Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ailesini ziyaret etmek için geldiği memleketi Ödemiş’te kıdem tazminatıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
Son günlerde kıdem tazminatının kaldırılıp yerine kıdem tazminatı fonunun getirilmesi tartışmalarının hat safhaya çıktığını belirten Ali Tezel, “Bu konuda zaten gerek Dünya Bankası’nın gerek IMF’nin gerekse uluslararası sermaye örgütlerinin Türkiye üzerinde büyük talepleri vardır. Biz sizin ülkenize yatırım yapacaksak kıdem tazminatını kaldırın yani dünya politikalarına uygun işçiyi; kolay çıkart kolay al statüsünde, kıdem tazminatının tamamen kaldırılması gündemde” dedi.
Kıdem tazminatının yerine getirilecek fonun ise birçok çalışanın kıdeminin kaybına yol açacağını ifade eden Tezel, “Biliyorsunuz bugün için 12 aylık çalışmaya bir brüt ücret kıdem almaya hakkı vardır. Çalışanlar olarak bu da % 8.33 tekamül ediyor. Aylık bazda yeni getirilecek kıdem tazminatının fonunda ise oranın %3 ile 4 arası kesinti olması öngörülmüş durumda. İster %3 olsun ister %4 olsun artık bundan böyle her yıl bir bürüt maaş kıdem tazminatı alma şansımız yok. En fazla olsa olsa her yıla yarım maaş yani 15 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı alabilir” şeklinde konuştu.
“EMEKLİ OLUNCA ALACAĞIMIZ ÜCRET YARI YARIYA DÜŞECEK”
Olayın bir de geçmiş boyutu olduğunu söyleyen Ali Tezel, “Geçmiş boyutunda bugüne kadar işleyen üzerinde işlenmiş kıdem tazminatlarımız var, bu konuda da işverenle pazarlığa oturmak zorundayız. Diyelim ki 10 yıldan beri çalışan bir işçi ve aylık 2 bin lira brüt ücretimiz var. Bugün kıdem tazminatıyla ayrılmaya hak kazansaydı, 10 çarpı 2 bin yani 20 bin lira tazminat alma hakkımız olacaktı fakat bu paranın ne kadar fona aktarılacağı konusunda işverenle pazarlık yapmak zorundayız. İşveren beş, on, onbeş ki mutlaka 20’den az olacaktır. Bu anlamda oluşacak pazarlıkla da geçmiş yıllara ayrılan tazminatlarla kıdem tazminatı fona aktarılacak ve öyle devam edecek. Fondan da üç halde para alabileceğiz. Bir tanesi; ölünce yakınlarımız, emekli olunca veya fonda en az on yıl kalmak ve beş yılda işsiz gezmek kaydıyla fonda biriken paraların sadece bireysel hesap şeklinde olacak diyorlar, daha netleşmedi. Avusturya modeli bireysel hesap ve Avusturya modelinin Türkiye için örnek seçileceği ifade ediliyor. Avusturya modeline göre tıpkı bir bireysel emeklilik gibi fondada paralarımız bireysel olarak devam edecek sonunda da az önce bahsettiğimiz gibi ölünce, emekli olunca ya da fonda on yıl paramız kalıp, beş yıl işsiz gezince bu parayı alma hakkımız olacak. İşin bir başka boyutu da var. İşçilerde bu paranın adı kıdem tazminatı memurlarda da ikramiyedir. Benzer bir uygulama tıpkı işçilerde her yıla bir brüt maaş kıdem tazminatı ödendiği gibi memurlara da her yıla bir brüt maaş ikramiye olarak yılsonunda ödenir, emekli olduklarında nasıl kıdem tazminatı kaldırılıyor ve yerine fon getiriliyorsa bu iş başarıldıktan sonra sıra memurlara gelecektir. Memurların da her yıl bir brüt alma hakkına yakında son verilip onlara da her yıla onbeş günlük veya on günlük ücret tutarında ikramiye uygulamasına geçilecektir. Unutmayalım bizim gençliğimizde bir memur emekli olduğunda aldığı ikramiyeyle bir ev, bir araba alabiliyordu. Bugün ise orta halli bir arabayı alma imkanı yok. Bir emekli öğretmen emekli olduğu gün bugün için 25 yıl çalışmışsa alacağı ikramiye tutarı yaklaşık 35 bin lira civarındadır. Bu parayla da ev alınamayacağı ortada. Yeni çıkacak olan kıdem tazminatı fonunda sıra memurlara gelindiğinde bu 35 bin liranın 17 bine düşeceği aşikar” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi