HABER: NAZİF HARUPÇU


İlkbaharın müjdecisi olan Bakla ve Bezelye bu sene havaların sürekli yağışlı ve ardından soğuk olması nedeniyle, tarlalarda üretici verim düşüklüğü yaşıyor.

Bakla ve bezelye denilince, Küçük Menderes havzasının borsası durumundaki Kaymakçı mahallesinde Bakla fiyatları 2,5 lira, Bezelye fiyatları da 3-4 lira aralığında alım yapılıyor.

Kaymakçılı üretici Hüseyin Özkan şunları söyledi, “Fiyatlarımız yüksek olmasına rağmen, Hava şartları sebebiyle üretimde tonaj çok düşük.

Bu nedenle alın terimizin karşılığını alamıyoruz.  Bezelye şu an toptan 3 ilâ 4 lira arasında ama, fiyatların yüksek görünmesine karşın tarlada verim çok düşük. Normalinde dönümünde 2 ilâ 2,5 ton olması gereken yerden 100-200 kilo bezelye toplanmakta. Şu an normalde yüzde 90 civarında verim kaybımız var. Tarladan yüzde 10 verim alabiliyoruz.

Tarlada toplayacak mal bulamıyoruz. 10 dönümlük tarlayı bozmak zorunda kaldık ve 1 dönümlük toplayabilecek yerimiz kaldı. Arkası da yok. Tarlalarımızdaki mahsulleri soğuk vurdu. ,

Pamuk üretimi bitince tek geçim kaynağımız Bezelye ve Bakladır.

Havaların soğuk gitmesi nedeniyle üretici ektiği ürünün karşılığını alamamaktadır. Kaymakçı ve çevre köylerimizde 27 çeşit Bezelye üretimi yapıldı. Bizde para kazanabilir miyiz diye ümit ediyoruz.

Bunları toplatmak için Kadın yevmiyelerimiz 50 lira, Erkek yevmiyeleri de 70 liradır. İki öğün yemeği, diğer masrafları ile bu rakam artmaktadır.

Buna göre Kadın yevmiyeleri 70 liraya erkek yevmiyeleri de 100 liraya çıkmaktadır. Bu fiyatlara rağmen yevmiyeci bulmakta da zorlanıyoruz ve Dayıbaşılar aracılığıyla yevmiyeci arıyoruz” dedi.

Bakla ve Bezelye alım yapan Metin Cengiz şunları söyledi, “Üretici açısından fiyatlar güzel ama ürünlerde verim yok. Şu an Baklayı 3 liradan, Bezelyeyi 4 liradan alıyoruz. Şu an gelen mallar da benekli.

Yağışlardan dolayı. Ürün bulmakta zorlanıyoruz. Buradan aldığımız toptan Bezelye ve Baklayı İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’e sevk ediyoruz. Yağışların sürmesinden dolayı rekolte de düştü” dedi.

Editör: Haber Merkezi