HABER:BSHA
Agave şurubunun kana daha yavaş karıştığı için diyabet ve obezite hastalarının dikkatli bir şekilde kullanabileceği bir ürün olduğunu söyleyen Diyetisyen Ömer Faruk Korkmaz, “Agave şurubu, basit şekerlere oranla %25 daha tatlıdır. Bu yüzden az miktarda kullanımı, daha az kalori tüketmemizi sağlar. Bunun yanında kana yavaş karıştığı için miktarına dikkat edilirse diyabet hastalarının kullanımına uygundur. Tabi kullanım miktarı ve sıklığı sağlık açısından büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Yararı Kadar Zararı da Olabilir
Korkmaz, Agave şurubunun fazla miktarda früktoz içerdiğini söyledi. Früktozun fazla kullanımı bel bölgesi yağlanmalarına, insülin direncine, karaciğer yağlanmasına sebep olabileceğini, bu yüzden kişilerin bu ürünü çok dikkatli şekilde kullanmaları gerektiğini söyleyerek, “Agave şurubu früktoz oranı yüksek, kalorisi şekerden daha düşük ve şekerden daha tatlı bir üründür. Früktozun fazla kullanımı bel bölgesi yağlanmalarına, insülin direncine, karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Bu yüzden miktar, oran ve kullanım sıklığına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
1 Bardak Şeker Yerine Yarım Bardak Agave Şurubu
Tatlılarda bir bardak şeker yerine bir bardak agave şurubu kullanılabileceğini söyleyen Korkmaz, “Tatlılarınızı 1 su bardağı şeker yerine yarım su bardağı agave şurubu ile yaparsanız daha az kalorili ve daha yavaş kana geçecektir. Özellikle diyabet rahatsızlığı olanlar için bir alternatif olabilir. Tabi ki miktar ve ölçüye dikkat edilmelidir” dedi.
“Çok Masum Bir Gıda Değil”
Agave şurubunun yine de çok masum bir gıda olmadığının altını çizen Korkmaz, “Agave şurubu kullanımına dikkat edilmelidir. Çok masum bir gıda olduğunu söyleyemeyiz ama dikkatli ve miktarına özen göstererek kullanılabilir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi