Menşei Hindistan olan, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılan "Guar" bitkisi, Bayındır’ın  Furunlu Ilçesinde Doğan Koçoğlu tarafından 10 dekar bir alanda dikildi.

Bitkinin daha çok ilaç ve gıda endüstirinde kıvam artırıcı olarak stabilizör,hacim oluşturucu ve emülgatör olarak kullanılan  “guar gum” olduğugun belirten  Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar “Doğal kaynaklardan elde edilir. Geleneksel ürünlerimizden olan sahlep ve benzer tarzda üretilen toz içecek karışımları, dondurma, toz çorba, salata sosları, mayonez, ketçap, et-süt ürünleri ve pek çok üründe kullanılmaktadır.

Bitkiyi ekmelerindeki amaçlarının ithal ürünü Türkiye topraklarında yetiştirmek olduğunu belirten Çiftçi Doğan Koçoğlu “ Bir Yaz dönemi bitkisi olan guar, 3 ay içinde yetişebilen, Hindistan kökenli bir üründür. Hiçbir tarım ilacı kullanmadan Mayıs-Haziran aylarında ekilerek ,yaz mevsiminin son ayı  Ağustos ve Sonbaharın ilk ayı  Eylül de hasat yapılmaktadır. Guar,bir başka özelliğide bu bitki  azot bıraktığı toprağı düzenleyerek  yeni ve farklı  ürün ekimleri için gübreden tasarruf  etmeyi sağlar"

 

HABER: AYŞE AKYÜZ

 

Editör: Haber Merkezi