YERELGÜÇ/DİLEK AYVALI

Kiraz Belediyesinden yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi, “İlçemizin bazı mahallelerinde görülen Mavi Dil hastalığından dolayı ilçemizin hayvan pazarında bu haftadan itibaren büyükbaş ve küçükbaş hayvan satışlarına kapatılmıştır.”

Alınan karar tüm mahalle muhtarlıklarına da bildirildi.

Dünyada yaygın şekilde izlenen mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanlarda görülen bir enfeksiyondur. Culicoides türü böcekler yoluyla hayvanlara bulaşan mavi dil hastalığının insanlara bulaşması söz konusu değildir. 24 farklı alt tipi bulunan mavi dil virüsünün belirtileri bulaşan virüsün türüne ve hayvanın cinsine göre farklılık göstermektedir. Tedavisi bulunmayan mavi dil hastalığından aşılama ile korunmak mümkün olmaktadır.

Bazı dönemlerde hayvanlarda görülen ve ölüm riski olan mavi dil hastalığı Edirne’de görülmesi üzerine merak konusu oldu. Edirne’de, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara kan emen sinekle bulaşan ‘mavi dil’ hastalığı belirtileri görülmesi üzerine 8 köyde karantina uygulaması başlatıldı. Peki, Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte hayvanlarda ciddi sıkıntılar yaşatan mavi dil hastalığıyla ilgili bilgiler..

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR, İNSANLARA BULAŞIR MI?

Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Mavi dil (BT), koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bulaşıcı, bulaşıcı olmayan, vektör kaynaklı viral bir hastalıktır.

Mavi dil virüsü (BTV) ile enfeksiyon, hayvanların büyük çoğunluğunda görülmez ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir. Culicoides cinsindeki sadece birkaç türün böcek vektörü, viraemik hayvanlarla beslenerek enfekte olmuş duyarlı geviş getiren hayvanlar arasında mavi dil virüsünü (BTV) iletir.

Yirmi altı (26) farklı serotip tanımlanmıştır ve her suşun hastalığa neden olma yeteneği önemli ölçüde değişmektedir. Virüs hayvanlarla veya yünle temas yoluyla veya süt tüketimi yoluyla bulaşmadığından BT ile ilişkili herhangi bir halk sağlığı riski yoktur. BT virüsü hayvanlarla temas, yün veya süt tüketimi yoluyla bulaşmaz.