HABER:DİLEK AYVALI

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan "Temel Eğitimde Çevre Dostu 1000 Okul Projesi" kapsamında, okullarda başta öğrenciler olmak üzere tüm paydaşların katkılarıyla sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı, enerjinin ve kaynakların verimli kullanılması konularında projeler hazırlamak üzere çalışmalarını başlattı. Hazırlanan projeler ile çevreye duyarlı bireyler yetiştirilmesi ve okulların örnek teşkil etmesi amacıyla öncelikle İzmir'de bulunan 30 ilçeden 30 pilot okul belirlendi.

Temel Eğitimde Çevre Dostu 1000 Okul Projesi kapsamında öncelikle öğrencilerin ve tüm eğitim paydaşlarının çevre konusunda duyarlılığını arttırmaya yönelik duyuru, yarışma, seminer, atölye çalışmaları planlanıyor. Proje kapsamında belirlenen 30 pilot okulda gerçekleştirilen çalışmaların İzmir'de bulunan tüm okullara yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Tire’de ise Rasih Kirazoğlu İlkokulu pilot okul olarak belirlendi. Okulda öğrenciler bahçedeki ağaçların düzenli bakımını yapıyor, atık pil topluyor, atık plastik topluyor. 665 öğrencisi bulunan Tire Rasih Kirazoğlu İlkokulunun 3. Ve 4. Sınıfta öğrenim gören 20 öğrencisi İzmir İl Mili Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Geleceğin Yazarları Projesi’ kapsamında hazırladıkları kitabın konusunu da çevre ve doğa olarak belirledi.

20 ÖĞRENCİ KİTAP YAZDI

Rasih Kirazoğlu İlkokulu Sınıf Öğretmeni Geleceğin Yazarları Projesinin yürütücüsü Demet Kasap, “Çevre dostu bir okulun öğretmeni ve öğrencileri olarak doğa çevre teması üzerine yazma çalışmaları yaptık. Doğa ile ilgili mavi yeşil düşler kurduk. Öğrencilerimizin dilinden kaleminden dökülenler şiir ve hikâyeler kitaba dönüştüler. Yazarım mavi yeşil düşlerimi kitabımız böyle bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Bu kitabımızda 20 öğrencimiz eserleri ile yazar olarak yer almaktalar. Bu hem çocuklarımız için hem bizim için heyecan verici mutluluk verici ve unutulmaz bir deneyim oldu” dedi.

KİTABIMIZIN ADI ‘YAZARIM MAVİ YEŞİL DÜŞLERİMİ’ OLDU”

Kitabın yazarlarından Rasih Kirazoğlu İlkokulu Öğrencisi Ayşe Şeyma Yurdageldi, “İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Geleceğin Yazarları Projesi’ kapsamında çalışmalar yaptık. Duygu, düşünce ve hayallerimizi kitap okuyarak elde ettiğimiz deneyimlerle birleştirerek kâğıda döktük. Çevre dostu çocuklar olarak çevre ve doğa konulu şiir ve hikâyelerimiz bir kitapta toplandı. Kitabımızın adı ‘Yazarım Mavi Yeşil Düşlerimi’ oldu” diye konuştu.

ÇEVRE DOSTU OKUL OLARAK BELİRLENEN OKUL

Rasih Kirazoğlu İlkokulu Müdiresi Zeliha Üçer, “Temel Eğitimde Çevre Dostu 1000 Okul Projesi kapsamında İzmir ilinde toplamda 30 tane pilot okul belirlendi. Rasih Kirazoğlu İlkokulu Tire ilçesinde çevre dostu okul olarak belirlenen okul. Okulumuzda öncelikle öğrencilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızla birlikte enerji kaynakları, enerji kaynaklarının verimli kullanılması, çevre duyarlılığı gibi konularda etkinlikler yapıyoruz. Bu projelerimizin bazılarını okul genelinde bazılarını ilçe genelinde gerçekleştirdik. Geri dönüşüm sergisi, resim yarışması, doğa yürüyüşü etkinliklerimizden bazıları. Yine çevre dostu okul olarak yapmış olduğumuz etkinliklerin yanı sıra bakanlığın üstlendiği bazı çalışmalarda var. Bunların da yaz aylarında tamamlanması bekleniyor. Tüm muslukların bataryalarının fotoselli olması, lambaların sensörlü olması, okulumuza kurulacak güneş enerji sistemi ile kendi enerjimizi üretmemiz, yağmur suyu depolama alanı oluşturarak bahçeyi bu suyla sulama imkânı oluşturmamız gibi pek çok çalışmanın yapılması bekleniyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi