Saygıdeğer Okurlarım,

Bu yazı oldukça uzun. Sabırla okumanızı özellikle rica edeceğim. Biz Batı Anadolu insanı tam bilmiyoruz; Güneydoğu Anadolu’da halen PKK varlığı ne yazık ki mevcut. Oralarda; Dershane, Okuma Salonu, Etüd Merkezi gibi Cemaatlerin himayesindeki kurumlar, Bölge Gençlerini PKK-KCK’nın pençesine düşürmemek için büyük emek harcıyorlar.

Aşağıdaki yazıyı kaleme alan, Bayındırlı hemşerilerimin de yakından tanıdığı değerli vatansever insan emekli Baş Savcı Gültekin Avcı, bugün gazetesinde yayınlandı. Gerek gazeteden, gerekse Sayın Avcı’dan izin almaksızın yayınladığımız için özür dilerim.

"KCK'nın EDEV'ler Projesi"ydi yazının başlığı.

O tarihten beri mevcut eğitim sistemini boykot faaliyeti içinde olan KCK'nın nihai hedefi şuydu, BDP'li belediyeler bünyesinde açtıkları Eğitime Destek Evleri'ni (EDEV) devşirerek kendi eğitim sistemlerini/okullarını kurmak. 2007'de KCK sisteminin kurulmaya başlandığı ilk günlerden beri BDP'li belediyelerin bünyesinde bulunan Eğitime Destek Evleri (EDEV) bölgede halen faaliyet gösteriyor.

EDEV'lerin hedefi bölgedeki çocuklar ve gençler. Maddi imkânsızlıklar içindeki ailelerin çocukları ve gençlerin sınavlara hazırlanmasına yardımcı olmak gibi masum bir gerekçe arkasına gizlenen EDEV'lerin sayısı süratle arttı.

Güneydoğu'da her il ve ilçede EDEV'ler kurularak, gençlerin KCK sistemine entegre edildiği bir sistem ortaya çıktı. KCK eğitim kurumu EDEV Terör örgütü sokakları ateşe veren bu kadar genci nereden buluyor?

İşte Kürt gençlerinin ve çocuklarının zihinlerini yıkayan KCK, devlet ve millet düşmanı bir gençlik yetiştirmek için EDEV'leri adeta eğitim kampı gibi kullandı, kullanıyor. EDEV'lere devam edenlere sınavlara hazırlık gayesiyle illegal eylem/gösteri yaptırdı, molotof attırdı.
Bazen de ikna edip dağa çıkardı. KCK'nın sözde eğitim kurumları gibi çalışan EDEV'ler, bölge valilikleri tarafından birçoğu kapatılmasına rağmen geçen yıl 10 ilde faaliyet gösteriyordu.
Çözüm süreciyle EDEV'ler yine hızla artıyor. İşin kritik tarafı şudur ki; EDEV'ler KCK'nın yeni eğitim sistemine geçiş aşamasıdır. Bunu devlet biliyor.

Belediyeler bünyesindeki EDEV'leri, öğrencilere destek veren kültür evlerini kaldırabilecek misiniz? Dayatabilecek misiniz PKK'ya bunları?

Dershaneleri, sahiplerini, irtibatlı oldukları sivil toplum gruplarını sevmeyebilirsiniz, hazzetmeyebilirsiniz, belki kin de duyabilirsiniz. Lakin bu milletin fedakâr evlatlarına eğitimde PKK'yla bile fırsat eşitliği tanımamak tarihi bir mesuliyettir. Allah da hesabını sorar tarih de... Zira PKK kendi kurs ve faaliyetlerini sürdürdüğü gibi dershanelerin kaldırılmasıyla tamamen kendisine bırakılan boşaltılmış bir saha bulacaktır.

PKK, BDP siyaset akademilerinde, belediye kültür evlerinde, EDEV'lerde sınavlara hazırlık adı altında halen devam eden ve hep devam edecek olan "kurslar"ında terör faaliyeti yürütmeye devam ederken... Terörist değil adam yetiştiren, öğretmekten başka suçu olmayan dershanelerin "dönüştürme adı altında tasfiyesi"ne kalpler razı olur mu? Vicdanlar nasıl elverir bu yıkıma? Yıllar geçse, hatta bir gün geri adım atılsa bile tarih ve toplum bu teşebbüsü unutur mu? Dershaneler gerçekten kapatılmayı hak eden kurumlar olsaydı bile; sırf Kürt gençlerin bölgede aktif PKK eğitimi ve terbiyesine bırakılmaması mülahazasıyla kapatılmaması, sırf bu gayeyle dershanelerin himaye edilmesi gerekirdi.

Nitekim bölgedeki KCK'nın talimatı gereği; PKK sempatizanı öğretmenler, dershaneler kaldırılınca, boşalacak ve daha da cazip hale gelecek ilave eğitim ve kurslarını bölgede artırarak yürütmeyi planlıyorlar. "Yasak" mı dediniz? Bu yasaklar sadece kanun ve nizama uyanlar içindir ey aklı evveller! Elinde silah olan için değil. PKK'nın fiilen yürüttüğü dershane ve kursları kimse kapatamayacak. Halen bölgede karayollarında araçların içinde vatandaşların gözleri önünde pervasızca PKK üniformasıyla kalaşnikoflarla geziyorlar yasak değil mi?

Çarşıda pazar yerlerinde el ve bellerindeki açık silahlarla gezip vatandaşa gözdağı veriyorlar, vatandaşlar karakollara bildiriyorlar da dikkate alınmıyor yasak değil mi? Silahlı HPG unsurları yol ve kimlik kontrolü yapıyorlar yasak değil mi? Akillerden biri dahi şahsıma PKK'nın yol ve kimlik kontrolü yaptığını, bu durumun kendisini çok üzdüğünü söylemişti.

Türkiye toprakları içinde silahlı yüzlerce PKK militanının hazır bulunduğu ve güvenlik kuvvetlerimizin asla sokulmadığı kaç tane "PKK şehitliği" açıldı yasak değil mi?
Halen Türkiye toprakları içinde şehir merkezlerinde ve kırsalda, süreç bitiminde başlayacak bir iç savaşta herkesin kendi evlerinde nasıl asker ve polisi vurabileceği yolunda silahlı eğitim veriliyor yasak değil mi?

PKK, halka 20.000 kalaşnikof dağıttı yasak değil mi? Kanun ve yasaklarınızı PKK ve taraftarlarına uygulayabildiniz mi? Herkes biliyor ki dershaneler sadece devleti devlet yerine koyan, kanununu emir, yasağını suç kabul eden suçsuz insanlar nezdinde kaldırılmaktadır.
Zira yasaklarınıza sadece onlar uyuyor. Ya KCK emirleri ve sözleşmesinden başka norm tanımayan PKK'lılar? KCK bile okul ile dershanenin farklı olgular olduğunu çok iyi biliyor ki, il sorumluları ve "kaymakamlarıyla" dershanelerin kapatılmasıyla boşalacak sahanın süratle ve organize bir şekilde doldurulması mütalaaları yapmaya başladı bile. "PKK Valiler Kararnamesi" hemen hemen tamamlanmış durumda.

Şaşırmayın kaymakam atamalarından sonra şimdi de valileri atıyorlar. KCK eğitim sistemi de PKK'nın atadığı valilere bağlı olacağı için, evvelce atanan sorumlulara göre daha nitelikli bir eleme yapılıyor. Bu da zaman alıyor haliyle.

Çözüm süreci bozulmasın diye devletimiz hukuku bile askıya alırken, PKK'yı ilave ders ve eğitim kurslarını tasfiye etmeye, dahası eğitim sisteminize uymaya nasıl zorlayacaksınız?
Dağa çıkmayı, karayollarınızda silahlı PKK'lıların yol ve kimlik kontrolünü bile engelle(ye)miyorsunuz, eğitim sistemlerine nasıl çomak sokacaksınız? Bu memlekette kanunlara uyup devleti devlet, milleti millet bilenleri öz vatanında parya durumuna düşürmeyin!

İşte durum bu merkezde. Başbakan, hâlâ kararımız kesin, Dershaneleri, Okuma Salonlarını, Etüd Merkezlerini kapatacağız diyor. Vicdanlara sesleniyorum. Bu duruma razı mısınız?

Saygılarımla.