SİSTEMİN YASALARI / 7 – KALIPLAR (KAYITLAR) YASASI

“ Çocukluk devresinin olayları geçmezler, kendilerini mevsimler gibi tekrar ederler” Eleanor  FARJEON

Yaşantımızı kayıtlarımız oluşturur. Kayıtlar; fıtri özellikler, ruh seçimimiz, enerjisel aktarım (gen) veya çevresel faktörlerle oluşur. Asıl temel anne karnındaki üçüncü ayımızla altı yaş arasında atılır. Tekrar ederek öğrenilen kayıtlar on yaşına geldiğimizde yaşamımızın bir parçası haline gelir. Duygusal kayıtlarımız ise kendisini genelde yirmi iki yaşından sonra göstermeye başlar. Sistemdeki her şey istisnasız birer kayıttır. Bu şekilde kendi hayatımızı yaşarken çevreyle de uyum sağlarız. Bu sebeple kayıtlarımız hayati önem taşırlar.

Tüm yaşantımız boyunca başka kayıtları gözleyerek kendi kayıtlarımızı oluştururuz. Bunu bazen bilinçli bazen de bilinçsizce yaparız. Tekrarlanan kalıplarla konuşmayı, yüzleri tanımayı, renkleri, kokuları aynı zamanda da duygularımızı öğreniriz. Hayatımıza yön vermeyi ise çoğunlukla yaşadığımız kuvvetli duygu kayıtları oluşturur. Mesela: yaşamınızda bir kere topluluk önünde şarkı söylemek istediniz ve bu yüzden alay edildiniz. Yaşadığınız çok kuvvetli utanç duygusu sizin bir daha toplum önünde konuşmanıza engel olacaktır.

Günlük hayatımızı kolaylaştıran tuvaletten çıkınca elleri yıkamak, mavi gökyüzü kayıtlarımız için endişelenmemiz gerekmez. Hayatımızı çıkmaza sokan ve mutlaka yerini olumlu bir kayıtla değiştirmemiz gerekenler olumsuz kayıtlarımızdır.

İlk kez Isaac Newton tarafından anlatılan, “Hareketin 3. Yasası” tam olarak Kalıplar (kayıtlar) Yasasını anlatır. Bu yasa; “Bir cisme, bir kuvvet etki ediyorsa cisimden kuvvete doğru eşit büyüklükte ve zıt yönde bir tepki kuvveti oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken bu kuvvetlerin aynı doğrultu üzerinde olduğudur” şeklinde açıklanır. Bu yasa şu cümle ile basitleştirilebilir “Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.” Mealen “Bir dış kuvvete maruz kalmadıkça, hareketsiz bir nesne hareketsiz kalmaya eğilimli olur ve hareket halindeki bir nesne de hareket halinde kalmaya eğilimli olur”. Kalıplar Yasası içinde, “ Bu kez farklı olacak” ya da “ Bunu bir daha yapmayacağım” dediğinizde tam zıttı olur ve onu tekrar yaparsınız şeklinde açıklayabilirim.

O yüzden, “Bir daha asla sigara içmeyeceğim” dediğiniz de ya da “ Onu asla aramayacağım” dediğinizde yasa devreye girer ve sonuç: sigaraya yeniden başlarsınız ya da onu tekrar ararsınız.

Bu yasa, Verdiği kararlarda irade gösteremeyen ya da başladığı bir işi bitiremeyenler için hayli önemlidir. Yapılması gereken kurban psikolojisinden çıkıp negatif kalıbınızı kırmalı ve onu olumlu bir kalıpla değiştirmenizdir.

Yasayı kolayca uygulamanız için birkaç öneri:

Önce sorununuzu tespit edin.

Bu negatif kalıbı hangi duygu sonrası ortaya çıktığını bulun.

Bu sorununuz ortaya çıktığında gösterdiğiniz reaksiyonu bulun.

Gösterdiğiniz reaksiyona karşılık olumlu bir kalıp oluşturun.

Her negatif kalıp ortaya çıktığında derin bir nefes alıp önceden belirlediğiniz olumlu kalıbı uygulayın.

“Sigarayı bırakmak, dünyanın en kolay şeyidir. Ben yüzlerce kez bıraktım”. Mark TWAIN

Sevgi ve huzurla…