Haber/ Dilek ACAR

Şüphe duyduğunuz alkolden içmeyin

Emniyet güçlerine yardımcı olun

Türkiye'de 9 Ekim'den bu yana sahte içki 45 kişinin ölümüne neden oldu. İzmir’de 19 kişi Ödemiş’te 4 kişi hayatını kaybetti. Tedavileri devam eden ve her yenigün hastaneye rahatsızlandıkları için yeni başvuruda bulunup tedavi altına alınanlar var.   

Elinde üretilmiş halde alkol bulunanların, şüphe ettikleri kişilerden alışveriş yapanların bu alkolü tüketmemeleri ve bildiği satıcılar varsa adres ve üreticilerle ilgili insanlık adına emniyet güçlerine bilgi verilmesi konusunda yetkililer uyarıyor.

Konu ile ilgili olarak yapılan ilk araştırmada, şahısların dezenfektan olarak kullanılan etil alkol bazlı yüzey temizleyici sıvılara içki aromaları karıştırmak suretiyle yapılan karışımı içmeleri neticesinde zehirlenmiş oldukları anlaşıldığı bildirilmiştir. İzmir'de ve ilçelerinde etil alkol olarak satıldığı söylenen alkolden yapılan içkileri içenlerin öldüğü yetkililerce açıklanmıştır.

Toplam 18 ildeki operasyonlarda, büyük miktarda sahte içki, etil alkol ile içki yapımında kullanılan malzemeler, başka ölümlere neden olmadan ele geçirildi.  Polis ve jandarma, son 6 günde yaklaşık 25 bin litre ve 2 bin 842 şişe etil alkol, 15 ton sahte içki yapımında kullanılan malzeme ile yaklaşık 18 bin 500 litre ve 2 bin 99 şişe sahte içkiye el koydu.

Etil alkol; şeker ve nişasta içeren maddelerin alkol fermantasyonu ve takiben damıtma işlemleri ile üretilen renksiz, berrak, kendine has kokusu olan ve kaynama noktası 78,3 °C olan bir maddedir. Metil alkol ise endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz. İçilmesi ile oksitlenerek formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir.

Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içkiyi kullanan kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir.

Ölüme ve nörolojik hasara yol açan içki zehirlenmeleri (etil alkol, metil alkol, izopropil alkol) son on yılda sık- yaşanan bir toplumsal sorun haline gelmiştir.

Salgın döneminde kullanımına sıkça alıştığımız daha çok yüzey temizleyici olarak kullanılan, etil alkol içerikli olanların dışında 8 farklı kimyasal içerikli çeşidi olan dezenfektana aroma karıştırılarak alkollü içki üretilmeye çalışılmıştır.

Metil alkolün kaçak içki ya da salgın döneminde dezenfektan üretiminde kullanılmasının bir yolu da bu alkolleri bulunduran, satan ya da imal edenlerin bu konudaki bilgisizliği ve ehliyetsizliğidir. Kimyasal bir madde olan alkol her yerde bulunmakta ve satılabilmektedir. 

Editör: Haber Merkezi