Burada sorun görüp ‘firmaya yarar sağlıyorsunuz’ derseniz nereye götüreceğiz?” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Sonsöz TV yayınına katıldı. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Eriş, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kentteki en çok tartışma konusu olan ‘çöp tesisi’ hakkında konuşan Eriş, Ödemiş’teki alanın daha verimli kullanılabilmesi için çöplere talip olduklarını belirtti.

DURUMA POLİTİK BAKILIYOR
Arıtma sularında yetkinin bakanlıkta olduğunu belirterek sözlerine başlayan Başkan Eriş, “Sorumluluk Çevre Şehircilik Bakanlığına ait. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bizde olan atıksu arıtma tesisi var. Bunu uydudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetliyor. Hiçbir hata yapma şansınız yok. Mandıralar peynir altı suyunu başka yere atıyorlar. Daha dün görüştük kendileri ile. Belki de o sektör anlamında tek arıtma yapılan yer o kooperatif şirket olacak. Keşke her yerde olsa bu. Yol üzerinde fabrika vardı atıksuyu kirletiyordu. Gerekli paket su  arıtma sistemi de olmadı... Ödemiş'ten kaçtı Kemalpaşa'ya geldi. OSB'de yer buldu ve suyunu arıtabilecek imkana sahip oldu... İzmir'in merkezindeki dışında en büyük arıtma Torbalı’da yapılıyor. Ben arıttım tertemiz suyu verdim. Ancak Torbalı arıtmazsa Pamucak yine yandı...  Bu işlerin yapımında gelin çevreci projeler yapalım. Katı atık değerlendirme Ödemiş merkezde… Harmandalı'nın tesisi kapandı oranın atığı ya Bergama’ya da Ödemişe gelecek. Menderes'te olmaması için her şey yapılıyor. Dünyanın en verimli toprağında var ancak Menderes'te dur diyorsunuz. Bunu kolaylaştırıcı kararlar alınmalı. Bence politik bakılıyor duruma. Çevre yatırımlarında KDV almayın, destekleyin. En pahalı yatırım çevre yatırımı. En pahalı kirletici yine atıklar. O toprak bize sonsuza kadar lazım. Dünyanın en verimli toprağını korumak zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki yatırmalar tartışılmaz. İzmir'deki kadar çevreye yatırım var mı bakalım. AK Parti CHP konusunu geçelim. Toprakları koruma konusu çevreci yatırımlar. Benim ilçemde günlük sularla yıllık 15 milyon metreküplük arıtma yapılıyor. Bademli Barajı 5 milyon metreküp… Onun gibi 2 baraj suyu kazanmış olacağız. Bu konuda sayın vekillerimiz, hükümetimiz çevreci yatırımlara teşvik anlamında hızlı kararlar almalı” ifadelerini kullandı.

ALENGİRLİ İŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNMEM
Ödemiş’teki entegre katı atık  yönetim tesisi ile ilgili de olaya sorun bulmak yönünden bakılmaması gerektiğini belirten Eriş, “Olaya nereden baktığınız önemli. Yapılan yap-işlet-devret modeli. Tesisi daha sonra Büyükşehir ve ilçe belediye olarak bize kalacak. Tespiti daha olmadı alacaklarla ilgili. Ambalaj atıklarını vermeyebilir satabilirim diyoruz. Ancak gelir kalemi olmalı.Bu konuda firma ile konuşuyoruz.  Aziz Bey'in son haftası imzaladı gibi... 30 Mart ise 30 Mart'a kadar var olan başkan karar vermeye devam eder. Resmi bir gün prosedür tamamlanmış ve imzalar atılmış. Valilik ile birlikte protokol imzalanmış. Ben bir alengirli iş olduğunu düşünmem. BİOS’un firması başka bir firmadan devraldı burayı. Küçük Menderes topluyor bir kere. Bunu çıkış noktası Bekir Başkan zamanındaydı. Bu ilk Ödemiş için düşünülmüş, sonra büyükşehir yasası çıkmış. Tesisin çalışması daha iyi olması için Gaziemir'in, Menderes'ten,  Karabağlar’dan çöpler gelip işlenmelidir. Burada sorun görüp ‘firmaya yarar sağlıyorsunuz’ derseniz nereye götüreceğiz?” diye konuştu.

Kapasitesinin altında çalıştığını da belirten Eriş, “O işletme çok çevreci bir yatırım. Teknolojik olarak üstün bir yer. Kapasite olarak benim bilgilerime göre bin 200 ton günlük kapasitesi var. Harmandalı'nı lav ettiniz o işlemiyor. Onların bir yere gitmesi lazım.Bornova’nın, Balçova’nın, Karşıyaka'nın, Menemen'in bir tesisisi yok mesela… Oradan 300 insan ekmek yiyor. Biraz daha büyürse 400 kişi ekmek yiyecek” dedi.

VALİLİK İÇİŞLERİNE BAĞLI DEĞİL Mİ?
Sayıştay’ın ‘firmaya çıkar sağlanıyor’ eleştirilerine tepki gösteren ve Valiliğin de protokolde imzası olduğunu belirten Eriş, “Büyükşehir'e Sayıştay diyor ki sen oraya fazla dökemezsin, firmaya çıkar sağlıyorsun diyor. Böyle bir bakış olmaz. Nereye dökeceğim?  Bunda art niyet yok. Sayıştay  İçişleri Bakanlığı için de yazdı onları konuşacak mıyız? Tabii ki yasalara uyalım, ancak bir bakış açısıdır bir yol gösterilsin. Bizim yönetmeliklerimiz Danıştay'dan onaylanmış şeyler. Sayıştay’ın dediği diğer ilçelerden de oraya geliyor Valilik onaylamış ancak Bakanlık onayamamış… Valilik, İçişleri Bakanlığı’na bağlı değil mi?  Şu an oraya gelen 600-700 ton. Kapasite bin 200 ton. Bornova, Karşıyaka, Bergama'ya gideceğine bize gelebilir. Tabii ki karar Büyükşehir’in” diye konuştu.

TOPRAĞI KİRLETMEK PAHALI, ARITMAK UCUZ
Arıtma tesislerindeki elektrik ücretlerinde de vergi indirimi çağrısında bulunan Eriş, “Menderes'te AK Parti’nin de bir duruşu var yaptırmam diye. Ben dünyanın en güzel ovasını içinde yaptım. Çünkü teknolojik olarak olursa zarar vermez.  Bizde yanında hemen silaj patates ekimi var. Uydudan fotoğrafları görseniz yeşilliğin içinde bir tesis. Menderes'te çok verimli toprakta da değil, yerleşime yakın da değil. Benimkine göre oradaki daha kırsal alanda. O zaman niye karşı çıkılıyor? Hem çevreci olsun, toprak kirlenmesin... O zaman büyük teşvikler verilerek desteklenmeli. Elektrik tüketimi atık sularda en önemli konu… Arıtma tesislerine daha ucuz verin. Toprağı kirletmek çok pahalı, arıtmak ucuz. Denilse ki yüzde 20 vergi almıyorum en azından. Bu da belediyelere bir destektir, teşviktir” ifadelerini kullandı.

Editör: Tutku İç