HABER:GAMZE ONAN
 Yapılan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesinden İşletme İştirakler ve Yerel Hizmetler Dairesi Başkanı Hakan Öztürk, Mezbahalar Şube Müdürü Deniz Gültekin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Koordinatörü Cumhur Şener katıldılar.

“Ödemiş mezbahası Temmuz ayında kesim yapılacak surumda olacak”
Türkiye'nin hayvansal ürünlerde tek ihraç kapısı olan İzmir'de ülke dışına da et sevk edebilecek modern işletmelerden oluşacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Koordinatörü Cumhur Şener, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlamasında Bergama, Türkeli, Urla, Ödemiş ve Tire'de mevcut mezbaha mantığının çok üzerinde modern mezbahalar planlandığını ve bu mezbahalar da teknolojisi ile taze etin 25 güne kadar tazeliğini koruyabilecek. Bunun dışında soğuk hava kapasitesiyle ihtiyacın üzerinde olacağı, bölge hayvancılığının gelişimi göz önüne alınarak gelecek yıllarda da hizmet verebilecek kapasitede olacak. İçinde kavurma ünitesi, otomatik işkembe temizleme makinalarının olduğu, sakatat paketleme ünitesinin olduğu bir yapıda aynı zamanda sadece bu ilçe ihtiyaçlarına değil diğer illere hatta Türkiye'nin hayvansal ürünlerde tek ihraç kapısı olan İzmir'de ülke dışına da et sevk edebilecek modern işletmelerden oluşacaktır. Yine bu mezbahalarda gerek mezbahada imhası yapılacak hayvanların gerekse o bölgedeki organik atıkların imhası için, yakma üniteleri (dışarıya koku ve gaz vermeyecek teknolojide) oluşturulmaktadır. Bu kapsamda Bergama mezbahasının ihalesi bitmiş, yer teslimi yapılarak yapımına başlanacağı durumda olduğu, Türkeli Mezbahasının projesi bitmiş inşaat ruhsatı alınmış ve önümüzdeki günlerde ihalesi yapılarak 2017 yılı sonu 2018 yılı ilk çeyreğinde hizmete girecek. Urla Mezbahası mezbaha ünitesi alınmış, kesim yapılmakta ve ek ünitelerin ihalesine çıkılmıştır, Ödemiş mezbahası ise ihalesine çıkılmış ve 2017 yılı Temmuz ayı başında kesim yapılacak durumda olması hedeflenmiştir. Tire'de ise eski sebze halinin bulunduğu alana mezbaha yapılması için projelendirme aşamasındadır. Yılsonuna kadar yapım ihalesine çıkılması hedeflenmektedir. Bunların yanında Bayındır, Kiraz, Selçuk ve Beydağ'da bölgedeki kasapların ve halkın ihtiyacını karşılayacak mezbahalar yapılmaktadır.”

“Vatandaş mağduriyeti için izin talebinde bulunuldu”
İhale sonuçlanıncaya kadar kesim konusunda vatandaşın mağduriyetini önlemek adına talepte bulunduklarını belirten Şener, “Şu an İzmir'de Bergama tam kapasite, Bayındır, Aliağa, Urla ve Selçuk küçük kapasite mezbaha olarak kesim yapmakta, Kiraz ve Beydağ mezbaha alımı 16 Mart'ta, Mayıs ayı itibariyle kesim yapılması hedeflenmektedir. Ödemiş Mezbahası ihale aşamasında olduğundan Valilik Makamından, ihale sonucuna kadar elimizdeki mobil mezbahalarla veya eski mezbahada bölge halkının mağduriyetini gidermek için kesim yapılması için izin talebinde bulunulmuş ve cevap beklenmektedir.”
Kasaplar, “Geç kaldınız”
Kasapların mezbaha konusunda geç kaldınız demeleri üzerine ise Şener, “6360 Sayılı Yasayla bağlanan ilçelerde sadece İzmir değil tüm illerde 1 yıl ile 6 ay gibi sürelerde mezbaha yapılamayacağı gerek imar gerekse mezbahaların şehir merkezinde kalması nedeniyle 2 kez Tarım Bakanlığı’na bildirilmiştir. Türkiye'deki çoğu ilden daha hızlı hareket edilmiştir.”
“1 ay ile 15 gün gibi bir sürede yapılamaz mı?”
Mezbahanın yapım süresinin 60 gün olarak verildiğini söyleyen Şener, “Mezbaha yapımı kim yaparsa yapsın kamu kurumlarında mevzuat bellidir. Mümkün değil bu konuda gelen uzman firmalar en az 60 ila 90 gün içerisinde biteceğini ifade etmişlerdir. Biz şartnamemizde mezbaha yapım süresini 60 gün olarak verdik. “
“Bu süreçte üreticilere nasıl yardımcı olunacak”
3 adet mobil mezbahanın mevcut olduğunu ifade eden Şener, “Valilik Makamına bu süreçte eski mezbahayı açma veya mobil mezbahaları kurmak için izin istedik, cevap beklenmekte. Olumlu yanıt geldiğinde eski mezbaha kullanılabilir veya mobil mezbaha kurulum izni verilir ise hazırdaki 3 adet mobil mezbaha mevcut durumdadır. İvedi bir şekilde 48 saat içinde kurularak hizmet verilmeye başlanabilir.”

Editör: Haber Merkezi