ÜNİVERSİTE SINAVLARINA SAYILI GÜNLER KALA İMAM HATİP VE MESLEK LİSELİ ÖĞRENCİLER; 30’a YAKIN EK PUAN AVANTAJININ KALDIRILMASINA ŞAŞKIN! 900 BİN ÖĞRENCİ MAĞDUR OLACAK!

            Eğitim sisteminde onlarca değişikliğe biri daha katıldı. Meslek Liselilere ve İmam Hatip Lisesi mezunlarına yıllardır uygulanan bir hak sessiz sedasız kaldırıldı. Bu yeni durumu 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzundan öğrendik. 900 bin öğrenci bu değişiklik sebebiyle mağdur duruma düştü.

İzah edelim: Malûm, Meslek Liselerinde okuyan çocuklarımızın meslek dersleri hayli fazla, bunun yanında normal lise öğrencilerinin gördüğü, Matematik, Fizik, Kimya Biyoloji ve bunun yanında bazı dersleri ya hiç görmüyorlar ya da hafta bir saat görüyorlar. Ayrıca haftada 3 güne varan stajları var. Bu durum da onların normal liseli, Anadolu veya Fen Liseli gibi ders görmelerini imkânsız kılıyor. İşin doğrusu sınava hazırlanacak ne eğitimleri ne de zamanları kalıyor.

            Öğrencilerimiz ve Eğitimciler bilirler: Uygulamaya geçen yeni düzenlemeyle, tüm öğrencilerin Orta Öğrenim Başarı Puanı (OBP) 0.12 ile çarpılacak. Yani Meslek Liseliler ile Anadolu ve Fen Liselerindekiler kâğıt üzerinde eşitlendi. İlk bakışta; işte ne güzel! Adalet sağlanmış görünse de, madalyonun bir de arka yüzü var! Fen ve Anadolu Liselerinin müfredatı üniversite sınavına, meslek liselerininkiyse uygulama ve teknik beceriye odaklı çünkü. Ek puan fırsat eşitsizliğini gidermek için getirilmişti zaten. Örnekleyelim:

            Önceki senelerde İmam Hatipli bir öğrenci; İlâhiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, İslâm Bilimleri, Din Bilimleri gibi programlara yerleştirilirken OBP. 0.18 ile çarpılıyordu. Karar, öğretim yılının başında açıklanmış olsa idi pek çok evlâdımız normal

lise öğrenimine geçerdi. Çok zor meslek dersleri boşa gitmiş oluyor. Sırf ek puandan yararlanmak için meslek liselerini tercih ediyor bu çocuklar. Şimdi ek puan kalkınca bu büyük bir mağduriyet değil mi?

KATSAYI ENGELİNDE BAŞA DÖNÜLDÜ.

            28 Şubat sürecinin akabinde 1999’da Meslek Liselerine ve İmam Hatiplere katsayı engeli getirildi. Bu okul mezunları yalnız belli fakültelere yönlendirildi. Bundan 10 yıl sonra 2009’da, bu uygulamaya son verildi. Meslek ve İmam Hatip Lisesi Mezunlarına bütün fakülteler kapılarını açtı. Hatta kendi bölümüyle ilgili tercih yaptığında başarı puanları 0.06 ek bir katsayı ile daha çarpılıyordu. Dört yıl önce yapılan yasal düzenleme ile bu seneki mezunların avantajlı durumu ortadan kaldırıldı. Artık bütün lise mezunlarının Orta Öğretim Başarı Puanı 0.12 ile çarpılacak. Bu durumda, bundan böyle Meslek Liselerine öğrencilerin yönelmesi azalacak. Bir de rakam vereyim. Şu an itibari ile İmam Hatip Liselerinde okuyan 1 milyon 200 bin öğrenci var. Bunlar da mağdurlar arasında. Meslek Liselilerin de hayalleri suya düştü. Mühendislik Fakültelerine girmekse hayal oldu bu çocuklara.

            Saygılarımla.