Bahar aylarında, tüm canlılar için yeniden doğuşa ve rahmete dönüşen kar ve yağmur, insanlardan kaynaklanan hatalar sebebiyle bazı sıkıntılara sebep olabiliyor.
            Ancak, yaşanan sıkıntılardan dolayı perde arkasındaki rahmetin görülmemesi ve kullanılan suçlayıcı ve insanı uçuruma götüren cümleler, imana ve inanca zarar verebiliyor.
            “ Beyaz çile dün yolları kapattı.”
            “ Sel, Trakya’da üç can aldı.”
            “ Beyaz kâbus, tüm yurdu etkisi altına aldı.”
            Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin hemen her yerinde görülen yoğun kar yağışı ve yağmur, yazılı ve görsel medyada bu cümlelerle yer aldı.
            Günlük hayatta çokça duyulan ve dilimize sıradan sözler gibi yerleşen bu cümleler nereye uzandığı düşülmeden kullanılıyor. Tıpkı “Trafik Canavarı” deyiminin de yanlışı gibi.
            “İnsanı Uçuruma Götüren Sözler” isimli bir kitap var. Yazarı Mehmet Paksu. Yazar bu tür cümlelerin imana zarar  verdiğini söylüyor. İnanan bir insanın her konuda olduğu gibi imanî meselelerde de dilinden dökülen sözlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Paksu, “İnsan şayet umursamaz bir biçimde, sözün nasıl bir sonuca varacağını düşünmeden imana aykırı sözler söylerse, imanını kaybedebilir.” uyarısında bulunuyor. Böyle bir hataya düşmemek için de kişinin, sözlerini titizlikle seçmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
            Basında yer alan haberlerde sıkça duyduğumuz ve yaşanan olumsuzluklar sebebiyle suçlayıcı ifadelerin kullanıldığı insanı uçuruma götüren bu sözler, zamanla kanıksanıyor.
            Konuyla ilgili bir başka yazar İhsan Atasoy da bu kanıksamaya işaret ederek, insanların bir takım zorluklarla karşılaştığında olayları felaket olarak değerlendirdiğine işaret ediyor. Yazar, özellikle yoğun kar yağışının ardından “kar çilesi, “kar engeli” gibi gazete başlıklarıyla rahmet vesilesi kar nimetinin, afet gibi değerlendirildiğini söylüyor.
Yağan karın insanı birtakım mağduriyetlere sürükleyen bir yanı olsa da arkasından birçok bereket ve tatlı nimetler getirdiğini kaydeden Mehmet Paksu ise bu sözlerin, olayın sadece dış yüzünün görülmesiyle söylendiğini aktarıyor. “Arka plânda insanlar için hazırlanmış nimetler yumağı var.” diyen yazar, habercilerin manşet ve spot çıkarırken haberlerini inanç ve iman bağlamında da değerlendirmesi gerektiğini söylüyor. Paksu, “Kar ve yağmuru kâbus, felâket, çığ gibi göstermek, rahmet mesajından uzak bir bakış açısıdır.” Haberleri olumlu bir yaklaşımla yazmak gerekir diyor.
            Yağan karın zahmetli tarafları olsa da rahmet tarafının çok daha fazla olduğunu niteleyen Atasoy da
“İnsanlar bu noktalara bakamadıkları için kar çiledir, kar problemdir.” gibi inancımıza ters düşen cümleleri sarf edebiliyorlar. Allah’ın sıfatlarına bakan her şeyde ayrı bir güzellik vardır.
            Saygılarımla.   ([email protected])