HABER/BURCU TUNÇ 
KAMERA/SILA AVŞAROĞLU

Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

İleride yaşanabilecek herhangi bir su krizine karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve ‘Başka Bir Su Yönetimi Mümkün’ sloganıyla gerçekleştirilen 'Sünger Kent İzmir Projesi' ile sürdürülebilir yağmur suyu yönetimi hedefleniyor. 

Proje ile Türkiye'de en kapsamlı yağmur suyu hasadı ve su odaklı yeşil dönüşümleri esas alınıyor.
Bu proje dahilinde ‘Küçük Menderes Ovasında Yeraltı Sularımızı Yeniden Dolduruyoruz’ sözleriyle yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi Küçük Menderes ovasında yaşanan su krizinin çözümüne katkıda bulunmak için 2000 çiftçiye 2000 yağmur suyu filtreleme deposunu teşvik sistemi ile ücretsiz dağıtarak, çiftçiler ile birlikte ovadaki su krizine son vermeyi planlıyor. Ova üzerinde yer alan kırsal evler, hayvan çiftlikleri ve seraların çatılarına düşen yağmur sularını hasat edecek olan yağmur suyu filtreleme depoları çiftçiler tarafından talep edilen uygun noktalara kurulacak ve su depolanacak. Ayrıca ovada yer alan dereler ve drenaj kanallarıyla akışa geçen yağmur suları da büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak olan sızdırma göletlerinde toplanacak. 
Konuyla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler binasında muhtarlar ile yapılan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in danışmanlarından Jeoloji Mühendisi Alim Murathan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş ve muhtarlar katıldı.

BU YÖNTEM DÜNYADA ÇOK YAYGIN. ÜLKEMİZDE İLK KEZ İZMİR'DE HAYATA GEÇİRMEYİ PLANLIYORUZ 
Başkan Soyer’in danışmanlarından Jeoloji Mühendisi Alim Murathan proje ile ilgili verdiği bilgilerde “Küçük Menderes ovası Türkiye'nin altın ovasıdır. Çünkü yılda 3 mahsul hasat edilebilir ve ürün çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ovadır. Dolayısıyla su burası için çok elzemdir. Suya talep arttıkça yeraltı suları kullanıldı ve kullanıldıkça yeraltı su seviyelerimiz düştü. Daha sonra devletimizden barajlar, göletler talep etmeye başladık. Bölgemizde neredeyse tüm barajlar ve göletler tamamlanmak üzere. Ancak şunu fark ettik ki ovada her geçen gün yeraltı su seviyeleri aşağı iniyor ve artık sürdürülemez bir hale geldi. Görüyoruz ki ovanın bazı noktalarında büyük çökmeler oluşmaya başladı. Tüm ovayı esas aldığımızda ortalama 18 cm çökme söz konusu. Bu durum oldukça risk taşıyan bir durumdur. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diyerek çıktığımız bu yolda tarımın sürdürülebilmesi için bir proje geliştirdik ve başkanımız Tunç soyer bu projeyi çok önemsedi. Projemizle birlikte ova üzerine düşen yağmur suyunu da değerlendirmek istiyoruz. Yaklaşık 500 milyon küp suyu eğer depolayıp değerlendirebilirsek ovada bugüne kadar yapılan tüm barajlardan daha fazla su depolama şansına sahip olabiliriz. Eğer bunu başarırsak ovadaki su krizine önemli bir katkı sunmuş oluruz. İzmir'de Tunç başkanımızın vizyonuyla kurulan su kaynakları araştırma ve uygulama merkezimiz var. Yaklaşık 2 yıldır orada bu projenin üzerinde çalışıyoruz. Bu anlamda ovada bulunan konut, sera, hayvan damı ,tarımsal depo gibi çatılarında su biriken noktaları hedefleyerek yeraltında sağlıklı bir şekilde suyu muhafaza etmek ve bir kayba uğramadan birikmesini sağlamak istiyoruz. Şunu belirtelim ki bu yöntemle hasat edeceğimiz su Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire’de bulunan toplam içme ve kullanma suyundan çok daha fazla olacaktır. Bu yöntemin dünyada çok fazla yaygın bir yöntem olduğunu biliyoruz ve ülkemizde ilk kez İzmir'de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca damla sulama yönteminin çiftçilerimizin hepsi tarafından kullanılması gerektiğini tekrar ediyor vahşi sulama ile çok fazla su kaybı yaşadığımızı belirtmek istiyoruz. Artık yeraltı sularımızı doldurmak zorundayız “dedi.
Yağmur suyu filtreleme deposu talebinde bulunmak isteyen vatandaşların ise ilçelerinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Şube Müdürlüklerine müracaat ederek gerekli başvuru formlarını doldurmaları gerekiyor.

Editör: Tutku İç