Birleşik Haziran Hareketi Ödemiş Meclis Girişimi tarafından düzenlenen “Bilimsel ve Laik Eğitim için “isimli panel Birgün Gazetesi Tarih Eğitmeni Ünal Özmen’in ve Abdullah Tunalı’nın katılımıyla Ödemiş Garajı üstünde bulunan nikâh salonunda geniş bir katılımcı kitlesiyle yapıldı. Panel ’in yöneticiliğini Ödemiş Baro Temsilcisi Erdem Boyacı yaptı. Panelin açılışında kısa bir konuşma yapan Boyacı “Birleşik Haziran Hareketi olarak Ödemiş Temsilciliği olarak eğitim ve laiklik ağırlıklı bir panel düzenledik. Burada Birleşik Haziran Hareketinin aynı zamanda tanıtımını yapacağız.”
Boyacının konuşmasının ardından gezi olaylarıyla başlayan haziran hareketini anlatan slayt gösterisi konuklara gösterildi. Gezi olaylarının yanı sıra BELTAŞ işçilerinin direnişi, Soma İşçilerinin direnişi, İşçi hakları ve Soma kömür faciasında yaşanan slaytta katılımcılara aktarıldı.
Slayt gösterisinin ardından Panel Ünal Özmen’in konuşmasıyla başladı. Özmen “Haziran da Laikliğin milli mücadelesini yapan bir direniş ortaya çıktı. Laikliğin kendi başına korunması gereken bir değer orak ortaya çıkması, elde olanların kaybedilmesi gibi bir durum söz konusu oluştu.”
Özmen “Kamusallık diye bir tartışma 2000’li yıllarda çok tartışıldı. Kamusal alan kendi başına laik bir alandır. Kamusal alan modern toplumların ortaya çıkması ile literatüre girmiştir. Kamusal alan ülkenin farklı kesimlerinin bir yerde toplanıp, devletin çalışmalarında söz sahibi olduğu alandır. Okul kamusal bir alandır, bilgi ve becerilerin geliştiği alandır.”
Özmen “Dünyada din dersi veren adama öğretmen diyen tek ülke Türkiye’dir. Din eğitimi dışında en katı kurallı koyan ülke Yunanistan’dır. Ailenin izni olmadan kimse çocuğa din eğitimi veremez. Burada din eğitimi, din adamları tarafından verilir. Laikliği siyasal ve kültürel olarak saklanması gereken bir kurum olduğunu düşünüyorum.”
Özmen’in ardından Abdullah Tunalı panelde bir konuşma yaptı. Tunalı “ O kadar seçim atlattık bir çocuğun cenazesi kadar, İktidarı korkutmadı. Haziran hareketi örgütlü yapıların içinde olduğu ama aynı zamanda aydınların, akademisyenlerin katıldığı bir oluşumdur.”