Haber: Nazif HARUPÇU



Ödemiş’in en eski saatçilerinden olan Saatçi Ahmet Güldağ’ın bugüne kadar saat tamirinde kullandığı cihazlar başta olmak üzere tüm koleksiyonlarında yer alan saatlerinde yer aldığı saatleri, müzede kurulan odaya hibe etmesinin ardından, ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber son düzenlemelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Ayrıca Ahmet Güldağ’ın maskı alınarak düzenlenen mankeni de tıpa tıp hazırlandıktan sonra Saat Odasına kondu.

SAAT MERAKI KÖYDE BAŞLAMIŞ

1 Ağustos Perşembe günü açılacak olan Saat Odası ile ilgili açıklama yapan Ödemiş’in en eski saatçilerinden Ahmet Güldağ şunları söyledi, “Ben Ödemiş’in Mendegüme Köyü’nde 1938 yılında doğdum ve ilkokulu orada okudum. 1950 yılından sonra da bizim köyde bakkal dükkânı vardı ve okul dönüşü bakkalı beklerdim. 1950’li yıllarda piyasaya Fransız, Macar, İtalyan malı masa saatleri geldi. Ve köyde bizde satmaya başladık. Saatlerin nasıl çalıştığını çok merak ederdim. Saatlerin içini açar ve söker yeniden toplardım. 1951-52 yıllarında Ödemiş’e göçtük ve babam beni saatçiliğe çıraklığa verdi. Aziz Alpdoğan adlı saatçi ustasının yanında 2 yıl çırak olarak çalıştım. 1955 yılında Büyük cami avlusunda Boşnak Mustafa Üzergin’in yanında kaldım. Küçük camii avlusunda yaşlı Hasan usta vardı O dönem meşhur saatçilerden idi. Ramazan aylarında işlerimiz çok sıkı ve yoğun olur sahura kadar da çalışırdık. Büyük Camii avlusunda çalışırken Hasan usta bizim iş yerine geldi ve kahve içtikten sonra Ustama dedi ki, Oğlan benim askerde işler de çok sıkıştı ve geceleri de Ona yardıma gidiyordum. 1958 yılının mart ayında İstanbul Çamlıca’ya askere gittim ve mesleğim bana burada bana büyük imkân sağladı. Subayların ve askerlerin saatlerini tamir eder ve bunun için de Emin önünde İzzet Bey hanında Avni ustadan destek alır ve saatleri onun işyerinde tamir ederdim. 1960 yılında askerden döndükten sonra 1,5 sene ustam Mustafa Üzergin’in yanında çalışmaya devam ettim”

İŞYERİNİ İSMET PAŞA CADDESİNDE AÇTI

Güldağ konuşmasını şöyle tamamladı, “Kendi işyerimi de 1961 yılının Kasım ayında İsmet paşa caddesi no:11’de 10,5 metrekarelik dükkânımı açtım. 1985 yılına kadar burayı çalıştırdım. 1985 yılından sonra pilli elektronik saatler çıktı. Mekanik saatlerden pilli saatlerin geçişinde Oğlum Kürşat Güldağ, Japonların açtığı kursa katıldı ve Ödemiş’in elektronik ve pilli saat grubunda ilk sertifikalı saatçisi oldu. 2012 yılında Avukat Vedat Öztürk beni telefonla aradı. Kendisi de cep saati koleksiyonu yapıyor. Senin mekanik malzemeleri kullanmıyorsun, yarın bunları çöpe atarlar, Bunları ÖYKAM’da saatçi odası açtıralım ve orada sergilensin dedi. Bu teklif bana sıcak geldi. Daha sonra Belediye Başkanımız Sayın Bekir Keskin geldi ve elimizdeki 40 senedir kullandığımız ayar kontrol cihazı, binlerce parça, duvar ve kol saatleri malzemeleri ve cep saatlerini müzeye verdim. Şimdi bu anılar gelecek kuşaklara tanıtılması açısından yararlı olacak. Aslında ben de mutlu oldum. Ayrıca benim mankenimi hazırladılar” dedi.

Editör: Haber Merkezi