Haber: Dilek Ayvalı

Tire’nin tanınmış süt üreticilerinden Mehmet Öztürk, çiftliğindeki elektrik enerjisi ihtiyacını Solar Enerji Santrali ile üretecek. Kahrat Mahallesindeki çiftliğinde Güneş Enerji Santrali kurulması için Egeli Enerji Ltd. Şti. ile anlaşan Öztürk, çiftliğinde ve tarımsal sulamada kullandığı elektrik enerjisi maliyetlerini sıfıra indirmeyi hedefliyor. 

72 KW’lık TESİSTE, 131.400 KWp ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Çiftliğinin çatısında 72 KW Güneş Enerjisi Santrali kurulmasını kararlaştıran başarılı Üretici Mehmet Öztürk, “Çiftliğimizin her geçen gün artan elektrik enerjisi maliyetlerini karşılamak için Solar Santral kurmayı planladık. Kullandığımız elektrik enerjisi yıllık 130.000 KWp civarındaydı. Bunun için ödediğimiz fatura bedeli ile farklı yatırımlar yapmayı düşünüyoruz.” diyerek, “özellikle yaz aylarında enerji maliyetlerimiz oldukça artıyor. Bu aylarda ihtiyacımız olan elektrik enerjisinin kendi tesisimizde üretip, daha az tüketim yaptığımız kış aylarında ise, santralimizde üretilen fazla enerjiyi devlete satarak gelir elde etmeyi ve böylece kuracak olduğumuz santralin yatırım maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Mehmet Öztürk, “GÜNEŞ ENERJİSİ SONSUZ. BU KAYNAKTAN FAYDALANMALIYIZ”

Türkiye’nin güneşten faydalanma açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını ifade eden Öztürk, “Başka ülkeler Türkiye’nin yarısı kadar güneş aldığı halde, güneş enerjisinden faydalanma konusunda bizden çok ilerideler. Ülke olarak bunu fark etmek zorundayız. Allah’ın bize ve milletimize verdiği birçok nimet var bunları değerlendirmek hepimizin milli bir hedefi olmalı. Üreticiler olarak bizler enerjiye bağımlı yaşadığımız gibi bu durum, ülkemizin de enerji bağımlılığını tetikliyor. Enerji maliyetleri günümüzde bizlere ve ülkemize ağır maliyetler getiriyor. Dünya ile rekabet etmek istiyorsak Allah’ın bizlere ücretsiz olarak verdiği kaynaklardan yararlanmalıyız.” dedi.

Tarımsal üretimin ülke ekonomisi için can damarı niteliğinde olduğunu hatırlatan Tireli Süt üreticisi Mehmet Öztürk, “Ülkemizde tarımsal üretimin devam edebilmesi için artan girdi maliyetlerini en aza indirmekten başka bir yol bulunmuyor. Yem ve gübre ihtiyaçları için nasıl ki, kendi imkânlarımız dâhilinde çözümler üretmeye çalışıyorsak, enerji maliyetleri için de bir an önce Güneş Enerji Santrali gibi çözümlere geçmeliyiz. Aksi halde dünyadaki ve ülkemizdeki rekabet koşullarında tarımsal üretim yapmak, her geçen gün biraz daha zorlaşacak. Bu nedenle Güneş Enerjisi santrali ile hem kendi maliyetlerimizi azaltmak hem de ülke ekonomimize katkı sağlamak istedik.” şeklinde konuştu.

Muhammet Katı, “TARIMSAL ÜRETİMDE GÜNEŞ ENERJİSİ BÜYÜK BİR FIRSAT”

Özellikle tarımsal alanda faaliyet gösteren üreticiler için sonsuz enerji kaynağı güneşten faydalanmanın büyük bir fırsat ve nimet olduğunu söyleyen Egeli Enerji Ltd. Şti. yöneticisi Muhammed Ali Katı ise, “Tarımsal alanda üretim yapan çiftçilerimiz özellikle tarımsal sulamada kullandıkları elektrik enerjisi maliyetlerinde ciddi şekilde zorlanıyorlar. Çünkü ülkemizdeki yeraltı su kaynaklarının da azalması ile birlikte daha çok elektrik enerjisi ile sulama yapmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda en akıllı yatırım Güneş Enerji Santrali kurmak. Böylece kısa bir sürede kendi enerjisini kendi üreten tarımsal tesisler, tarım sektöründeki rekabet şanslarını artırmış oluyor” dedi.

Tarımsal alanda Güneş Enerji Santrali kurulması için çok dikkatli ve çok yönlü fizibilite çalışmaları yapmak gerektiğini sözlerine ekleyen Katı, “Üreticimizin ihtiyaçlarını ve elektrik enerjisini kullanma varyantlarını iyi belirlemek, onlar için en minimal yatırım ile en yüksek verimin alınması konusunda çözümler üretmemize yardımcı oluyor. Üreticilerimizin düz mantıkla hazırlanmış Güneş Enerjisi santrali çözümlerinden uzak durmasını, farklı varyasyonlarda nasıl bir yatırım yapılması gerektiği konusunda şirketimizden destek almasını özellikle rica ediyoruz. Bazen gereksiz maliyetlerle verimsiz tesisler kurulduğuna, malzeme ve üretim garantileri konusunda üreticilerimizin yanıldığına şahit oluyoruz. Oysa bu tür yatırımlar 25 yıl gibi uzun süre hizmet verecek olan uzun vadeli yatırımlar. Bu yüzden Güneş Enerjisi Santraline yatırım yapacak olan üreticilerin, elektrik enerjisini kullanım durumlarına göre özel çözümler ve planlar hazırlıyoruz. Küçük Menderes bölgesindeki üreticilerimize kalıcı çözümler üretmeye devam edeceğiz. Mehmet Bey’in çiftliğinde kuracak olduğumuz Solar tesis de bunlara güzel bir örnek olacak. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

Editör: Haber Merkezi