YERELGÜÇ/AYDIN UYSAL

Eriş, alt yapı çalışmaları, Belediye’nin toplam borcu, yapılan ve yapılması planlan hizmetler ve 4 yılın değerlendirmesi gibi pek çok konuda merak edilenleri yanıtladı.

DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEMİZ İÇİN DAHA ÇOK GELİRE İHTİYACIMIZ VAR

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Belediyeyi aldığımızda yeni bitirilen işler vardı. Yapılan işlerin var olanlarını şöyle sayabilirim: Salı Pazarı Kadın Yaşam Merkezi, Tay Park, Hipodrom Alanı, kilit parke çalışmaları bunları topladığımız zaman oldukça güzel bir yekûn ortaya çıkıyor ama ödemeleri bize kalmış. Bu yapılan projelerin yüzde 5 civarı Mahmut Badem zamanında, yüzde 55 civarı benim dönemde ödenmiş olacak yani 11 katı diyebilirim. Bu projeler yapılırken borçlanılmış. Borçlanma İller Bankası, SSK ve Vergi şeklinde yapılandırılmış borçlardır. Benden önceki kesintiler yüzde 16 civarındaydı benim dönemimdeki kesintiler ise ortalama olarak yüzde 30‘un üzerinde. Dolasıyla 2 katına yakın bir kesinti var. Bununla birlikte bizimde dönemde yaşanan pandemide gelir kapısı olan işyerlerimiz kapandı. Buralar çalışanın ekmeğini kurtaran yerlerdi. Hiç kimseyi çıkarmadık bu dönemde yaklaşık 120 arkadaşımız çalışıyordu kafemiz ve restoran bölümlerinde bunların maliyetleri hepsi bize döndü. Bunların maliyeti 75 milyonları buluyor. Devlet benim dönemimden önce 133 kardeşimizi İŞKUR üzerinden işe almış çalıştırmış. Kendi dönemimde 150 kişilik talebim oldu. Ama bir tek kişi alamadık 133 kardeşimiz Belediye bünyesinde bize geçti yaklaşık 81 Milyon kadar o tutuyor. Bu iki maliyeti toplayınca 154 milyon yapıyor. 2019 -2024 arası dönemde daha hala devam ediyor. İhtiyaç durumunda aldığımız personelimizin maaşını vergisini sigortasını ben ödüyorum. Âmâ ödeyemiyorum. Ödeyemediğim içinde borç olarak görünüyor. Burada herkesin bilmesi gereken nokta şurası yerel yönetimler olarak daha çok daha iyi hizmet verebilmek adına daha çok gelire ihtiyacımız var. Maliyetler artıkça benim gelirim yerinde durduğu için maliyet ve gelir noktasında adaletsizlik var. Bunun için devletten bütün yerel yönetimler olarak söylüyorum gelirler artmadıktan sonra yapılan iş kendimize zarar verir. Gecikmeden kaynaklı olarak maliyet yükseliyor. Bu maliyet yükselmesi de hizmetimizi etki ediyor. Gelirimiz azalıyor, giderimiz çoğalıyor. Yapılması için açtığımız ihalelere maliyet yüksekliğinden dolayı giren müteahhit olmuyor. İşte bunların hepsi ülkenin ekonomisi ile ilgilidir”

İŞKUR’DAN ALAMADIĞIMIZ RAKAM 154 MİLYON

Biz sesimizi yükseltmek istiyoruz. Biz devlet payı olarak yatırımlarda 40 vermişiz 1 almışız. En azından 10 alalım diyoruz o da yok. Bunun artık artması gerekiyor. Örneğin Ovakent yolu için soruyorlar bana nasıl olacak diye. Bu benim işim değil ki Karayollarının işi. Mezarbaşı’ndan başlayıp Aydın’a kadar giden yol bu, yıllardır konuşuluyor. Karayollarının işi bu. O bölgede kazalar oluyor sürekli yağmur yağdığı zaman suyun çok bastığı yerler burası. Bu hizmetlerin çokça hızlı bir şekilde olabilmesi için bunları başarmak zorundayız. Pandemi de İŞKUR’dan alamadığımız rakam 154 milyon. Bu parayla ben eksik kalan ne kadar kilit parke varsa borçlanmadan yapabilirdim. Niye bir önceki verdiğin dönemdeki desteği şimdi yapmıyorsun. Neden Ödemiş cezalandırılıyor. Benim kasada param ne kadarsa o kadar hizmet verebiliyorum.

YOL KAZILARINI BİZ YAPMIYORUZ

Yolları Gediz’in işini yapan müteahhit kazıyor onun dışında İZMİRGAZ kazıyor. Birçok mahallede bu kazılar devam ediyor. Ama vatandaş beni arıyor evimize gaz gelsin diye. Peki, bu açılan yerleri kim kapayacak İZMİRGAZ. GEDİZ kazıyor, kim kapayacak GEDİZ. Kapamayacaksanız da bizlere belli yerleri ver biz kapayalım. Yatırımların olması iyi mi elbette iyi. Ben izin veriyorum kazılsın diye, izin vermesem kazamaz. Bu hizmetlerin alt yapı çalışmalarının yapılması doğru ama istenen hızda gitmiyor. Bunun olması için işimiz bitti deyip biz yapacaksak eğer bizi bilgilendirmeleri gerekir.

TAŞERON FİRMA KAZIP BIRAKIP GİTMİŞ

Hastanenin orası taşeron firma kazıp bırakıp gitmiş birde bu durum var. Şehir şu an ameliyat oluyor bunların hiçbirini biz kazmıyoruz. Nokta Ben ticaret yapmıyorum ki şuna zam geldi şuna yapayım diye. Otamışa ait işletmelerimiz var kafeler restoranlar üzerinden karşılamaya çalışıyoruz. Devletin ekonomisini biz yönetmiyoruz. Ben sadece Otamış’ta olan malzemeyi zamda yansıtırım. Bu hayat pahalılığını hükümet çözecek. İyi olmasını yürekten diliyoruz”

ÖDEMİŞ’İN TOPLAM NET BORCU 194 MİLYON

Şu an için 103 milyonu daha önceki dönemden bize aktarılan ama faizlileriyle gelişmeleriyle şununla bununla diğer ödemelerde dâhil 194 milyon net borcumuz var. Ödenmeyenlerin hepsi devlete SSK, vergi ve sigorta borcu, ödemimizde şu an için mümkün değil vergi gelirlerimiz artmalı İzmir vergisini veriyor. Hükümetin yerel yönetime bakım anlayışı değişmeli. Devletin ekonomisinden bizim ekonomimiz farklı değil, devlet borçlanabiliyor. Devlet para basabiliyor ama biz ancak kasamızda varsa. Alacağımız geldi ise mutlu ederiz. Çocuklarımızı mutlu etmek isteriz” diye konuştu.

Editör: Gülçin Kargaoğlu