HABER: GAMZE ONAN

Kaligrafi kelimesinin kökeni Yunanca kallos “güzel” ve graphos “yazı” kelimelerinden gelmektedir. Süsleyerek yazı yazma sanatıdır. Çin başta olmak üzere Doğu Asya ve Batı toplumlarına aittir. Tarihleri çok eskiye dayanan birçok kaligrafi yazı örneği bulunur. İslam uygarlıklarında kaligrafi “hat sanatı” yabancı bir terim olan kaligrafi anlamını tam olarak karşılamıyor olsa da adını alır.

Bu sanat dalının çağdaş bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" şeklindedir. Belirli bir yazı stiline yazı tipi, hat türü, el veya alfabe gibi tanımlanabilir.
Kaligraflar yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel sanat türü. Bu sanatla uğraşanlara hattat veya kaligraf denir.

Ödemiş’te 2 yıldır kaligrafi sanatı alanında çalışmalarını sürdüren Muratcan Bölce Ödemiş Yeni Dünya Vakfı’nda kendisine tahsis edilen atölye ve eğitim merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kaligrafi sanatı eğitimleri veren Bölce aynı zamanda yeni atölyesinde de eğitimler veriyor.

Tasarımlarını kalemle yapmaya başlayan ve sonrasında kahve, limonata, ve çay ile de renklendirmeye başladığı tasarımlarını yaparken kendi düşüncelerini yansıttığı çizgilerinde son olarak ise bayan makyaj malzemelerini (göz farı,ruj) gibi malzemeler ile tasarımlarını süslediğini belirtti. 
tasarımlarında kullandığı malzemelere nasıl karar verdiğinden ve yeni atölyesi için Halk Eğitim Merkezi ve Yeni Dünya Vakfı temsilcilerine teşekkür ettiğini belirten Bölce; “Ödemiş’te 2 yıldır kaligrafi sanatı ile uğraşıyorum. Her gün kendimi nasıl daha fazla geliştirebileceğimi sorguluyor yeni fikirler arıyorum. Aklıma gelen her şeyi anında tasarımlarıma aktarıyor ve hayat bulmasını sağlıyorum. Son zamanlarda Neyzen Ali Derya’dan öğrenmiş olduğum bana vermiş olduğu fikirler ile kahveyi tasarımlarımda kullanmaya başladım ve ortaya daha fazla malzemeyi nasıl tasarımlara katabileceğimi düşünürken bayan makyaj malzemelerini kullanabileceğimi düşündüm ve tasarımlarıma dahil ettim. Çalışmalarıma devam ediyorum. Aldığım tepkiler olumlu oluyor ve her gün kendimi daha da geliştirmek için elimden geleni yapacağım. Ayrıca Ramazan Ayı boyunca Ulus Meydanı’nda bulunan “Ramazan Sokağı’nda” eserlerimi sergiledim. Orada Azmimi ve başarımı gören Halk Eğitim Müdürü Yunus Ergin hocam Yeni Dünya Vakfı Ödemiş temsilciliğiyle konuşup anlaşıp ortaklaşa bu sanatın Yeni Dünya Vakfı ödemiş temsilcilerine atölye ve eğitim yeri olarak açılmasına karar verildi. Ve böylece Güzel Yazı Sanatı Ödemiş Çamlıkta Yeni Dünya Vakfı hem Halk Eğitim kaligrafi eğitim kursu ve atölyesi açıldı. Başta Yunus Ergin, Adem Sevgi, Ödemiş Ak Parti İlçe Teşkilatı Başkanı Muhammed Şen ve Ak Parti İlçe Başkanı Halil Demir olmak üzere katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”

 

 

 

 

 

 

 



 

Editör: Haber Merkezi