ÖZEL HABER / Elif ACUN

14 Öğrenci Çerkes Dilini ve Edebiyatını öğrenecek

Ödemiş’in Gerel’i Şehit Er Süleyman Özdemir Ortaokulunda Adyğabze Dil (Çerkes Dil) eğitimi verilecek.

Seçmeli ders olarak belirlenen Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersleri kapsamında Çerkes Dili dersi 2021-2022 eğitim öğretim döneminde başlayacak.

14 kişi kapasiteli derste Rusya ve Kafkas Ülkelerinde kullanılan Kiril alfabesi, Çerkes dilinde konuşma yazma ve Çerkes Edebiyatı dersleri verilecek. Ortaokul 5.6.7. ve 8. sınıflarla ortak olarak işlenecek ders haftada 2 saat olacak.

Bayındır İlçesi’nin Arıkbaşı Çerkes Köyünde doğan ve Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan, Öğretmen Utıj Yelda Güzey ders verecek.

Çerkes Derneklerini tarafından oluşturulan Çerkes Dernekleri Federasyonu ve Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümü tarafından uzmanların hazırlamış oldukları Çerkes Dili kitapları 2021 – 2022 eğitim öğretim döneminde öğrencilere temin edilecek.

Ödemiş İlçesinde bulunan iki Çerkes Köyünde 2 bine yakın Çerkes bulunuyor. Bu Köylerden biri olan Ertuğrul (Pçense) Mahallesinde kurulan Ödemiş Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu ve dernek üyelerinin organizasyonuyla gerçekleştirilen proje ile unutulmaya yüz tutmuş olan Çerkes dilinin kaybolmaması, Çerkes kültürünün ve gelecek nesillere aktarılması için 14 öğrenciye Çerkes dili öğretilecek. Ders, 2021 – 2022 eğitim öğretim yılında hayata geçecek. Çerkes Dilini ve Edebiyatını öğrenmek isteyen her öğrenci ders alabilecek.

ÇERKES DİLİ VE KÜLTÜRÜ UNUTULMAYACAK

Ödemiş Kafkas Kültür Derneği Başkanı Carme Ahmet Özen,”14 Mart Çerkes Dil günü kapsamında sevindirici olan bu haber, dilimizin ve kültürünün unutulmaması için elimizden gelen tüm çalışmaları yaptığımızın bir göstergesi. 2021 – 2022 eğitim öğretim döneminde Gereli Mahallesi'nde bulunan Şehit Er Süleyman Özer Okulumuzda seçmeli ders olarak verilecek olan Çerkes Dili dersi ile kültürümüz gelecek nesillerce yaşatılacak. Unutulmaya yüz tutmuş dilimiz çocuklarımızca öğrenilecek. 135. yıllık tarihimizde ilk defa ana dilde eğitim kapsamında gerekli alt yapıları Ödemiş Kafkas Kültür Derneği olarak attık. Bizler bu ülkenin bir vatandaşı olarak çocuklarımıza barış ve sevgi içinde yaşamayı kültürümüzü ve dilimizi öğreteceğiz. Ders kapsamında gösterilecek olan Kiril Alfabesi ile de öğrencilerimiz farklı bir alfabe öğrenecekler. İleride üniversite yıllarında Rus Dili ve Edebiyatı gibi bölümleri kolaylıkla seçebilecekler. Ayrıca bizden bu süreçte desteklerini esirgemeyen başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Şehit Er Süleyman Özdemir Okuluna ve tüm velilerimize teşekkür ederiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi