ÖDEMİŞ’TE, “5 LİTRE ATIK YAĞ GETİRENE, 1 LİTRE DETERJAN” KAMPANYASI

Haber: Tolga KIZGIN

Ödemiş Belediyesi ve Deha Biodizel firması arasında bugün saat 14.00’de düzenlenen bir törenle, temiz bir çevre için bitkisel atık yağların toplanması amacıyla bir sözleşme imzalandı. Lokantaların, lokmacıların, hotellerin ve Ödemiş’te yaşayan ev hanımlarının kullandıkları bitkisel atık yağların değerlendirilmesi ve çevrenin temiz tutulması amacıyla “5 litre bitkisel atık yağ getirene 1 litre deterjan” sloganı altında kampanya başlatılacak. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, atık yağların çevre ve insan sağlığına zarar verdiğini, bu yüzden atık yağların değerlendirilmesi amacıyla böyle bir uygulamaya gidildiğini belirtti. İmzalanan sözleşme ile bundan böyle Ödemiş Belediyesi sınırları içerisinde yer alan mahallelerde yaşayan vatandaşlar, kullanılan bitkisel atık yağları, toplama merkezlerine verebilecekler.

Uygulama yaygınlaşıncaya kadar geçecek süre zarfında, muhtarlıklar atık yağ toplama merkezi olacak. Kampanya, önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren başlatılacak. Özellikle ev hanımlarına yönelik hazırlanan projenin, okullarda yapılacak çalışmalarla daha da yaygınlaşması planlanıyor. Bu kapsamda 5 litre kullanılmış bitkisel atık yağ getirene 1 litre deterjan verilecek.

Konuyla ilgili konuşan Mahmut Badem, “Bundan 10 yıl önce çevre ilçeler arasında ilk kez, ‘Atık su arıtma tesisi yapacağız’ diye yola çıkan, bu noktada da sözümüzü tutan, istisnai ilçelerden bir tanesiyiz. Çevreye olan dostluğumuzu göstermek adına, yüzyıllardır atalarımızın yaşadığı toprakları, gelecek nesillere sağlıklı aktarmak için çıktığımız yolda, bir su arıtma tesisi ve ona bağlı olarak yaptığımız diğer tesislerle bir yerlere geldik. Bugün ikinci adımı atıyoruz. Çevre ilçeler arasında ilk kez, bitkisel atık yağların değerlendirilmesi ile ilgili bir çalışmanın içerisindeyiz. 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon metreküp içme suyunu bozacak ya da kirletecek oranda.”

Patates diyarı olan Ödemiş’te evlerde bol miktarda patates kızartıldığını ifade eden Badem, “Yemek fabrikaları ve lokantalarda biriken atık yağın, çevreye verdiği zararın ve lavabolardan dökülen atık yağların ne denli zararlı olduğunun bilincinde olmamız gerekir. Akademik çerçevede incelenmiş bir konu. Çevre ilçeler arasında ilk kez bitkisel atık yağı değerlendirilmek üzere bir protokol imzaladık. Bu işe ön ayak olanlara teşekkür ederim. Önümüzde ki günlerde modern çöp konteynırlarının yanında, atık yağların toplanması için ayrıştırma kapları koyma planlarımız var. Uygulama ile çevreyi korumuş olacağız. Diğer taraftan lavaboya döktüğümüz yağın çevreye verdiği zararı önlerken, ufakta olsa aile bütçesine ufak bir katkıda bulunacağız. Önemsenmesi gereken, ev hanımlarını tarafından da öne çıkarılması gereken bir uygulama diye düşünüyorum.”

Uygulama, Ödemiş’in Merkez Mahallelerinden Başlatılacak

Deha Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Biodizel Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Danışmanı Zekiye Seda Sönmez, “Deha Biodizel olarak Türkiye genelinde hizmet veren bir firmayız. 150 personel ve 110 araç ile hizmet veriyoruz. Toplanan bitkisel atık yağların tümünü biodizel üretiminde kullanıyoruz. Patates diyarı Ödemiş’te, özellikle ev hanımlarına yönelik olarak bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz.  5 litre atık yağ getiren ev hanımlarına 1 litre detarjan kampanyasını yürüteceğiz. Ayrıca okullarda da kampanyalarımız devam edecek. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile başlatmış olduğumuz, atık yağ kampanyamız vardı. Bu kampanyaya da Ödemiş Belediyesi öncülüğünde, birlikte devam ettireceğiz. Ödemiş’in 99 mahallesi var. Merkez mahallelerden başlayarak, uygulamanın devamını getireceğiz.”

Editör: Haber Merkezi