HABER: GAMZE ONAN


Ödemiş’in en büyük parklarından biri olan Çamlık Parkı’nda bulunan esnaflar çamlıkta bir takım eksikliklerin bulunduğunu dile getirmişlerdi. Belirtilen tuvalet, kuş pisliği, bankların pisliği, hayvanların su içmesi için kullanacağı kapların içerisinin kuş pisliği ile dolu olması ve Çamlık Parkı’ndaki fosektif çukurundan ortaya yayılan koku gibi sorunların içerisinde en büyük sorunun tuvalet ve koku olduğu söylenmişti.

Ödemiş Belediyesi Çamlık Parkına bir tuvalet yapmış ve bu tuvaleti ihaleye çıkartmış. Çamlığa gelen müşterilerin ve orada bulunan esnafın tuvaleti kapalı olduğu için kullanamadığı söyleniyordu. Çamlık’taki tuvaletin ihalesini alan Cafe Extra İşletmecisi Tarık Keskin ise Çamlık parkında asıl sorunun tuvalet olmadığını onun dışında birçok sorunun olduğunu belirtti.

Tuvaletin üzerine “Anahtar Cafe Extra’da” yazarak müşterilerin tuvalete girmesini engellediği belirtilen Cafe Extra İşletmecisi Tarık Keskin, “Çamlıkta bir tuvalet var. Belediye yapmış olduğu tuvaleti ihaleye verdi ve yaklaşık 3 ay önce ben tuvaletin ihalesini aldım. Fakat tuvalet kapalı değil sadece anahtarı Cafe’de tutuyoruz ve girmek isteyen gelip bizden anahtarı alarak giriyor. Eğer sürekli açık tutarsak orada bekleyecek birini koymamız gerekiyor. Biz zaten günde 10 TL parayı anca alıyoruz. Tuvalete gelip giren insan olmuyor. Bu yüzden sürekli açık tutamıyoruz ama kapalı değil üzerinde not var.”

“İnsanlar bedava olmasını istiyor”

“İnsanlar kullandıkları tuvaletin bedava olmasını istiyorlar. Ben orayı ihale ile aldım ve tuvalet için kira ödüyorum. Bu durumda tuvaletin ücretsiz olması gibi bir ihtimal yok. Ramazan ayı boyunca tuvaleti kullanan çok oldu. Bu yüzden orada bekleyen biri vardı ve sürekli tuvalet açıktı, çünkü iş yapıyordu. Şimdi iş yapmıyor, bizde kullanmak isteyenlere açmak zorundayız. Yoksa kullanıyorlar ve gidiyorlar. Kimse para vermek istemiyor.”

“Tuvalet olduğunu müşterilerine söylemiyorlarmış”

“Diğer Cafelerde oturan müşteriler tuvalet sorduklarında Cafe işletmecileri onları Engelsiz Cafe’ye ya da Camiye yönlendiriyorlarmış. Engelsiz Cafe’ye giderken bana tuvaletin nerede olduğunu soranlar oldu. Ben burada tuvalet olduğunu söylediğimde, kendilerine olmadığının söylendiğini belirttiler. Burada tuvalet olduğunu söylemiyorlar çünkü eğer söylerlerse müşteri daha sonrasında tuvalet olan yeri tercih edecek. Müşteri kaybetmek istemiyorlar.”

“4 yıldır buradayım asıl sorun tuvalet değil”

“Ben 4 yıldır Çamlık Parkı’nda Cafe İşletmeciliği yapıyorum ve tuvalet ihalesi için de çok uğraştım. Fakat düşündüğüm gibi olmadı o kadar uğraşmama rağmen günde 10 TL kazanıyoruz. Bu durum Çamlık Parkı’nın geçen yıllara göre cansız olmasından kaynaklanıyor. Gelen giden müşteri yok. Böyle olunca tabi hiçbir yerden para kazanılmıyor. Çamlıktaki 4 yıldır asıl sorun kuş pisliğidir. Bunu hep söyledim. Kuş pisliklerine bir şekilde çözüm getirilmesi gerekiyor.”

“Belediyenin bir çalışma yapması gerekiyor.”

“Belediyenin Çamlıkta bulunan yerleri bir araştırması gerekiyor. Buradaki iş yerlerinden birinin işletmeciliğini alan bir şahıs sonrasında başka birine devir ediyor. Belediyenin yerinde devir yapılıyor mu? Çamlıkta 18 tane dükkan var bunların çoğu kapalı durumda. Belediye bu konularda bir düzenleme yoluna gidebilir. Eğer bir düzenleme yapılırsa Çamlık’ta bir hareketlenme meydana gelecektir. Belediyeye ait Cafe kapatıldı. Oraya daha çok aileler gidiyordu. Şimdi Çamlık’a gelen aile sayısı azaldı. Şimdi daha çok gençler gelmeye başladılar. Mesela Engelsiz Cafe’nin orada resim sergileri yapılıyor. Böyle şeyler Çamlık Parkı içinde yapılabilir. Stadyumda bir konser oluyor arka kapı kapatılıyor. Yapılan konser halka açık ve ücretsiz. Kapı kapatılmasa buradaki cafelerde iş yapacaklar. Konser zaten gece 11-12 gibi bitiyor inanlar çıkıp gidiyorlar. Biz iş yapamıyoruz. 

“Düzenleme yapılmazsa Çamlıkta hiç bir şey kalmayacak”

“Eğer Çamlık için yeniden bir düzenleme yapılmazsa Çamlık daha kötü bir duruma gelecek. Bir şekilde buradaki işyerlerinin kiralarını biraz daha makul hale getirerek hepsinin açılması sağlanabilir. Böylece her yer açık olduğu için insanlar daha çok gelir. Ailelerde daha fazla olur. Mesela Çamlıkta kışın 18 dükkândan sadece 3 tanesi açık kalıyor. Fakat kış içinde kira ödeniyor. Eğer kış içinde bir düzenleme yapılırsa vatandaşların gelip oturabileceği bir ortam yaratılırsa, işletmecilerde kira ödemekte zorlanmaz.”

Editör: Haber Merkezi