Haber: Dilek Ayvalı

Tire’yi marka kent yapmayı hedefleyen Ersen’in projelerinde ‘Engelsiz Kent’, ‘Gençlik Merkezi’ gibi sosyal belediyeciliğe önem veren projeleri bulunuyor. CHP Tire Belediye Başkan aday adayı İnşaat Mühendisi Burak Alp Ersen ile Tire'ye dair hedeflemiş olduğu atılımları ve Tire’nin sosyo-ekonomik durumunu anlattı.

TİRE İZMİR’İN GÖZBEBEĞİDİR

İnşaat Mühendisi Burak Alp Ersen Tire’nin, son dönemde büyük atak yapmış güzel bir ilçe olduğunu kaydederek, “Küçük Menderes Havzasının ve İzmir’in gözbebeği bir ilçedir Tire. Özellikle tarım ve hayvancılık alanında son yıllarda çok ciddi gelişmeler yaşandı ilçemizde. Ülkemizin en önde gelen firmaları TOSBİ’de süt ürünleri tesislerini Tire’de kurdular ve yeni yatırımlar da yapılmak üzere. İlçemiz için en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi bu nedenle tarım ve hayvancılıkla birlikte ivme kazanan tarım endüstrisidir. Tire bu gelişmelerle birlikte Tire Organize sanayi bölgesindeki yatırımların ardından istihdam alanında da ciddi atılımlar yapmış ve toplumun her kesimini cazibe merkezi haline gelmiştir. Yani Tire 20 yıl önceki Tire değil artık. Son 10 yılda ciddi ekonomik gelişmeler yaşandı kentimizde. Bu kapsamda tarım ve hayvancılık, tarım üretimi konularında Tire’de daha fazla çalışma yaparak Türkiye’nin üretim ekonomisine çok daha büyük katkılar sağlamayı düşünüyoruz.
Tire’nin sahip olduğu çok yüksek bir potansiyel var. Doğa turizmi için sahip olduğumuz eşsiz doğa, dağ yürüyüşleri gibi alternatif turizme ev sahipliği yapabilecek niteliktedir. Türkiye çapında bilinen Salı pazarı çok önemli bir değerimizdir. Tarihi eserlerimizi ve sahip olduğumuz el sanatları nadir bulunan kültürel mirastır ve bunlara sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Bütün bunlar değerlendirildiğinde, Tire her ne kadar büyük ve gelişmiş bir ilçe olsa da daha ileride olması gerektiğini düşünüyorum. Bu saydıklarım beni aday olmaya yöneltmiştir” dedi.

EKİP ÇALIŞMASIYLA HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ

CHP Tire Belediye Başkan Aday adayı Ersen, mesleğinin kendisine planlama ve ekip çalışması disiplini kazandırdığını belirterek, “Bir projeye başlamadan önce mevcut durum analiz edilir, bir mühendis/mimar projelendirir, gerekli hesaplamalar yapılır, malzeme seçimi, bütçe dengesi içinde yapılır ve usta, usta başı, mimar mühendis aynı ekip içinde taahhüt edilen zamanda işi bitirmek için ortak bir çalışma yürütür. Sosyal belediyecilik anlayışını da bu prensiplerle yürüteceğiz. Bina yapar gibi yani. Nasıl bir bina, doğru temeller üzerine inşa edilemezse, sosyal ve ekonomik sorunlar da doğru analiz yapılmadan çözülemez. Bu nedenle daha şimdiden sosyolojik bir araştırma ile sorun ve ihtiyaç analizine başladık. Projelerimizi, halkımızın sorunlarını analiz ederek geliştireceğiz. Doğru temel oluşturulduktan sonra iyi bir ekip planlaması ile ekip çalışmasıyla hedeflerimize ulaşacağız. Sosyal projeleri de bu şekilde adım adım birbirini tamamlayarak planlarsak, istediğimiz nihai hedefe ulaşırız. Nihai hedefimizin ne olduğuna gelince, Tire’yi “Marka” Kent yapmak” şeklinde konuştu.

TİRE’DE KÜLTÜREL DOKUSUNUN BOZULMASI BİZİ ÜZER

“Tire’nin eski kültürel bir dokusu var ve bu kültürel dokunun aynen korunması için dengeli büyümeyi sağlamalıyız” diyerek kentin demografik durumu ile ilgili konuşan Ersen, “Tire’nin kültürel dokusunun bozulması bizi üzer. Ayrıca, gelişme diyoruz, kalkınma diyoruz, tabii ki göç alacağız. Fabrikalarımız ve tarımsal üretimlerimiz arttığı sürece göç kaçınılmaz olacaktır. Tarımsal tesisler ve soğuk hava depoları kuracağız. Bunlarla ilgili çok ciddi çalışma ve efor sarf edeceğiz. Diğer yandan da göç olsun fakat köyden kente göç olmasın istiyoruz. Köylerin korunması gerekiyor. Atatürk’ün deyimiyle köylü bir nevi bizim efendimizdir. Yaşam kaynağımızdır. Köylümüz köyünde yaşamaya devam edebildiği ölçüde gelişmiş ve müreffeh bir kent oluruz. Köyden kente göç daha rahat bir yaşam ve çiftçi topraktan geçinemediğinden kaynaklanıyor. Yapacağımız projeler ile köylünün gelirini artırabileceği önlemler alacağız yani, köyde refah seviyesini artırmayı planlıyoruz. Bu alanların ekilmesi biçilmesi lazım. Dağlarından yağ ovalarından bal akan verimlilikte topraklarımız var. Tabi çok büyük sulama sorunu var. Bu sorun son yıllarda oldukça arttı. Bunun farkındayız. Bu sorunlarla ilgili uzun vadeli çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Biz kalkınmayı teşvik edecek çalışmalar yaptığımızda zaten göç olacak. Bu göçü kontrol edebilir hale getirmek istiyoruz. Mühendislik ve sosyolojik çalışmaların hepsini bir arada götüreceğiz ve köyden kente göçün nedenlerini ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışacağız. Kent merkezinde de nüfus artacak bunun için kentsel dönüşüm projeleri ile konutları yeni tarımsal arazilere kaydırmaktan ziyade mümkün olduğunca şehir merkezinde tutmayı planlıyoruz. Bütün bunları yaparken, o sevdiğimiz Tire dokusunu koruyacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi