Dün sabah saat 09:30’da Ödemiş Hükümet Meydanı Atatürk Anıtına Ödemiş Belediyesi, Tire Kültür derneği ve Ege Folklor Derneği Federasyonu’nun koyduğu çelenk töreni ile başladı.
Daha sonra Ödemiş Kültürevi’nde başlayan, 2. Ulusal efe kurultayı sempozyumunun “Gökçen Efe ” isimli birinci oturum ile sempozyum başladı. Başkanlığını  Prof. Dr. Metin Ekici’nin yaptığı birinci oturumda ;     
Prof. Dr. Metin Ekici “Köroğlu’ndan Efelere Türk Kültüründe İsyancı-Haydut ve Zeybek”,  Prof. Dr. Tuncer Baykara “Zeybeklik Zeybek Kavramı XVIII. Yüzyıldan Geriye Gidebilir mi?”,  Prof. Dr. H. Ömer Karpuz – Zeliha Gaddar “Efelik ve Zeybeklikle İlgili Terminoloji Üzerine Bir İnceleme”,  Ethem Oruç “Efeler, Efelerin Kökeni ve Yasaları”,  Dr. Eren Akçiçek “ Atatürk Efeler ve Zeybek Dansı”, Çağnur Şarman “Anadolu Kültürel Mirasının Bir Parçası Olarak Efe ve Zeybek Kültürü, Efe ve Zeybek danslarının Kültürel Miras Etkinliği Olarak Temsili” isimli bildirilerini sundular.
 
Sempozyumun  “Yörük Ali Efe” isimli ikinci oturumunu  ise,  Prof. Dr. Engin Berber yönetirken;  
Yard. Doç. Dr. Halil Hadimli “Efe Kültürü ve Coğrafi Çevre”, Hilmi Anaç “Menderes Havzasında Efelik ve Zeybeklil, Psiko- Tarih-Psiko-Coğrafi Faktörler”,  Mustafa Ali Kasap “Kadın Efeler”, Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu “Ferman Padişahınsa, Dağlar Kimindir?”, Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu “Yörük Ali Efe Ömeğinde  Tarihsel Bellek ve Efeler”, Prof. Dr. Engin Berber “ÖYKAM’da Bulunan Efe ve Zeybek Kültürüne Dair Malzeme Üzerine”isimli bildirilerini sundular.
 
 “Atçalı Kel Mehmet” isimli üçüncü oturumu ise, Prof. Dr. Tuncer Baykara yönetirken; Yard. Doç. Dr. İbrahim Şahin “Kerimoğlu Türküsü ve Hikayeleri Üzerine Bir Düzenleme”, Yard. Doç. Dr. Mehmet Temizkan “Şiirimizde Zeybek ve Efe Tipi”, Yard. Doç. Dr. Hamza Altın “Bazı Edebi Eserlerde Ödemişli Efelerin Özellikleri”, Yard. Doç. Dr. Caner Işık – Gökhan Türk “Aydın Halk Kültüründe Efelik ve Çalıkakıcılık”, Derya Ersöz “Kadın Kahramanlığında Bir Zirve: Yalnız Efe”, Arş. Gör. Satı Kumartaşlıoğlu “Türk Kültürünün Kahraman Tipolojisi İçinde Efe-Zeybek Tipi” isimli bildirilerini sundular.
 
 
 “ Çakırcalı Mehmet Efe” isimli dördüncü oturumu ise,Prof. Dr. Sabri Sürgevil yönetirken; Necat ÇETİN “Çakırcalı Mehmet Efe ile ilgili Birkaç Sözlü Anlatım”, Behiç Galip YAVUZ “Osmanlı Döneminde Ödemiş Yöresi Efe ve Zeybekleri”, Yard. Doç. Dr. Bülent ÇELİK “Vali Kamil Paşa Dönemine Ait Aydın Vilayetinde Dağlarda Dolaşan Efe Ve Zeybek Gruplarının Takibine Dair Bir Rapor”, Dr. Halil ORTAÇ “Zeybek Küçük Ali”, Doç Dr. Aziz KILINÇ “Efelik Tarihi İçinde Bir İsim; Samit Efe”, A. Levent ERTEKİN “Kaderin Milli Mücadele İle Hazırladığı Efe, Gökçen Efe” isimli bildirilerini sundular.
Gerçekleştirilen oturum sonrasında ise, dün akşam saat 21:00’da yapılacak olan “Zeybek Ateşi Sempozyumu” Konseri ise Afyonkarahisar da meydana gelen patlamada 25 askerin şehit olması nedeniyle Ödemiş Belediyesi tarafından iptal edildi.
 
 
Bugün yapılacak olan beşinci sempozyumda ise; “Demircili Mehmet Efe” isimli oturuma Prof. Dr. Osman Akandere başkanlık yapacak ve, Yard. Doç. Dr. M. Emin Elmacı “Çakırcalı Mehmet Efe”, Prof. Dr. Osman Akandere – Erol Akçan “Cephe Kumandanı Yönüyle Demirci Mehmet Efe”, Doç. Dr. Hasan Babacan “Mahkumiyetten Kahramanlığa; Demirci Mehmet Efe ve Mahmut Efelerin Milli Mücadele’de Isparta Havalisindeki Faaliyetleri” , Dr. Erdal İNCE “Kurtuluşta ve Kuruluşta Bayındır ve Çevresinin Etkin Simalarından Biri Bayındırlı Mehmet Efe”, Doç. Dr. Ercan Hayatoğlu “Milli Mücadele’de Tavaslı Bir Efe; Köpekçi Nuri Efe”,Doç. Dr. Adem Efe – Mustafa Kuzucuk “Kurtuluş Savaş’ında Akhisarlı Efeler” İsimli bildirilerini sunacaklar.
 
 
 “Poslu Mehmet Efe” isimli altıncı oturumda ise,Prof. Dr. H. Ömer Karpuz yönetiminde, Ali Fuat Aydın “Aydın Kaba Zurna Ekiplerinin Yöresel Repartuarlarında Yer Alan Ağır Zeybeklerin Melodik ve Ritmik Özellikleri”, Araş. Gör. Sonay Ödemiş “Aydın Harmandalı Zeybeği’nin Yapısal ve Anatomik Analizi”, Öğr. Gör. Sevilay GÖK “Muğla Zeybeği”, Dr. Aslı Büyükokutan “Muğla Düğünlerinde Oynanan Zeybek Oyunlarının Bireysel ve Toplumsal İşlevleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Zeynel Demir “Zeybek Müziği”, M. Emin Dalkaç “Türk Halk Oyunlarında Efe ve Zeybek Kostümü Doğrular ve Yanlışlar” olarak gerçekleşecek.
 
Sempozyum Değerlendirme Toplantısı ise; Prof. Dr. Metin Ekici, Prof. Dr. Tuncer Baykara, Prof. Dr. Sabri Sürgevil, Prof. Dr. H. Ömer Karpuz‘un katılımıyla gerçekleştirilecek. Türk Tarihinde Efe ve Zeybek kültürü sempozyumu, Birgi kültür gezisi, Yıldız Kent Müzesi ziyaretleri ile sona erecek.
Editör: Haber Merkezi