HABER:GAMZE ONAN 
Gerçekleştirilen toplantıya Birgi Kooperatif Başkanı aynı zamanda Başkan Vekili olan Mutlu Sulukan, Ödemiş Şehiriçi Kooperatif Başkan Vekili Hüseyin Turgut, Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Osman Gülcü ve basın mensupları katıldılar.

Kahvaltı sonrası gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Derneği Başkanı Tahir Silay, “Biz bir dönem D4 belgesiyle çalışıyorduk bunun sıkıntısını yaşıyorduk. İkinci dönem ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanınca da bunun sıkıntısını yaşadık. Bu sıkıntıları yaşarken hep çözüm yoluna gittik, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütün araçlar için 12 yaş şartı vardı. Gerek bizim odamız gerekse diğer odaların talepleri doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi değerlendirdi ve bize 18 yaşına ve 2018’e kadar bazı modelleri müsaade etti. Bu gelişme esnaflar arasında da istenilen bir konuydu. En azından şehir içinde çalışan arkadaşlarımız renklerin farklı olmasından dolayı 2018’e kadar zaman olmasına rağmen renkleri farklı olarak hizmet veriyor. Buda halkımızın hoşuna gidiyor, gidip geldikleri yer belli oldu. Bunun yanında kamera sisteminin başlamamasına rağmen şehir içi araçlarına öncelik vererek araçlara kamara taktırdık. Buradaki amacımız yolcularımızın daha güvenli bir ulaşım sağlaması.”
“En büyük sıkıntı ‘S’ plakalar
Silay, “S plakalar bilindiği gibi büyükşehir sınırlarına girmeden önce Ödemiş Belediyesi tarafından ihale edildi. Bu ihale şartlarında öncelikle 100 km sınır vardı. Fakat bazı mahkemelerden dolayı bu 100 km kaldırıldı ve biz ilçe sınırlarına hapsedildik. Büyükşehir yasasına geçince bizim en büyük sıkıntımız bu noktadan kaynaklandı. Eskiden D4 ler ile gittiğimiz ilçelere veya komşu ilçelere artık gidemez olduk. Ancak ilçelerde çalışan belli noktalara kadar, otogara kadar giden araçlara izin verildi. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden en azından komşu ilçelere öğrenci ve personel götürebilme izni istemiştik. Bu konuda şuan gündemde, konuyu yakından takip eden Ödemiş İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu, kendisiyle yine görüştüğümüz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu konuda gerekli direktifleri verdiler. İlgilerinden dolayı şimdiden kendilerine teşekkür ediyorum.”

“Ödemiş dışına öğrenci ya da işçi taşıyamıyoruz”
Şuan Bütün yetkiler büyükşehirde ve yasalar gereği Ödemiş’ten herhangi bir ilçede öğrenci ya da işçi taşımak yasak. Eskiden D2 ile bu taşımacılık yapılabiliyordu şimdi bunlar tamamen yasaklandı. Bunun yanında Kiraz’da ‘S’ plaka hiç yok ve oradan gelen birçok işçi kardeşimiz var. En azından bizim sıkıntımız olan ‘S’ plakaları konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden iyi haberler bekliyoruz.”
“Her türlü sorunlarında esnafımızın yanında olduk”
Üyeleri için yaptıkları çalışmalarından bahseden Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Derneği Başkanı Tahir Silay, “Üyelerimiz için çalışmalar yaparken bizim sloganımız “Ben değil biz varız” oldu. İnsan tek başına hiçbir güç olamaz. Her türlü sorunlarında esnafımızın yanında olduk. Gerek krediler konusunda gerek TÜV konusunda, gerekse emniyet konusunda. Her türlü sıkıntıda hep beraber sorunun üzerine giderek sorunu çözüme ulaştırmaya çalıştık. Bunda da hemen hemen bir tek şuan ki ‘S’ plakalar dışında hepsinde başarıya ulaştık. Biz bu gücü üyelerimizden alıyoruz ve bu şekilde yolumuza devam ediyoruz.”
“Üye sayımız günden güne değişiyor”
Silay, “Üye sayımız günden güne değişiyor. Çok büyük rakamlarda değiliz. Üye sayımız 510-520 arasında değişerek ilerliyor. Daha önce şoförlerde kayıtlıydı 3000 civarında üyemiz vardı. Fakat şoför esnaf olmadığı için kayıtları da kaldırılınca üye sayımız düştü.”
“Ekonominin sıkıntılarını yaşıyoruz”
Silay, “Şuan mazot fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bizde ekonomi konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu konudaki taleplerimizi Ankara’ya Ekonomi Bakanlığı’na ve federasyon başkanlarımıza ilettik. Yeni başlayan ve tarıma verilen ucuz mazot gibi imkanlardan bizde faydalanmak istiyoruz. Şuan mazot fiyatlarının yüksek olması her şeyin fiyatının yükselmesine sebep oluyor. Bir nakliyat 3 bin Türk Lirası ise bu direkt olarak taşınan malın üzerine yükleniyor. Bu durumda zarar getiriyor. Bizim devletten istediğimiz ucuz mazot ucuz benzin. Biz bunu ucuza alırsak inanıyorum ki piyasa kendiliğinden oturur. Sanırım şuan dünyadaki en yüksek mazot ve benzin fiyatı bizim ülkemizde.”
“Şehir içi minibüsleri cüzi rakamlara çalışıyor”
“İzmir geneline baktığımızda şuan şehir içi taşımacılığı yapan minibüsler çok cüzi rakamlara taşımacılık yapıyor. Bugün İzmir’de şehir içi minibüsü 2 Türk Lirası 75 Kuruşken biz 2 Türk Lirası’na taşıyoruz. Çünkü bulunduğumuz yer belli. Köylere taşımacılık yapan araçlarda çok ucuz fiyatlara götürüyorlar. Turistlik yerlerde gidilen yerler ile Ödemiş’te gidilen yerler arasında çok büyük farklar var, aynı kilometre ama fiyatlar çok farklı. Bizim esnafımız gerçekten vefakar ve cefakar olarak çalışıyorlar.”
“Üyelerimizi memnun etmek adına çalışıyoruz”
“Biz çalışırken üyelerimizi memnun etmeyi de amaçlıyoruz. Bu konuda da bütçemizin o zamanki durumuna göre küçük hediyeler hazırlıyoruz. Bu konuda da başarılı olduk. Çanta, yelek, battaniye ve bu sene de fincan takımıyla gönüllerini almak amacıyla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.”
“Kendi çabalarımızla yardımlarda bulunduk”
“Kendi içimizde kurduğumuz grup ile yardıma ihtiyacı olan ailelere bireysel olarak bütçemize göre bir şeyler ayırarak belli sayıda çocuğa devamlı olarak burs verdik. Bu sene ekonominin biraz bozuk olmasından, bazı arkadaşlarımızın dışarı gitmesinden kaynaklı sayı olarak azaldık. Bu çalışmalarımızı yine de devam ettiriyoruz. Bunları sadece şoför çocukları olarak düşünmedik, yardıma ihtiyacı olan aileleri belirlemeye çalıştık ve öncelikle kız çocuklarını düşündük ve yardımlarımızı gerçekleştirdik. Bu çalışmaları tamamen şahsi gayretlerimiz ile gerçekleştirdik.” 

Editör: Haber Merkezi