Başbakan Yıldırım, 'Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama şimdiki destekler daha bilinçli hale geliyor' dedi. Yıldırım, çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devletin ödeyeceğini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'in Ödemiş ilçesinde Milli Tarım Projesi Lansmanı ve Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni'nde konuştu ve Milli Tarım Projesi'ni açıkladı.

Tarımda havza bazlı üretime destek verileceğini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama şimdiki destekler daha bilinçli hale geliyor. Havza bazlı. Bu ne demek? Türkiye'deki bütün ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. Böylece 941 tane havza ortaya çıktı. Bu 941 havzada hangi ürünler yetişir. Pamuk, zeytin, arpa, yulaf, yonca, yem bitkileri nerede daha iyi yetişir? Hangi ürün daha çok su ister, hangisi daha az su ister? Bunları belirleyince iş kolaylaşıyor. 50 tane ürün var ama bizim için önemli sonuç alacak stratejik ürün hangileri? 19 tane ürün belirledi Tarım Bakanlığı. Bu ürünler hangi havzalarda daha iyi yetişiyor, daha az maliyetle yetişiyor bunları dağıttı, onlara göre havza destekleri meydana geldi."

Yıldırım, "Gübre tarımda maliyeti en fazla arttıran bir unsur. İkinci ne, mazot. Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

"184 ovamız SİT ilan edilecek"

Başbakan Yıldırım, "184 ovamız SİT ilan edilecek. Arazi toplulaştırması bir bakanlıkta, sulama başka bakanlıkta. Dolayısıyla burada istediğimiz gibi ilerleyemiyoruz. Araziler bölünüyor, bölünüyor. 10 parçaya, 20 parçaya bölündü kimseye faydası yok. Şimdi 7 milyon hektar araziyi 2023'e kadar toplulaştıracağız. Bu sefer ne olacak? Ektiğiniz, biçtiğiniz alan bize karşılığını verecek. Emeğimizin karşılığını alabileceğiz. Toplulaştırma ve sulama işini tek bakanlıkta toplayacağız. O bakanlığın adı da Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı." dedi.

"Damızlık amacıyla ithalat yapacağız"

Başbakan Binali Yıldırım, "Damızlık amacıyla ithalat yapacağız. 'Eti ucuzlatacağım, et ihtiyacını karşılayacağım' diye bu kadar zengin toprakları olan, bu kadar imkanı olan bir ülkenin, sürekli ithalat yapması akıllı bir iş değil. Onun için 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Bu illerimiz toplam mera varlığımızın yüzde 52'sini büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 32'sini oluşturuyor. Bu meralar, teröristlerin dolandığı yerler, onlar gidecek mal, davar yayılacak. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya vereceğiz." diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi etkin kullanılacak

Yıldırım, piyasadaki dalgalanmaları, değişimleri engellemek ve piyasa düzenini sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisinin etkin bir şekilde kullanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz istiyoruz ki herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın. Demek ki yeni dönem 'kafama göre değil havzama göre.' Hem çiftçi hem memleket kazansın. Peki havza bazlı model ne işe yarıyor, ne kazanacak vatandaş, mala, davara ne faydası var? Türkiye üretimde akıllı tarıma geçiyor, planlamaya geçiyor. Ekelim de Allah kerim diyelim ama bununla da yetinmeyelim. Baştan da tedbirimizi alalım."

Destekler yılda 2 kez verilecek

Destekleme başvurularının basitleştirileceğini belirten Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çiftçiler ilk bir yıl içerisinde tek bir başvuru yapacak. En önemli şey, ufak destekler veriliyor, yıllar boyu. Yıl geliyor geçiyor ne aldığınızdan bir şey anlıyorsunuz, ne de bir derdinize deva oluyor. Biz 13 katrilyondan fazla para veriyoruz çiftçiye, hayvancılığa. Ancak kimse memnun değil. Burada bir yanlış var, o yanlışın düzelmesi lazım. Biz iktidara geldiğimizde 1 milyar 800 milyondu destek, kaba taslak 6 kattan fazla desteği artırmışız 12 aya destekler yayılmış, parça parça hiçbir işe yaramıyor. Gerçekten bir derde derman, bir yaraya merhem olmuyor. O zaman ne yapalım dedik. Öyle bir şey yapalım ki insanların aldığı destek bir anlamlı hale gelsin. Yılda 2 sefer vereceğiz desteği, bir ekim zamanı bir de hasat zamanı. İlk destek nisan-mayısta, ikinci destek eylül-ekimde, onun dışında destek yok. Hiç değilse aldığımız paranın hayrını görelim. Nasırlı ellerin hakkını alın teri kurumadan ödemiş olacağız."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatları doğrultusunda tarımı kalkındırmak amacıyla çalışmalara başladıklarını, bunlardan birinin de bugün açıklandığını belirterek, "Yıldırım’ın terör olayları dışında en çok tarım kesiminin sorunlarını gündeme getirdiğini" vurguladı.

Çelik, "Çiftçilerin üreticilerin sorunlarını en çok dile getiren başbakan olması dolayısıyla tüm tarım kesimi adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. İnşallah çiftçilerimiz için çok hayırlı olacak bu süreç" dedi.

Editör: Haber Merkezi