Bu yıl sadece Ödemiş'te 35 bin süt ineğinin kesime gittiğini söyleyen Başkan Eriş, "Süt veriminin olduğu dönemde ineğin besleyemediği için insanlar bıçağa gönderiyorsa büyük sorun var demektir. Ödemiş’te 35 bin inek bu yıl kesme gitti. Bunun Tire’si, Kiraz’ı var. Bu veriler mezbahadan geliyor. Kesme gönderenler arasında küçük aile üreticileri ve orta büyüklükte olanlar var. Hamile ineklerimiz de gidiyor maalesef kesime" dedi

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Başkan Eriş programda girdi maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle özellikle süt ve süt üreticilerinin yaşadığı sorunların derinleştiğini belirtti.

GELECEĞİMİZİ KESİYORLAR

İzmir’de sütün yüzde 10’unun Ödemiş’te üretildiğini kaydeden Bakan Eriş, “Süt konusu bizim çiftçimizin 24 saatini harcadığı bir alan. İneği sağımında, bakımına, sağlığı ile ilgilenilmesine kadar önemli bir mesai. İnsanlar gece gündüz yaptığı bir işten iyi para kazanmalı, geleceğe umutla bakmalı. Gelecek için ineğin iyi beslenmesi, bakılması önemli. Düvesi olur geleceğe umutla bakar üretici… Üretici kar edebilmek için onu iyi beslemesi gerekiyor. Üretici alacağı verim durumuna göre değerlendirme yapar daha sonra bıçağa gönderir. Süt veriminin olduğu dönemde ineğini besleyemediği için insanlar bıçağa gönderiyorsa büyük sorun var demektir. Ödemiş’te 35 bin inek bu yıl kesime gitti. Bunun Tire’si, Kiraz’ı var. Bu veriler mezbahadan geliyor. Kesime gönderenler arasında küçük aile üreticileri ve orta büyüklükte olanlar var. Hamile ineklerimiz de gidiyor maalesef kesime. İki hayvanımız gidiyor bu sebeple. Üretici birkaç ay daha bakacak güçte olsa, düvesini alsa yapmaz. Durum o kadar kötü ki hayvanın hamile olmasına bile bakılmıyor. Aslında geleceğimizi kesiyorlar” dedi.  3 LİRALIK SÜBVANSE KESİMLERİ ENGELLER

Artan gıda enflasyonuyla beraber yükselen maliyetine rağmen sütün litresinin 7,50 lirada kalması ile ilgili olarak İzmir KÖY KOOP Başkanı Neptün Soyer'in yaptığı sübvanse çağrısının önemine dikkat çeken Başkan Eriş, “Sütü 7,5’ta tutarsanız bunun maliyeti var ve kesime gidiş artar. 3 lira maliyeti var. Arada kalan 3 TL’yi devlet sübvanse etmeli. Ödemiş’te sayın Neptün Soyer öncülüğünde bir toplantı yapıldı, ben de o toplantıdaydım. Talebimizi dillendirdik. Gayri safi milli hasılanın yüzde 1’inin tarıma ayrılması gerekiyor. Afet olur, sel olur, don olur, bu oran artabilir. 8 ayda tarım desteklemesinde çiftçiye verilen 26 milyar TL. Olması gereken 60 milyar TL. İki katı destek için 3 lira daha sübvanse edilirse sütçü mutlu olur. Dün verilen 1 lira sütçüyü mutlu etmedi. Yem fiyatlarının da desteklenmesi gerekiyor. Akaryakıt artıyor, maliyet artıyor ama gelir artmıyor. Süt ürünleri ayağında aradaki 3 lira farkı devlet sübvanse ederse tüketiciye yansımaz. Mandıralarımız var binlerce, onların da yaşaması gerekiyor. Ödemiş Tulumu bir yıllık üretilmeli, deposunda tutabilmeli. Onun da maliyeti var. Üreticiyi düşünürken tüketiciyi de kurtaracak biçimde devlet desteği lazım” dedi.

DAM KAPATAN SAYISI ARTTI

Kesimlerin yanı sıra damlarını kapatanların olduğunu hatta üretime küsen üreticinin damı komple söktürüp sattığını da kaydeden Başkan Eriş “Hayvancılıktan vazgeçen, damını kapatanlar var. Ve kapatanlar kurtulduk diye seviniyor. Hayvanların satılmasında bir sorun da yok üretim devam eder ancak her gün zarar ediyorum diyen üretici hayvanlarını mezbahaya gönderirse sıkıntı derinleşir. Gelecekte sorun yaşamamak için ineklerin kesilmemesi gerekiyor, bunun da yolu üreticiye desteklemekten geçiyor. Sütün üretimi ineğe bağlıdır. Bir kestane, domates değil. Çocuğuna bakmayıp ineğine bakıyor insanlar. Yem almak için hayvan satıyor, elektrik borcunu ödemek için hayvan satıyor. Her şeyi satıyor. Damı bile satıyor. Üretici tekrar devam ederim demiyor. Damları da satar haldeler. İneğin olmadığı yerde dama da gerek yok deniyor. Borcun kapatmak için satıyor yada lanet ederim böyle işe deyip de satabiliyor”

BÖYLE GİDERSE DIŞARIDAN İNEK GETİRİLİR

Kesimlerin devam etmesi durumunda karşılaşılacak problemlerden bahseden Eriş, Böyle giderse et açığı büyür, süt açığı büyür, tonaj olarak düşüş başlar. Bu sefer dışarıdan, Uruguay’dan inekler getirelim denecek. Sırbistan’dan dana ya da karkas et getirelim diyeceğiz. Biz de hükümete seslenerek oraya vereceğimiz parayı kendi çiftçimize verelim diyoruz. Aradaki farkı üretici kurtulur, hayvanlar kesime gitmez” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi