YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI
AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde yeniden belediye kurulmasını öngören kanun teklifi, geçmişte belde statüsüne sahip olan pek çok mahallede heyecan yarattı. Ancak Bademli’nin 2024 yılı itibarıyla resmi nüfusu sadece 2 bin 338. Bu da, teklif edilen 5 bin kişilik nüfus şartının oldukça gerisinde kalındığını gösteriyor.
Geçmişte nüfusun 4 binlere kadar ulaştığını, ancak zamanla farklı sebeplerle düşüş yaşandığını belirten Bademli Son Belediye Başkanı Sellehattin Kundak, “Bademli’nin nüfusu bir zamanlar 4 bindi, şimdi 2 bin 338’in altına düştü. Eğer 5 bin nüfus şartı aranırsa biz bu kanundan faydalanamayacağız” dedi.
Sellehattin Kundak, “Bu yeni çıkan yasa tasarısı iyi bir şey ama 5 bin şartı olmamalı. Çünkü bu şart konulursa Bademli kesinlikle faydalanamıyor. Belediyelerin kapatılmasıyla mahvolduk. Her şeyimiz vardı. Belediye vardı, hizmet vardı. Mahalle şu an sadece Ödemiş Belediyesi’nin çöplerini toplamasıyla yetiniyor. Temizlik yapılmıyor, yatırım gelmiyor, her yer bakımsız halde. Eskiden Bademli’nin nüfusu 4 bin civarındaydı. Ama zamanla nüfus düştü. Çünkü burada lise yok. Aileler çocuklarını okutmak için Ödemiş’e taşındı. Adreslerini de oraya taşıdılar. Şimdi sadece yazın Bademli’ye geliyorlar. Kışın Ödemiş’teler. Ama evleri burada duruyor. Toprağı burada, bağı bahçesi burada. Aslında Bademlili ama kayıtta Ödemiş’te görünüyor. Bir de zamanında yapılan sayımlarda vatandaşlar baskıyla Ödemiş’e kaydedildi. Su kesilir, hizmet verilmez gibi laflar edildi. İnsanlar da mecbur kaldı, Ödemiş’e yazıldı. Böylelikle nüfus iyice düştü. Şu anda 5 bin şartı olursa biz yine dışarda kalacağız. Oysa Bademli üreten bir yer. Tarımı, hayvancılığı, turizmi var. İnsanların burada bağı var, evi var, geçmişi var.
“Bademli’yi Bademli Yaptık, Şimdi Perişan Haldeyiz”
Belediye olduğumuz dönemde neler yapıldığını bilen bilir. Biz kendi işimizi kendimiz yapıyorduk. Şimdi hiçbir şey yapamıyoruz. Yetki yok, imkan yok. Bademli’yi Bademli yaptık ama şimdi perişan haldeyiz. Kamyonumuz, ambulansımız, iş makinelerimiz, temizlik aracımız… Ne gerekiyorsa elimizin altında olurdu. Şimdi hiçbir şeyimiz yok. Mahalle statüsüne geçince elimizde ne varsa hepsini aldılar. Şimdi muhtaç hale geldik. Temizlik bile yapılmıyor. İlçe belediyesi ve büyükşehir ne varsa elimizden aldı. Bu yüzden bu 5 bin şartı olmasa herkes memnun olur. Büyükşehir yasasından sonra mahallelerin elindeki tüm imkanlar alındı. İlçe belediyeleri ya da büyükşehir belediyeleri her yere aynı düzeyde hizmet götüremiyor. Bütçeler yetersiz, yerel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Küçük yerleşimlerin yeniden ayağa kalkması için bu tür kanunlarda daha esnek düzenlemelere ihtiyaç var. Bu yasa bir fırsat ama nüfus şartı olmadan olsa daha iyi olurdu” dedi.