Tireli Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan, Eğridere Köyü’nde gerçekleştirilen sohbette Şeyh Bedreddin’in Tire ve Eğridere Köyü ile olan bağlantısını belgeleriyle ortaya koydu.
 
Tire Kültür Derneği ve Eğridere Gökçen Efe Derneği işbirliği ile düzenlenen ve Tire Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan tarafından düzenlenen ‘A. Munis Armağan ile Tarih Sohbetleri’ konulu program, geçtiğimiz Cuma akşamı Eğridere Köyü’nde yapıldı. Araştırmacı yazar Armağan düzenlenen bir sohbette Türk tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Şeyh Bedreddin’i anlattı. Sohbete Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Tire Ülkü Ocağı Başkanı Burak Şenol, Eğridere Köyü Gökçen Efe Kültür Derneği Başkanı Serdar Günay ve Eğridere Köyü vatandaşları katılım gösterdiler.
 “EĞRİDERELİLER, ŞEYH BEDREDDİN’E SAHİP ÇIKMALI”
Eğridere Köyü’nün 13. Yüzyılda Türklerin Anadolu’ya girişinde oldukça büyük bir önemi olduğunu dile getiren Armağan, Selçuklu hanedanından İsrail Bey’in, uç beyleri ile Ege’de seferler yaptığını ve emirlerden Arslan Bey’in Eğridere’de şehit düştüğünü ve İsrail Bey’in de yaralanarak Gazi olduğunu belirtti. Aynı şekilde Şeyh Bedreddin’in oğlu İsmail Bey’in mezarının da “Seyit Dede Mezarı” olarak bilindiğini ve Eğridere’de yer aldığını söyleyen Munis Armağan, “Bu mezara baktığımızda üzerinde ismi yazılı bir taş bile yok. Eğriderelilerin bu mezara sahip çıkmaları gerekir. Tarihimizde oldukça önemli şahsiyetlerden biri olan Şeyh Bedreddin’in Eğridere ile olan bağlantısının göstergesi olan bu mezara en azından bir düzenleme yapılabilir, üzerine bir taş yazılabilir.” dedi.
Tarihte ilk olarak dinlerin bir çatı altında toplanması ve “tek din” olgusundan bahseden ve “Nikâhlı eşleri hariç herkesin her şeyi ortaktır” diyerek, sosyalizmi tarihte ilk kez ortaya atan isim olan Şeyh Bedreddin’in, Eğridere’de yaşadığına dair kanıtlar olduğunu ileri süren Armağan, “Bu önemli şahsiyetinin mezarı da Eğridere’de olabilir. Bunu araştırmalıyız. Gerekirse Şeyh Bedreddin ile ilgili bir dernek kurulabilir ve bu gibi araştırmalara girişebilir.” dedi.
“EĞRİDERE ZİYARETÇİ AKININA UĞRAR”
Eğridere’nin tarihi açıdan bir laboratuar gibi olduğunu dile getiren Araştırmacı Yazar, “Dünya çapında bilinen ve sosyalizmden tarihte ilk bahseden isim olarak dünyanın her yerinden adından bahsedilen Şeyh Bedreddin’in Eğridere’de yaşadığı ve Eğridere ile ilgili bağlantıları somut olarak ortaya konulursa, Eğridere dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin akınına uğrayacaktır.” Dedi.
KİTAPLARINI İMZALADI
Sohbetin ardından Şeyh Bedreddin ile ilgili yazdığı ikinci kitabını, okurları için imzalamayı ihmal etmeyen Armağan, daha sonra Eğridere Köyü Gökçen Efe Kültür Derneği binasına geçerek, dernek üyeleriyle bir araya geldi. Burada içilen çaylar eşliğinde yapılan sohbette, dernek üyelerinin zeybek oyunları geceye renk kattı.


Editör: Haber Merkezi