HABER:BSHA
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Er, ilacın yüzde 95 sağ kalım oranı olduğunu söyledi.
İlacın etken maddesinin Neratinib adlı molekül olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özlem Er, bu ilacın meme kanserinin HER2 pozitif diye adlandırılan alt türünde etkili olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Er, “HER2 pozitif türü, meme kanserlerinin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır. Kanser gelişiminde ve hastalığın gidişatında çok önemli rolü vardır. Neratinib HER2’yi bloke ederek kanser hücresinin çoğalmasını ve büyümesini engeller.” dedi.
Adjuvan (tekrarlama riskini azaltmaya yönelik) amaçla Trastuzumab kullanan hastaların bir kısmında tekrarlamalar görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Özlem Er, bu etkinin azaltılabilmesi için 2009 yılında Neratinib adlı ilaçla araştırmanın başladığını ifade etti. Prof. Dr. Er, “ Çok merkezli çalışmadan 2840 HER2 pozitif meme kanseri hastasına adjuvan Trastuzumab tedavisini tamamladıktan sonra plasebo kontrollü olarak 1 yıl süre ile ilaç verilmiştir. Meme kanseri tekrarlamama ihtimali  yüzde 91.9 dan yüzde 94.2’ye çıkmıştır. En önemli yan etkisi ishaldir. İshalin kontrolü için de uygun tedaviler geliştirilmiştir.” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi