HABER / ELİF ACUN

Almanya paraları ile kurulan Adagüme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin bu zamana kadar uzanan öyküsü dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda kooperatifçiliğe büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ziyaret ettiği Adagüme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, başarısı ile dikkatleri üzerine çekti.

KOOPERATİFÇİLİĞE İNANAN KÖYLÜMÜZ VARDI

İzmir’in Ödemiş ilçesi Konaklı eski adı ile Adagüme Mahallesi’nde kurulan Adagüme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1970’li yıllarda Almanya’ya işçi olarak gitmek isteyen 22 kişinin biriktirdiği paralar ile kuruldu.  Almanya’ya gitmek için hazırlık yapan Adagümeli 22 genç, Almanya’ya işçi alımlarının durması sonucu biriktirdikleri para ile kendi beldelerinde bir kooperatif kurup yaşadıkları topraklarına faydalı olma kararı alır. 1973 yılında kurulan Adagüme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ilk olarak arazi alıp, yapılanmayı oluşturarak zeytinyağı sıkma makinaları ile hizmet vermeye başlar. Daha sonra sistemlerini geliştirerek ve üye sayısını artırarak süt toplama merkezini hizmete geçirir.

Adagüme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde uzun yıllar çalışarak hizmet veren ve 2005 yılında yönetime gelen Kooperatif Başkanı olan Mustafa Turan, gün geçtikçe hedeflerini yerine getirmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek kendi süt ürünlerini marka haline getirip pazar oluşturmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

ORGANİK BELGELİ YAĞ SATIŞI DÜŞÜNÜYORUZ

Zeytinin verimine göre değişen üretimin değiştiğini, sezonda 300 ton zeytinyağı elde ettiklerini söyleyen Turan, “Müstahsil ortaklarımızın getirdiği zeytini işleyip yağını veriyoruz. Tüm kooperatifler bu şekilde işliyor ama üretim olarak görünür. Kooperatif hizmet bedeli piyasa şartlarına göre müstahsilin getirdiği üründen %8 - %10 oranında zeytinyağı olarak alırız.   Sıkma bedeli karşılığında kooperatifimiz yılda 15-30 ton arasında zeytinyağı elde ederek satışını yapıyor” dedi.

Kooperatif üyelerine yem desteği de sağladıklarını belirten Turan, mısır, hasıl gibi ürünlerin ekim, dikim ve hasatının yapılmasında kooperatifin makine ekipmanları ile üreticinin yanında olduklarını söyledi.

HEDEFİMİZ KENDİ MARKAMIZI OLUŞTURMAK

Organik belge alarak, zeytinyağı pazarına giriş yapmak istediklerini dile getiren Başkan Turan, bu konuda araştırmaların devam ettiğini ve genellikle köy içerisinde satış yaptıklarını belirtti. Mevcut yağı şişeleyip satarak değil, organik belgesi alıp bir pazar oluşturmak ve şişeleme yaparak marka oluşturmayı düşündüklerini söyledi.

Süt işleme tesisine sahip olmadıklarını aktaran Başkan Turan, markalaşmak için ciddi hamlelerde bulunduklarını ve Büyük Şehirleri Belediyelerinin kooperatifler üzerinden yapmış oldukları alışverişler ve destekler ile üretime heveslerinin arttığını dile getirdi.

22 kişinin kurduğu kooperatifin bugün 819 ortağı olduğunu belirten Turan, “ Bize inanan üreticilerimizin desteği ile büyüdük ve büyümeye devam ediyoruz.  1995 yılında ara verilen mandıra ürünlerine 2004 yılında Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin sağlamış olduğu 4 süt soğutma tankeri ve çok sayıda süt toplama aparatı ile tekrar süt toplamaya başladık. Ve üreticilerimizin desteği ile bugün 70 ton süte ulaştık. Hedefimizde Toplanan sütü büyük firmalara veriyoruz. kendi markamızı oluşturarak süt ve süt ürünleri pazarında yer almak var. Bunun içinde gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi