DİLEK ACAR ÖZDEMİR

2019 yerel seçimlere 6 aylık bir süre kaldı.  Bu süreç içerisinde belediye başkanlığında gönlü olan isimler kulislerde konuşulmaya başlandı. Bunun yanı sıra ismi telaffuz edilmeyen gizli tutulan adaylık düşünen isimlerde mevcut.

Yerelgüç Gazetesi olarak facebook üzerinde ki 60 bin kişilik Küçük Menderes Havza Haberleri grubumuzda belediye başkan adayı olarak kulislerde adı geçen isimleri ankette yer vererek CHP, Ak Parti, MHP’ den oylamaya sunduk. Öncelikle Ödemiş için başlattığımız ankete ilgi büyüktü. Diğer ilçelerimiz içinde anket çalışması yapacağız.

Facebook uygulamadan dolayı ankette oylamada bulunanların isimleri açıkça ortaya çıkıyor. Bu sebeple oylamaya katılım beklenenin altında oldu. Özellikle işi belediye de ve partiler aracılığı ile dönen isimler oy kullanmakta çekimser kaldı. Bazıları oyu kullandı. Ama kendilerine yapılan baskı sonucu iki arada bir derede kaldıkları için hesaplarını kapatıp yeni facebook hesabı açtı. Kimisi bu ankette isimlerin kimin karar verdiği yönünde eleştiri de bulunurken kimisi de anket ne kadar etki eder düşüncesi içerisine girdi.

Ödemiş’te seçmen sayısı yaklaşık 103 bin, Küçük Menderes Havza Haberleri grubumuzda sosyal medya hesabından katılım sağlayan yaklaşık 30 bin Ödemişli var. Anket ve isimler ne kadar etki eder siz düşünün.

2 Hafta sonucunda parti ve isimlere göre değerlendirme yaptığımızda;

2014 seçimlerinde CHP’ nin içinde ki bölünmeler ve MHP’ den güçlü bir adayın çıkışı yaklaşık 1400 oyla mevcut Belediye Başkanı Bekir Keskin kaybetmesine AK Parti’den tekrar Mahmut Badem’in seçilmesine etki etmişti.

2019 seçim sürecine girildiğinde Ak Parti yönetiminde yaşanan sıkıntılar ve bunların Ödemiş’e yansıması, mevcut belediye başkanı Mahmut Badem’in çalışmaları ve tutumlarından dolayı CHP’nin bu dönem seçimi kazanacağı garanti gözüyle bakılmakta.  Özellikle mevcut belediye başkanını üst üste seçmeyen Ödemişlilerin mevcut başkan Mahmut Badem’e tekrar bu fırsatı vermeyeceği de göz önünde tutuluyor.

Anketimizde öncelikle Ak Parti içerisinde ki isimlerde değerlendirme yaptığımızda Ödemiş Ziraat Odası Başkanı ve İzmir Damızlık Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa’nın ön planda olduğunu görüyoruz. Doğruyol kökenli olan Kocaağa uzun yıllardır Ziraat Odası Başkanlığını istikrarlı bir şekilde sürdürmekte. Ayrıca siyasi parti gözetmeksizin de diğer partililerin gönlünü kazanıp oyunu alabilecek potansiyele sahip. 

Diğer bir isim Ak Parti’ye yeni ilçe başkanı olan Ramazan Şerif Delibalta. Ak Parti’den daha önce İl Genel Meclis Üyeliği yapmış olan Delibalta, Ak Parti İlçe Başkanlığında ismi geçmiş ancak lav edilmeye çalışılan isimlerden biri. 2018 yılında da mevcut başkan Halil Demir’in görevi bırakmasının ardından ilçe başkanı olarak seçildi. Mütevazi yaklaşımları ile ve İl Genel Meclis Üyeliği dönemlerinde kazandığı deneyimlerle ilçeyi tanıyan bir isim olarak ve şimdi ki görevi neticesinde ön plana çıkan isimlerden biri.

Yolların kralı tezahüratları ile Türkiye gündemine oturan TBMM Başbakanı Binali Yıldırım’a yakınlığı ile bilinen bir diğer isim ise Kaymakçı Eski Belediye Başkanı Halil Güler. Doğruyol kökenli olan Güler, yardımsever kişiliği ve mütevaziliği ile sevilen bir isim. Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve en son belediye başkan yardımcılığı görevi ile yöneticilik anlamında başarılı olacağı yönünde konuşulan isimler arasında. Aynı şekilde siyasi parti gözetmeksizin diğer partilerin gönlünü kazanıp oyunu alabilecek potansiyele sahip isimlerden biri.

Bir diğer isim Anavatan Partili olan işadamı Coşkun Açar, adı sık sık belediye başkan adaylığında yer alan Açar, belediye meclis üyeliği ve muhasebeciler odası başkanlığı yapmış, başarılı bir iş adamı olarak mütevaziliği ile ön planda olan isimlerden biri. Aile yapısı ve iş anlamında şaibesi olmayan bir isim olarak belediye başkan adayı olarak seçilirse güçlü bir isim olacağı ortada.

Kıymet Yıldırım; aslen Ödemişli olan genç ve girişimci bir kadın olarak belediye başkan adaylığını düşünen isimlerin en başında geliyor. Güler yüzlü ve sempatik tavırları ile dikkatleri üzerine çeken Yıldırım, Ak Parti Kadın Kollarında görev almış biri. İnşaat sektöründe iş kadını olan Yıldırım, sık sık ziyaretler gerçekleştirerek fikir alışverişinde bulunuyor. Genç ve kadın girişimci olarak Ak Parti’den aday olması sonucunda oy potansiyeli yüksek olabilir.

Liste de dikkat çeken isimlerin başında gelen Ödemiş Eski Belediye Başkanı Münir Bezmez, Doğruyol Partisinden 94 - 99 yılları arasında genç belediye başkanı olarak görev yaptı. Mimarlar Odası Ödemiş temsilcisi olan Bezmez, hem mesleğini hem de insani ilişkilerini başkanlık makamına yansıtacak bir isim olarak Ak Parti’nin belli bir grubu ve Doğruyol Partisi’nin ileri gelen isimleri tarafından desteklenerek ön planda tutuluyor. Ayrıca belediye başkanlığı deneyiminden dolayı tekrar seçildiğinde Ödemiş’e daha iyi hizmet vereceği düşüncesi hakim.

Son bir yılda ismini başarılı bir şekilde duyuran isimlerin en başında gelen Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş ismi de kulislerde geçiyor. Genç, dinamik, insani ilişkileri kuvvetli olarak Ödemiş Ticaret Odası Başkanlığını başarılı bir şekilde sürdüren Eriş’in ismi sık sık Ödemiş Belediye Başkan adayı olarak geçiyor. Ödemiş ticaret dünyasının başkanı olan Eriş, yöneticilik deneyimini Belediye Başkanlığı makamına en iyi şekilde yansıtacak isimlerden biri olarak yer alıyor.

Ak Parti’nin neferlerinden olan Ali Hadim ismi, kulislerde konuşulan adaylar arasında yer alıyor. Partinin kurulduğu ilk günden bu yana Teşkilat Başkanlığı, İlçe Başkanlığı, Milletvekili Adayı olan Ali Hadim, partililer arasında birleştirici özellik taşıyor. Siyasetten uzak kalmayan Hadim, belediye başkan adayları arasında ön planda tutulan isimler içerisinde yer alıyor.

Belediye Başkan adayı olarak konuşulan isim bir diğer Ak Parti neferi, kadın kolları başkanlığı, il yönetim kurulu üyeliği, SKM başkanlığı ve Milletvekil adaylığı ile gündemde olan Müjde Çelik. Hanımefendi, mütevazi ve partisine bağlılığı ile tanınan Çelik’in Ödemiş Belediye Başkanlığı makamında diğer partililerle de iyi ilişkiler sağlayarak başarılı bir belediye başkanlığı yapacağı konuşuluyor.

Ak Parti’den 2004 yılında belediye başkanı seçilen A. Mahmut Badem’e, Ödemiş 2014 yerel seçimlerde 2. kez şans tanıdı. 2019 yerel seçimlerde tekrar belediye başkan adayı olup olmayacağını henüz açıklamayan A. Mahmut Badem’in yerine şimdiden adaylar konuşulmaya başlandı.  

Anketimizde yer alan isimler kamuoyunda ismi telaffuz edilenler. Bunun dışında adaylık düşünüp dile getirmeyen isimlerde olabilir. Bu süreçte 2019 yılında yapılması öngörülen yerel seçimlere dair İzmir'de çalışmalara başlayan AK Parti İl Teşkilatı, süreçte partililerin kırılıp küsmemesi için önlem aldı. Belediye başkan aday adayı olmak isteyenlerin, bu düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmadan önce kendilerine bildirilmesini isteyen AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, aday adaylığı yarışına izin vermeyeceklerini söyledi.

Şengül, "Adaylık düşünenler, hem ilçelerden hem de bizden izin alsınlar. Bize söylesinler. Biz gerekli çalışmaları yaptıktan sonra, kararımızı onlara bildireceğiz. Bu süreçte bizimle istişare içerisinde olmalarını tavsiye ediyoruz. Aday adaylarının kendilerini kamuoyuna açıklamalarını istemiyoruz. Önce bize gelsinler, gerekli incelemeler ve araştırmalar yapıldıktan sonra, o kişilerin aday olup olmayacaklarını bildiriyoruz” diye konuştu.

Bu açıklama neticesinde kulislerde adı geçen değil. Belediye Başkan adaylığı düşünen isimlerin bizzat il başkanlığına bunu dile getirmesi bekleniyor. Ve adaylık düşünenlerle ilgili yapılacak araştırmalar neticesinde aday olup olmayacağı bildiriliyor. Ayrıca isimleri geçen adayların eli kolu bağlı bana görev verilsin diye beklenti içerisinde olmaması gerektiği de ortaya çıkıyor.

Editör: Haber Merkezi