HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Elektrik Teknisyenleri Odası Ödemiş temsilciliği tarafından, Ödemiş’te bulunan elektrik tesisatçılarına, “İzmir Elektrik Teknisyenleri Odası’nın, elektrik tesisatçılarına kayıt işlemlerinin çözümü” konulu toplantı, Ödemiş’te bir kahvaltı salonunda yapıldı.

“5362 sayılı yasa, bize hitap eden bir yasa değil”

Toplantıya, İzmir Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Cumhur Şencanbaz ve Gediz Elektrik sorumluları katıldı. İzmir Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Cumhur Şencanbaz , ”5362 sayılı yasa, bize hitap eden bir yasa değil. Bizler bakkal yâda market değiliz.”

“Yasalardan dolayı doğan sıkıntılarımız var”

Bu yasa esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları kanunu.  Bu yasadan dolayı, doğan sıkıntılarımız var. Biz 5362 sayılı yasanın ve ona bağlı yönetmeliklerle iş yapmıyoruz. Enerji Bakanlığının çıkarmış olduğu elektrik iş tesisi yönetmeliği, topraklamalar yönetmeliği, proje akım yönetmeliği, programlar yetki yönetmeliği, yani bizim ayağımızın tamamı Ankara’da çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, bir ayağımız Milli Eğitim Bakanlığında. Bir yetkiyi almaya kalktığımız zaman, 3194 sayılı imar kanuna tabiyiz. 38 ve 44. maddesine göre sıkıntılar yaşıyoruz. Kendimizi ifade ederken teşkilat bizim arkamızda durmuyor.”

“Bundan sonraki diplomalar, hiçbir işe yaramayacak.”

Biz kendi başımıza iş yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla kendimize ait bir kanun çıkarma çalışması içerisindeyiz. Teknik öğretmen, meslek yüksekokulu mezunları, yüksek tekniker mezunları, meslek lisesi mezunları, 3308 sayılı yasaya göre ustalık belgesi sahibi olan kişiler, şimdi mesleki yeterlilik kanunu yürürlüğe girmek üzere. Bundan sonraki diplomalar, hiçbir işe yaramayacak. Diplomaların mutlaka akredite edilmesi lazım. Turka ile bir akredite çalışması içindeyiz. Akreditesyonu Milli Eğitime ’de yaptırmıyorlar. Mesleki eğitim yeterlilik kurumunun yetki verdiği kişilere yaptırıyorlar. Biz göreve geldiğimiz günden bu zamana kadar meslek içi eğitim vermeye çalışıyoruz. Ama mesleki içi eğitime katılan çok az.”

Muhabir: Haber Merkezi