HABER : GAMZE ONAN

Pınarlı Mahallesi Muhtar Seyhan Gülcü, “En büyük mağduriyetimiz Baraj Sulama Projesi”

Bayındır’a bağlı Pınarlı Mahallesi’nde yıllardan beri devam eden su sorunu çözüme kavuşmayı bekliyor. Toprakların verimsiz olduğu yönünde rapor tutulan Pınarlı Mahallesi’ne Zeytinova Barajı’ndan su verilmediği belirtiliyor. Sorunun gerekli yerlere iletildiğini belirten mahalle sakinleri sorunun hala çözüme kavuşmamasına isyan ediyor.

“Artık mahallemize sulama suyu verilsin, daha çok üretim yapılsın”

Yaklaşık 15 bin hektar arazisi ve 13 bine yakın büyükbaş hayvanın bulunduğu ma

hallede devam eden sorunun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Pınarlı Mahallesi Muhtarı Seyhan Gülcü, “Biz Pınarlı’da Zeytinova’ya sınırız. İsminin Burgaz Barajı olarak geçmesine rağmen biz su alamıyoruz. Bu konuyu biz yetkili kişilere ilettik. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, DSİ Genel Merkezi’ne bildirdik. Bu konu ile ilgili bir çalışmamız var ve devam ediyor diye bize bilgi verdiler. Fakat biz yapılan bu çalışmalara karşılık hala su alamadık. Büyük bir mahalleyiz 15 bin hektarlık bir alana sahibiz. 2000 nüfuslu 700 hanesi olan 1150 seçmeni ile Bayındır’ın en büyük mahallelerinden biriyiz. Yani bizim Zeytinova Barajı’ndan Doyranlı, Derebaşı, Pınarlı, Zeytinova, Buruncuk ve Yakıcık mahalleleri sulanacakken su nasıl olduysa başka yerlere kaydı. Bizim mahallemizin arazileri 6. sınıf arazi olarak gösterildi. Biz Bayındır’ın en verimli topraklarına sahibiz. Mahalle sakinleri çok az ektikleri mahsulü içme suyu ile suluyor. Bu sular Buruncuk’tan geliyor. Biz artık mahallemize su verilsin, daha çok üretim yapılsın istiyoruz. Hayvancılık yönünden de yaklaşık 13 bin büyük hayvanla Bayındır’ın en büyük mahallelerindeniz. Gölet alanında kısa süre devam eden çalışmalar durduruldu yetkili bir firmaya verilerek devam ettirileceği söylendi. Su sorunu konusunda çalışmaların sürdüğünü söylüyorlar. En kısa zamanda çözüme kavuşmasını bekliyoruz.”

“Susuzluktan yanıyoruz”

Çiftçilikten başka uğraşacak bir şeylerinin olmadığını belirten mahalle sakinlerinden Mehmet Çuna, “Ben tarlalarımı sulamak için sondaj yapmaya mecbur kaldım ve 255 metre sondaj yaptım. Trafo aldım ona rağmen bileğim kadar su akıyor. Susuzluktan yanıyoruz. Hayvanlarımıza yeki yetiştiremiyoruz bu durumda hayvancılık yapma daha iyi, köylü olmanın da bir anlamı kalmıyor. Bizim başka uğraşacak bir şeyimiz de yok. Suyu bize verseler biz hayvancılığımıza devam edeceğiz. Biran önce suyun gelmesini istiyoruz.”

“Su gelecek diye bekliyoruz”

Bu kadar olmaz suyumuzu istiyoruz diyen mahalle sakini Şükrü Keleslioğlu, “Ben bir tarlanın içine 2 tane demir çaktım fakat bilek kadar su akıyor. Ya suyu buradan temelli alsınlar ya da tamamen versinler. İnsanlar mahsullerini sulasınlar. Buralarda en güzel en verimli toprak bizim topraklarımız. Suyu buradan aldılar gittiler sulu topraklara su verdiler. Bu kadar olur mu? Burada insanlar su gelecek diye bekliyorlar. Benim 6 dönüm toprağımı aldılar gittiler su vermediler.”



“Suyumuzu istiyoruz”

Sadece maddi durumu olanlar sondaj yapabiliyor diyen Halil Turnalı, “Bizim sorunumuz su. Bu sorunu çözeceğiz diye Zeytinova Barajı’nı yaptılar ismini de köyümüzün eski ismi olan Burgaz Barajı olarak belirlediler. Barajın dolgusunu Pınarlı Mahallesi halkından parayla alarak topraklarını baraja taşıdılar. Her ne olduysa şu anda bizim mahallemize barajdan su verilmiyor. Bayındır’ın son mahallesi olmamızdan kaynaklanan bir neden mi bilmiyorum. Bizim köyümüzde anca ekonomik durumu güzel olanlar 250-300 metre sondaj yapabiliyor fakat bizim mahallemiz büyük bir mahalle, sonuç olarak bu barajdan faydalanmasını istiyoruz. Suyun nereye gidecek olduğuna bakacak olursak su Bayındır, Yusuflu, Yakaköy, Tokatbaşı gibi suyun bol olduğu mahallelere verildi.”

“Seçim zamanı söz verenler şimdi nerede?”

Gölet yapacağız diyerek topraklarının alındığını belirten mahalle sakini Emir Hüseyin Dabansız, “Seçim öncesinde mahallemize gelen siyasetçiler mahallede sulanmayacak bir karış yer kalmayacak diye vaatte bulundular. Seçim bittikten sonra hepsi unutuldu şuan mahallemiz susuz. Hayvanlarımız dahi susuz her yer yanıyor. Bizim mahallemizin toprağı verimli bir toprak fakat susuz kalıyor. Arazilerimiz bomboş duruyorlar. Bugün yakın yerlerde su olan yerlere imreniyoruz ama bizim sularımız oralara gitti. Göl yapacağız dediler toprağımızı aldılar. Seçimlerden önce bir şantiye kurdular bir süre çalışıldı. Seçimlerden sonra ise hiçbir çalışma kalmadı gölet yatağı şuan bomboş. Biz artık su istiyoruz.”

“Bizim topraklarımız verimsiz gösterip susuz bıraktılar. “

Mahallemizde su olsa burası iki kat daha canlı olurdu diyen mahalle sakini Ali Mertel ise, “Mahallemiz susuz, başka mahallelere su verilip de burada susuz olan araziyi bırakıp da suyu oralara teslim etmenin bir anlamı yok. Bizim topraklarımız verimsiz gösterip susuz bıraktılar. Ama bizim topraklarımız çok verimli ve suya ihtiyacı var. Bizim başka bir sorunumuz yok. Burası Bayındır’ın en büyük Mahallesi burada su olsa 2 kat daha canlı olur. Aksine en susuz olan bölge bu bölge bizim mahallemiz. Mahallenin belirli yerlerindeki vatandaşlara su verip diğerlerine verilmiyor bunun da bir anlamı yok. Mahallemizin tamamına en kısa sürede su verilsin.”

 

Editör: Haber Merkezi