Sağlığa faydalı meyve

Muşmula bazı bölgelerde ‘Töngel’ ismiyle bilinir. Gülgiller familyasından olan muşmula kış aylarında yaprak döken, eğri büğrü gövdeli, dallı budaklı küçük bir ağaçtır. Gür ağacının aşılanmasıyla muşmulaya dönüşür. Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir. Meyvesi, ekşimsi tattadır. Etli bir meyvedir. 5 bölmesi vardır. İyice olgunlaştıktan sonra yenir.

Muşmula meyvesinin bilinen bir zararı yoktur. Aksine insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyve olarak bilinir. Muşmula birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. İçerdiği vitamini ve mineraller açısından zengin olan muşmula, bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrekte bulunan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir. Kan dolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Lumbago ve nikriste rahatsızlıklarında kullanılır. Ana karnındaki ceninin düşmesini önler. Muşmula yaprakları şeker hastalığına iyi gelir. Çekirdeği de idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

Muşmula Ödemiş’in Kemer Mahallesinde, gür ağaçlarının aşılanmasıyla elde edilir. Unutulmaya yüz tutan bu meyveyi, Ödemiş Cumartesi Pazarı’nda, Vergi Dairesi karşısında üretici Kazım Şahin tarafından satılmaktadır. Vatandaşlar tarafında büyük ilgi gören muşmula, yeni nesil tarafından bilinmiyor. Ormanda bulunan gür ağaçlarını aşılayarak muşmulaları doğal olarak satışa sunan Kazım Şahin “ Ormandaki gür ağaçlarını aşılamamla meyve vermeye başlayan Töngel yani Ödemiş’te bilinen adıyla muşmula tamamen doğal ortamda yetişiyor. Yaprağının kaynatılarak içilmesiyle tansiyon hastalığına iyi geldiği belirtiliyor. Muşmula meyvesini şimdiki nesil pek bilmemekte, ama eskiler iyi bilir. Muşmula meyvesinin nesli tükenmeye başlamışken, tekrar gündeme getirerek unutulmaması ve insanlığa yararlı olması için satışa sundum.”

HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi