Bulantı ve kusma rahatsızlığına farklı seviyelerde rastlanabildiğine dikkat çeken Güler, bu durumun gebeliğin 6'ncı haftasından haftadan başlayarak 16'ncı haftaya kadar sürebildiğini kaydetti. Gebelik bulantı ve kusmaların, başta hormonal sebeplerden kaynaklandığını anlatan Op. Dr. Feyza Ağaca Güler, “İkiz gebelik yaşayanlar, hipertiroidisi olanlar, daha önce mide bağırsak sistemiyle ilgili rahatsızlıkları bulunanlar ve psikolojik olarak depresif ruh hali yaşayan kişilerde bulantı ve kusmalar daha ağır seyredebiliyor" diye konuştu.
"Vitamin desteği ve diyet öneriliyor"
Bulantı ve kusmaların etkilerini azaltmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Güler, hamilelerin besinleri az ve sık tüketmeleri, az yağlı yiyecekler tercih etmeleri ve aşırı acı, baharatlı, ekşi, tatlı besinlerden ve alkolden uzak durmaları gerektiğini vurguladı.
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Feyza Ağaca Güler, “Eğer hamile, kusma nedeniyle yüzde 5'ten fazla kilo kaybı yaşarsa erken doğum ve düşük riski taşımaktadır. Bulantı ve kusmaların tedavisi için öncelikle diyete dikkat edilmesi, bulantı ve kusma ilaçlarının kullanılması, B1, B6 ve B12 vitamin desteğiyle 3'üncü aya kadar folik asit alınması gerekiyor. Son dönemde koku önleyici sprey şeklindeki endemesis tıbbi cihazından da faydalanabiliyoruz."

Editör: Haber Merkezi