Şirin, “Sıcak havanın ve yüksek nemin insanlar üzerindeki etkisine termal stres denir. Termal stres baş ağrısı, çabuk sinirlenme, bitkinlik, nefes darlığı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, geç algılama ve bitkinlik olarak belirti verir. Termal stres artarsa sıcak çarpması denen ve ölümcül de olabilen durum ortaya çıkabilir”

Aşırı sıcakların ruhsal sağlığı iyi olanlarda bile tahammülsüzlük ve sinirlilik yaptığı belirten Şirin “Aşırı sıcak ve nemin, ruhsal hastalığı olmayanlarda bile tahammülsüzlük, sinirlilik, uyku bozukluğu ve öfke patlamaları gibi sorunlara yol açabilir. Aşırı sıcak ve nemin beden sağlığı yanında ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yapar'. Ruhsal hastalığı olan bireylerde zaten var olan bazı belirtiler, aşırı sıcak ve nemli havalarda artarak hastalıklarını daha çekilmez hale getirmektedir”

Stresi kontrol altında tutarak hayatı daha üretkenleştirmemiz gerektiğini belirten Şirin “Aşırı sıcakların insan psikolojisi üzerindeki etkileri çoğunlukla olumsuzdur. Bunaltıcı havalarla birlikte insanların sinirlilik düzeylerinin doruk noktasına ulaştığı söylenebilir. Bununla da termal stresin zihinsel, ruhsal ve hatta fiziksel açıdan sağlığı olumsuz yönde etkileyen bir tehdit unsuru haline gelir. "Bu yüzden stresi kontrol altında tutarak hayatı daha üretken bir hale getirmeliyiz"

Sağlık açısından risk olabilecek problemlere aşırı sıcak havaların neden olduğunu ve depresyon olaylarının daha çok yaz aylarında görüldüğünün altını çizen Şirin, “Aşırı sıcaklarla birlikte oluşan stres kişide öfke, bıkkınlık, halsizlik, tartışma, kavgalar, hatta polisiye olaylara neden olur. "Stresle birlikte reflekslerde meydana gelen zayıflama ile ev, işyeri ve trafik kazalarında artış görülebilirken, yeme, içme bozuklukları, uykusuzluk, huzursuzluk, iştah kaybı, aşırı yeme eğilimleri, sigara ve alkol kullanımının artması, konsantrasyon eksikliği, sürekli yorgunluk gibi kişinin iş ve sosyal yaşantısını son derece olumsuz etkileyebilecek belirtiler ortaya çıkabilir. Yoğun ve uzun süreli stres altındayken dolaşım sisteminde salgılanan adrenalin ve sinir hormonları da kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sağlık açısından risk oluşturacak problemlere yol açabilir. Ve yine yaz aylarında depresyon vakalarının yüksek oranda görüldüğü bilimsel çalışmalarla da ortaya konmuştur”

 Stresi ortada kaldırmanın mümkün olmadığının fakat stresle mücadele etmek için çeşitli yolların olduğuna vurgu yapan Psikiyatrist  Ayhan Şirin “Strese neden olan faktörlerin tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığı fakat stresle mücadele etmenin yollarının bulunduğunu biliyoruz.  Yüksek sıcaklığı stres yaratıcı bir faktör olarak görmek gerek. Bu fiziksel bir strestir. Özellikle bugünlerde yaşadığımız sıcak havalar bu niteliktedir.”

Psikiyatri Ayhan Şirin stresle mücadele etme yollarıyla ilgili şu önerilerde bulundu. Şirin “Kendinizi tanıyın, sinyallerinizi öğrenin: Önce kendinizi tanıyın. Kontrolden çıkma sürecinde önce öncü sinyaller gelir. Bunlar kişiye göre değişir. Hangi noktada öfkenizin kontrolden çıkabileceğini deneyimlerinizi gözden geçirerek saptayın”

Sinyali aldığınızda harekete geçmek gerektiğini söyleyen Şirin Öncü sinyalleri fark ettiğinizde durumu değiştirmeye çalışın. Tartışmayı kesebiliyorsanız, ortam değiştirin. Ortamdan uzaklaşıp öfke yatıştıktan sonra yeniden görüşmeye devam edebilirsiniz.”

Durmayı öğrenmemiz gerektiğini söyleyen Şirin “Ortam değişemiyorsa, konu değişikliğine gidin. Ya da tartışmada durun.  Ötesine gitmemeye çalışın.

Rahatlatıcı şeyler düşünün: Düşünsel anlamda tartışma ortamından uzak, rahatlatıcı şeyleri düşünmek yararlı olabilir.

Çatışmanın getireceği kayıpları görün: Kontrol edilemeyen öfkenin sonuçlarının getireceği kayıpları düşünüp durumun riskinin farkına varın.

Paylaşın: Durumu karşı tarafla paylaşın ve tartışmayı ileriye götürmemesini sağlamaya çalışın.

Stresi baştan azaltın: Fiziksel anlamda sıcaktan, stresten uzak kalabiliyorsanız, bunu en başından yapın. Ve de uzmanların sıcak ve nemin fiziksel etkilerinden korunma önerilerine kulak verin.

Profesyonel yardım: Bu durumla baş edemediğinizi, öfkenizi denetleyemediğinizi gördüğünüzde bu işin uzmanından profesyonel yardım alın.

 HABER:AYŞE AKYÜZ

 

Editör: Haber Merkezi