Günlük hayatta neredeyse hepimiz karşılaşmışızdır böyle yakınan birini. Klinikte en çok karşılaştığımız şikayet de budur. Peki nedir bu rahatsızlık?
Öncelikle omuz anatomisiyle başlayalım. Omuz eklemi vücüdumuzdaki en hareketli eklemdir. Daha azla hareket edebilen eklem, yaralanmalara daha yatkın olan eklemdir diyebiliriz. Omuz eklemi de tek başına hareket etmez. Arkada kürek kemiği, önden köprücük kemiği ile desteklenir. Omuz ekleminin çevresini ise “Rotator Cuff” diye adlandırdığımız kaslar grubu çevreler. Omzumuzla yaptığımız hareketler de bu kaslar sayesinde açığa çıkar.
Genellikle birşeyi fırlatma esnasında omuz eklemini çevreleyen kaslardan “Supraspinatus” kası fırlatmanın son kısmında yaralanır. Yaklaşık 3 ay süresince yanıcı bir ağrı hissederler, omuz ağrısı geceleri de çok rahatsız edebilir ve omuzlarını pek hareket ettiremezler “MR Görüntüleme”de de yırtık bulgularına rastlanır. Hekim tarafından dinlenme tavsiye edilir ve ilaç tedavisine başlanır. Bu yaklaşık 3 ay süren hareketsiz dönemden sonra ise hastalar isteseler bile kollarını başlarından yukarı kaldıramama, erkeklerde ellerini arka ceplerine götürememe, bayanlarda iç çamaşırı kopçasını açamama gibi şikayetler meydana geliyor. Hasta bu şikayetlerle tekrar hekime başvurduğunda ise, “Donuk Omuz” veya “Adeziv Kapsülit” teşhisi konur. Şeker hastası her beş kişiden birinde “Donuk Omuz” sendromu görülür. Bunun sebebi, yırtık sonucu hastanın omuz eklemini hareket ettirmekten kaçınmasıdır. Omuz eklemi ve kürek kemiği yüzeyleri hareket yeteneklerini kaybeder. Omuz eklemine hareket katan “Rotator Cuff” dediğimiz kaslar zayıflar, kasılı kalır (spasm) ve eklem kapsülünü gerer.
Rotator cuff yırtığından sonra rehabilitasyon nasıl olmalıdır?
Omuz bölgesi veya herhangi bir kas yaralanması-yırtılmasında izlenecek yol, hekime başvurup teşhisiniz konulduktan sonra hekim tavsiyesi ilaçlara devam ederken fizyoterapist eşliğinde yaralanan bölgeyi kuvvetlendirme, iyileşme hızını arttırma amaçlı egzersizlerle kas iyileştikten sonra oluşacak “Donuk Omuz” gibi sendromların riskini minimum indirmektir.
Donuk omuz-Adeziv kapsülit hastaliğının rehabilitasyonu nasıldır?
FTR merkezlerimizde “Manuel Terapi” ile omuz ve kürek kemikleri ne pasif hareketler yaptırılarak eklem açıklığı arttırıldıktan sonra, kişiye özel olarak belirlenen ağırlıklarla ölçülü olarak arttırılarak uygulanan güç yöntemi ile “donuk omuz” sorununa çok farklı bir tedavi yaklaşımı sunuyoruz. Bireysel olarak oluşturulan egzersiz programına göre uygulanan ağırlık egzersizleri tedavi ve rehabilitasyon amaçlı özel egzersiz aletleri yardımı ile gerçekleştirilir. Etkin bir şekilde hareket etmenin mümkün olmadığı hastalığın başlangıç evresinde uygulanan “Kineziterapi” yöntemi ağrı sendromunu hafifletme veya ortadan kaldırma olanağını sağlar. Dönüşümlü olarak uygulanan kas gevşetme ve germe hareketleri, etkilenen bölgedeki kan dolaşımının düzelmesine, bağların güçlenmesine yardımcı olur. Kineziterapi yöntemi sayesinde tedavi süresi önemli oranda kısalır, yitirilen fonksiyonlar geri kazandırılır, nüks riski azalır. Ağırlık egzersizleri tüm kas gruplarını çalıştırarak eklemin ve çevre dokularının daha iyi beslenmesine yardımcı olur.
Bir diğer önemli husus şu ki omuz eklemine yönelik koruyucu/önleyici tedavi uygulamak, tedavi etmekten daha kolay ve etkilidir.
Size ya da bir yakınınıza kas yırtılması-yaralanması veya “Donuk omuz” teşhisini konulduysa en kısa zamanda iyileşmek ve ağrılarınızdan kurtulmak için en kısa sürede bir fizyoterapiste danışın
Fizyoterapist Cihad Sazcı
[email protected]