Dizağrılarıçoğu zaman hasar, darbevekazagibitravmatiketkenlerinsonucuolarakgörülür. Ayağadarbealındığındaya da herhangibiryereayaksertbirşekildeçarpıldığındadizağrısıprobleminesıkrastlanır. Darbedizkapağıönüveyançevresindeağrıya, sızıyanedenolur. Ağrınınşiddetialınandarbeninşiddetiyledoğruorantılıdır.
Bağlarkemikleribirliktetutanvestabiliteyiimkanısunankalıniplerdir. Dizde 4 anabağlantıbulunur. Diziniçyüzündeİçyanbağ, dışyüzündedışyanbağvedizmerkezinde 2 reglçaprazbağlantıbulunur. Bunlardavranışesnasındadizekleminiistikrarlıtutarlar.
Yan bağlar 1, 2 ve 3  derecedezedelenebilirler. Vehafifveortadaderecedeyırtıklarıkendikendineiyileşebilir. 3. derecedeyanbağlantıyırtıklarıönemlizedelenmelerdir.
Nedenolur?
Dizindönmesiveyayandandarbesisıklıklaanasebeptir. İçyanbağgenellikledizindışkısmındangelendarbeiledizindiğerdizedoğruburkulmasıyırtılır. Tam tersimekanizmadaisedizindışadoğrubükülmesiile de, dışyanbağyırtılır.
Belirtilerinelerdir?
Diz yan bölgelerinde ağrı ve hassasiyet mevcuttur. İç yan yaralanmasında dizin iç yanında, dış yan bağ yaralanmasında dizin dış yanında ağrı vardır.
Yaralanma hattında şişme vardır. Dizde kararsızlık durumu- instabilite olması- Dizin yerinden çıkacak gibi olmasıdır.

Tedavi
İç yan bağ yaralanmaları nadiren cerrahi gerektirir. Eğer sadece dış yan bağ yaralanması varsa, iç yan bağ gibi tedavi edilir. Eğer dış yan bağ yaralanmasına, diz iç bağ yaralanmaları eşlik ediyorsa planlama diz içi başlara göre planlanır. Kısacası izole iç ve dış yan bağ yaralanmaları genellikle cerrahi gerektirmez ve Fizik tedavi protokolleri uygulanarak diz ekleminin güçlendirilmesi sağlanır.
Uzun Süreli İyileşme
Dizinizdeki bağ giderek güçlendikçe, siz de iyileşme sürecinin bir sonraki aşamasına geçeceksiniz. Bu kendinizi yeniden aktif yaşama hazırlamak olacaktır. İlk birkaç ay boyunca bir fizik tedavi uzmanı egzersiz programınızı uygulamada size yardımcı olabilir. Ancak sonuçta, bacağınızın sağlamlığını ve esnekliğini ömür boyu sürecek biçimde sağlamak, sizin elinizdedir.
Gücü Artırmak
Bağ onarılabilir ya da yeniden yapılabilir. Ama hiçbir zaman eskisi gibi tam performanslı olmayacaktır. Egzersiz yaparak bacağınızdaki dörtbaşlı kasın, diz arkası kirişinin ve baldırlarınızın güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece diz ekleminiz destek alır ve yeniden bir zedelenme meydana gelmesi engellenmiş olur.
Esnekliğin Artırılması
Kasları germek onların esnekliğini artırır. Böylece diziniz daha rahat hareket edecektir. Sıçramadan, yavaş ve uzun süren hareketler yapın. Kaslarınızda hafif bir gerilme hissedeceksiniz ama ağrı olmamalıdır.
Dizinizi Ömür Boyu Korumalısınız
Rehabilitasyon döneminiz eninde sonunda bitecektir, Ancak dizinizi ömür boyu korumak ve gücünü sürdürmek zorundasınız.
Ağrılarınıziçinsiz de enkısazamandabirfizyoterapistedanışın.
Fizyoterapist Cihad Sazcı
05358809161
[email protected]