HABER: TOLGA KIZGIN


Dünya üzerinde en çok tüketilen sebzelerden biri olan salatalık, tam bir sağlık deposu olarak tüketiliyor. Vücudun bir gün içinde ihtiyaç duyduğu vitaminlerin çoğu salatalıkta bulunmaktadır. Hatta bazı uzman görüşleri, salatalığın su kaybını telafi edebileceğini söylüyor. %90'ı sudan oluşan salatalık sebzesi Ödemiş’te geçtiğimiz yıla göre daha iyi bir kilogram fiyatıyla satışa sunuluyor. Ödemiş’in Türkönü Mahallesi Muhtarı Ümit Bacak tarlasında salatalık üretimi yapıyor. Havza genelinde, yıl içerisinde birçok sebze ve meyvenin üretiminin gerçekleştiğini belirten Bacak, “Bana göre salatalık, çiftçilere şuanda yılın en iyi para kazandıran mahsulüdür. 1 lira 70 kuruştan özel olarak ufak topladığımız salatalıklar var. 2. olarak ortalama 65 kuruştan satışa sunduğumuz salatalığı ise orta boya eriştiğinde topluyoruz.  Son olarak iyice erginleşmiş ve boyca büyük olan salatalıkları kilogramı 30 kuruştan satıyoruz. Fiyatlar şuanda Türkönü Mahallesi genelinde tarladan çıkan ürünlerin kilogram fiyatıdır. Mahallemizde çiftçi vatandaşların ortalama %80i salatalık üretimi ile uğraşıyor.

“Salatalık“ için su ve güneş

“Bir tarlada 4 dönüm ektiğim ve toplanma aşamasına gelmiş ürünümü tarladan çıkarırken, diğer taraftan başka bir tarlaya salatalık ekeceğim. Hava şartlarının ürünün olgunlaşmasında yardımcı olduğunu düşünüyorum. Su ve güneş salatalık için vazgeçilmez iki unsur. Bu havzanın verimli toprakları yılda 3 mevsim mahsul verebiliyor. Ayrıca Ödemiş’te bu yıl kilogram fiyatı düşük olarak görülen karpuzdan birçok üreticimiz zarar etmiş durumda. Uzun yıllardır karpuz üreticisi 6-7 kuruş gibi kilogram fiyatı görmemişti. Bu durumun üreticinin ve karpuz üretiminin bol olmasından kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu yıl yeterli müşterinin olmaması birçok üreticinin karpuzunun tarlada kalmasına neden oldu. Umarım çiftçilerimiz böyle bir durumla karşı karşıya bir daha kalmaz“ dedi.  

Salatalık ürünü bir güzellik malzemesi

Salatalık potasyum, magnezyum ve silikon açısından zengindir. Bu nedenle birçok güzellik merkezinde kullanılan ürünler genellikle salatalık bazlıdır. Ümit Bacak, “ Salatalık özellikle bayanların güzellik ve makyaj malzemelerinde kullanılan bir ürün olduğu için üretim alanı genişledi. 

Editör: Haber Merkezi