NAZİF HARUPÇU

 Üç ayların müjdecisi Regaip Kandili ise Perşembe günü akşam kutlandı.  Miraç Kandili 15 Mayıs Cuma, Berat Kandili ise 1 Haziran Pazartesi günü idrak edilecek.Ramazan ayı ise 18 Haziran Perşembe günü başlayacak. Ramazan Bayramı da 17, 18 ve 19 Temmuz tarihlerinde olacak.
Üç ayların ilk kandilinde Ödemiş’te Camiler doldu taştı.
 Ödemiş Müftülüğünün Ulu camide tertip etmiş olduğu mevlit Programına İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu ve beraberinde gelen; Bornova ilçe müftülüğünden Mustafa Demir, İsmail Akdemir, Hasan Küçük, Mustafa İşbilen, Bünyamin Alkan, Ramazan Karakaş, Gaziemir ilçesinden Hüsamettin Karadaş,  Konak ilçesinden Sadık Daşdan ve Yavuz Karadayı, Karabağlar ilçesinden Yasin Uslu isimli din görevlileri de Kuranı Kerim, Mevlit ve ilahileri ile geceyi renklendirdiler.  

Akşam namazının hemen ardından mevlit merasimi başladı ve ardından İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu Regaip Kandili ve Birlikte Yaşama ahlakı üzerine vaaz vererek şu konulara yer verdi,

“Regaip, bir işe rağbet etmek, arzulamak, hayra yönelmek anlamına gelir. Allah bu ve diğer mübarek gecelerle bizi kendi rahmetine, affına ve lütfuna yöneltmek istiyor.

Recep ayının ilk Cuma gecesi, yani bu gece Regaip kandilidir. Regaip kelime anlamı olarak; değerli, kıymetli, ihsan, nefis, çokça rağbet edilen” gibi manalara gelir. Buna göre Regaip Gecesi denilince: “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır. Bu gece Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır.

Bu geceyi ibadetle ihya etmenin sevabı pek çoktur. Diğer zamanlarda okunan her Kur’an harfi için on sevap verilirse, Recep ayında yüzleri geçmekte, Regaip kandilinde ise daha da artmaktadır. Kaza ve nafile namazların sevabı ise diğer gecelere oranla kat kat fazladır. Regaip kandilinde yapılacak ibadetlerden birisi de duadır. Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselam,  bir hadislerinde bu gecede yapılacak duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini bildirmişlerdir. Bu gecede ziyaretler yapmak, sılai rahimde bulunmakta çok önemlidir. Günümüz teknolojisini kullanarak, gerek telefon kullanarak e-mail,  sms yolu ile de tüm akraba ve dostlarımızın kandillerini tebrik edip onlarında dualarına ortak olabiliriz. Sizlerin ve tüm İslam âleminin Regaip kandilini tebrik ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi