“Çalışmalarımızda kesinlikle siyanür ve asit kullanmayacağız”

Geçtiğimiz günlerde İzmir valiliğinden yapılan yazılı bir açıklama da İzmir İli Ödemiş İlçesi 64918 ruhsat ve 2516352 erişim numaralı saha mevkiindeki Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan 4. Grup kompleks (altın-gümüş) maden ocağı projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliğine sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği´nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştı. Bunun üzerine çevrecilerden tepkiler gelmişti. Konuyla ilgili olarak Proje sahibi Abdullah Şentürk gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

Maden aramasında kesinlikle siyanür veya asit kullanmayacaklarını belirten Abdullah Şentürk “Ben Ödemişli’yim çocukluğumdan bu yana dökümhanemizde metal eritmekle ilgimi çeken bir alan maden, eskiden Osmanlı döneminde 1860 -90 arası İngilizlerle Osmanlı ortak Zeytinlik Bozdağ yollu arasında açık işletme olarak çalıştılar. O zamanlardan bu belgeleri bildiğim için bu fakir Türkiye de bu maden işletmesin diye düşündüm. Sonra arama ruhsatı işletme ruhsatını ÇED iznini aldım. Altın gümüş kelimesi geçince, toplumumuz sanıyor ki yalnız teknik siyanürle alınır. Benim çalışmamda siyanürle asit hiçbir zaman olmayacak. Zaten alan büyük olabilir ama yılda 10 bin ton bir mal işlenir.10 bin tonda 1000M2 1 dekar kabul edersek,10 metre yükseklik tesviyeyle aldık diyelim.10 bin M3 yapar özgün ağırlık 4,5 bu da 45 bin ton yapar 1 dölüm alan 1 yılda bitmez. Bunun ile yabancılar mı alsın? Yabancılar güçlerine güvenerek ucuz sistem siyanürle mi çalışsınlar? Benim sistemde metal kırılır öğütülür beli mikrona inince serbest hale geçer. Teknik ilerledi santrifüj makinaları var. Sallantılı makinalar var. Gümüş o makinalarda belli bir yere dökülür. Özgül ağırlığa göre öteki ve burada altın gümüş yok altın, gümüş, titanyum, zirkonyum var. Madden çıkartınken kesinlikle siyanür ve asit kullanmayacağız. “

 “Bunu yabancılara verseydim Ödemiş’in zararına olabilirdi”

Bu alanı aldıktan sonra yabancı yatırımcılar tarafından istendiğini, fakat bunun Ödemiş için zararlı olacağını düşündüğünden vermediğini belirten Şentürk “Kütahya Gediz’de ortağımızın hazır kurulmuş bir tesisi var. Buradan 1 kamyon gitsek 20 ton yapar.360 günde 7200 ton yapar. Bize zaten 7200 bir yılda işledik mi yeter. Bunu yabancılar istediler ben vermedim. Ben yabacılar vermiş olsaydım Ödemiş için zararlı olabilirdi.”

 “Doğa katledilecek olsa önce ben karşı çıkarım”

Bulunan yerde bir tek ağacın ya da köyün bulunmadığı doğanın ya da bir ağaç katledilecek olsa önce buna kendisinin karşı çıkacağını belirten Abdullah Şentürk “Yerinde zaten ağaç kesme yok, köy yok, valiliğe müracaatımız neticesinde 4 mühendis tarafından incelerek onay verildi. Biz sözleşmemize göre projenin dışında bir adım atamayız, attığımız anda bu denetlenir. Bu alanda belli bir toprak kazılacak. Valilikten önce maden dairesinden mühendisler gelerek numune alırlar, analize kendileri verir. Sonra onay gelirse işletme ruhsatını alırsın. Bundan sonra ise çevre bakanlığına proje sunulur, onlar da doğaya zararı var mı yok mu diye incelerler. Uzmanlar bu alanda altın maden var mı yok mu diye önce inceleme için gelirler. Tek bir hata görüldüğünde proje iptal edilir. Maden aranacak yerde zaten ağaç, köy yok ben zaten siyanürle, asitle aramaya karşıyım. Doğanın katledilmesine önce ben karşı çıkarım.”

Altın madenleri çöllerde az olması sebebiyle siyanürle çıkartılır

Altın madenlerinin çöllerde az olması sebebiyle siyanürle çıkarıldığını belirten Şentürk “ Günümüzde altın madenin çöllerde az olması sebebiyle siyanürle işliyorlar. Altın, Gümüş, zirkonyum, titanyum da olduğu için bu siyanür ve asit sistemi kullanılmaz. Bunda toprak belli boyuta indirgenerek yani öğütülerek eleklerden geçirilerek öğütülür belli mikrondaki toprak santrofüj makinaları vardır, birde sallantılı masa özgün ağırlığına göre ayırır. Titanyum öncelikle mıknatıslı bir sistemle ayrılır, diğer kalan madenler de özgün ağırlığına göre ayrılır. Sonra elektrikli potalar vardır. Belli ısıya gelebilen sonra metaller kendi ısısına göre eritilir.”

 HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi