Ödemiş Kent Konseyi Çevre Şehircilik Meclisi Mart ayı toplantısı Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Belediye Başkan Yardımcısı Feridun Azeroğlu'nun katılımıyla yapıldı.

Toplantıda Çevre Şehircilik Meclisi yürütme kurulu üyeleri Ödemiş'in çevresel sorunlarını dile getirip çözüm önerilerini konuştular.

ÇEVREYİ HOR GÖREN GELECEĞİ ZOR GÖRÜR

Çevre Şehircilik Meclisi Başkanı Abdullah Gümüş "Belediye başkanımız ve belediye başkan yardımcımızın toplantıya katılmaları çevresel konulara belediyemizin verdiği önemi gösteriyor. Gerçekten de çok büyük sorunlarımız var. Çevresel sorunları iki ana başlıkta toplamayı uygun gördük.

-Kırsaldaki yaşamı zorlaştıran çevresel sorunlar

-Kent merkezinde hayatı zorlaştıran çevresel sorunlar.

Bu sorunların sebeplerini önce analiz etme gereğini duyduk ve bu anlamda başkanımızın düşüncelerini dinledik. Gerçekten o kadar çok sorun ve sebebi var ki, ama çözüm için eğitim, denetim, hukuki düzenleme, altyapı ve toplumsal bilinç yaratmak ön plana çıktı. Önümüzdeki dönemde sorunların ayrıntıları ile ilgili olarak çalışmaya devam edeceğiz. Unutmayalım çevreyi hor görürsek geleceğimizi de zor göreceğiz" dedi.

YAŞANACAK BAŞKA DÜNYAMIZ YOK

Toplantıya katılan Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, "Kent Konseyleri olarak yaşadığımız şehri güzelleştirmek ya da daha da kötü olmasını engellemek gibi toplumsal görevlerimiz var. Aslında bunlar her vatandaşın görevi ama bugün değişik sebeplerle çok yoğun bir çevresel kirlilik ve çöp üretme potansiyeliyle yaşanan bir hayat var. Bu anlamda önce durumun analizini yapmak istedik ve çözüm önerilerimizi düşüncelerimizi yapabileceklerimizi paylaştık karşılıklı olarak. Gerçekten de sürdürülemez bir çevresel sorunlar yumağı içine hapsolmuş durumdayız. Bunları aşmak için her insanın ve kurumun yapacağı şeyler olduğuna inanıyorum. Özellikle sivil toplum kuruluşları ve Kamu kuruluşları çevresel sorunlara ciddi olarak kafa yormalıdır. Yoksa hor gördüğümüz çevrenin bizlere kıtlık, hastalık, sefalet, pislik, fakirlik, doğal afetler olarak cevabının olacağını bilmemiz gerekiyor.

Unutmayalım dünyanın en güzel bölgesinde yaşıyoruz ve başka gidecek yerimiz yaşayacak dünyamız yok."

ÇEVREYİ BİRLİKTE KORUYALIM, GÜZELLEŞTİRELİM

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Farklı sebeplerle de olsa temelde tüketimin ve dolayısıyla ihtiyaçların artması sonucunda çevreye zarar verecek ve canlı yaşamını olumsuz etkileyecek çöp, kirlilik, çevresel zorluklar, kent hayatını sıkıntıya sokan konular giderek yoğunlaşmakta. Bunların çözümü için Belediye olarak kendi imkânlarımız oranında çaba sarf ediyoruz. Ancak bu konuda sadece belediyenin çaba sarf etmesi yeterli değil" dedi.

KİRLETMEYELİM

Eriş, " Öncelikle kirliliği azaltmak gerekiyor ve bu anlamda vatandaşlarımıza çok büyük bir görev düşüyor. Tüketimi azaltmak, çevreyi kirletmemek, israfı önlemek, geri dönüşümlü ürünler kullanmak ve en önemlisi yaşadığımız ortama saygı duymak zorunluluğumuz var hepimizin.

Belediye olarak çöp kirlilik ve şehir hayatının düzenlenmesi konusunda duyarlılık gösteriyoruz. Bu konuda sorunlar için hemşerilerimizin bizlere sorunları bildirmesi önemli. Ayrıca bu sorunları halkla görüşerek tespit ve çözüm yolunu izliyoruz. Önümüzdeki dönemde hem büyükşehir belediyemiz hem de Ödemiş Belediyemiz yatırım ve çevremizi temizlemek güzelleştirmek adına çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz. Kent hayatını zorlaştıran sorunlar için ise toplumsal paylaşım ve uzlaşı yolu ile tedbirler alacağız" dedi.

Ödemiş Belediye başkan yardımcısı Feridun Azeroğlu “Bu toplantıyı kentimiz için çok önemli buluyorum. Başlangıç olarak ilk defa Kent Konseyleri Çevre Şehircilik Meclisinin sorunların takipçisi olması, gönüllülük ve fedakârlık esasıyla şehri için çaba sarf etmesini memnuniyetle izliyoruz. Ayrıca bu toplantının devamı da olacaktır. Bugün başlangıçta karşılıklı fikir alışverişi yaptık. Çözüm konusunda önümüzdeki dönemde fikirler ortaya konacaktır. Halen devam eden çevre çalışmaları konusunda ilave ve yeni uygulamalar gündeme gelecektir" dedi.

Editör: Haber Merkezi