Plaka ekranı sms ile yapılan sorgulama Araç satın alacakların karşılaşacağı birçok problem vardır. Bir aracın trafiğe çıkabilmesi için gerekli resmi belgelere sahip olması gerekir, ayrıca aracın muayeneden geçmiş olması da aranan şartlardan önemli bir tanesidir. Otomobil piyasasında fiyatlar sürekli değişim gösterdiği için araç alacakların ücret konusunda dikkatli davrandığını görüyoruz. Ancak plaka haciz sorgulama yapılmadan aracın alınması yanlış bir hamle olacaktır. Plakadan aracın durumuyla ilgili bilgi almak için e-devlet kanalıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlanabilir veya SBM üzerinden detaylı sorgulama yapabilirsiniz. Sigorta şirketleri ortak veri tabanı ve onların dayanaklarından biri olan kaza tespit tutanakları, plaka sorgulamasının altyapısını oluşturmaktadır. Bu anlamda çok geniş bir alanda değerlendirilmektedir. Özellikle sms uygulamaları ile trafik cezası, mtv, hgs, bakiye borç ve diğer sorgulama hizmetleri değerlendirme yaptığımız zaman çok sayıda sorgulama şifresiz olarak sayfamız üzerinden yapılabilmektedir. Yapılan bu sorgulamaların asıl amacı üzcretsiz olarak aracın çeşitli bilgilerine kısa süre içerisinde ulaşabilmek ve bu bilgiler ile 2. El araç alımında bilgiler elde edebilmektir.

Plaka ile Hangi Sorgulamalar yapılabilmektedir.

---- Çalıntı ve rehin araç olup olmadığını öğrenebilirsiniz,

---- Aracın şimdiye kadar el değiştirdiğini öğrenebilirsiniz,

----  Plakadan bilgi sorgulaması yaparak kötü niyetli insanlarla muhatap olmadan 2.el Araç sahibi olursunuz,

---- Araç hasar kayıt detayları sorgulama, kaza ve arızaları hakkında güvenilir bilgiler elde edebilirsiniz,

---- Aracınıza ait trafik, MTV be diğer vergi borçlarının ne kadar olduğu konusunda bilgiler elde edebilirsiniz,

---- Aracın pert kaydının olup olmadığını sigorta şirketleri aracılığı ile öğrenebilirsiniz,

---- Aracın şahsa ait mi, yoksa Ticari araç mı (Şirket, Kamu, Kiralık ) olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz, yazının bu kısmı nın kaynağı  dır buradan tüm detaylar öğrenilebilecektir.  

İnternetin hayatımıza hızlı bir şekilde girmesiyle birçok kurumun kapısı sanal platformlara açılır hale geldi. Hazine Müsteşarlığının denetiminde kurulan SBM, bilinen adıyla TRAMER, araçlara ait sigorta dokümanlarını topladığı için vatandaşlar da kısa sürede bilgi edinebiliyor. İnternetten plaka ile sorgulama hizmeti veren kurum, mobil uygulama sayesinde kazaya karışanlara KTT kolaylığı imkanı tanıyor. Kaza Tespit Tutanağı, ilgili kişilerce kayıt altına alındıktan sonra sigortacılar da bu kayıtları sisteme giriyor. Mobil uygulama sayesinde Türkiye’nin hangi bölgesinde, saat kaçta kaza olmuş bilinebiliyor ve görüntülenebiliyor. Plakaların sorgulanması önemli bir konu; çünkü ikinci el araç satışlarında ticareti doğrudan etkiliyor. Aracın kasko bilgileri, poliçe tarihi, muayene durumu, yedek-orijinal parça değişimi, boya uygulanması gibi satışı etkileyen faktörlerin bilinmesi, satış ve satış sonrası için sağlıklı bir ortam hazırlar.

Plakaların sorgulanması birçok amaçla kullanılıyor. Boş plaka öğrenimi, plaka adına ceza durumu, kaza geçmişi, mağdur kaza durumu gibi çeşitli nedenlerle sorgulamalar yapılabilir. Hızlı plaka sorgulama msj yoluyla da gerçekleşebilir. Bahsi geçen kurumun anlaşma sağladığı GSM operatörleri vasıtasıyla 5664’e plakanızı yazarak SMS atabilirsiniz; 5 TL karşılığında talebiniz sonuçlandırılır.  

Editör: Haber Merkezi