HABER: AYŞE AKYÜZ



Yaşanan hava muhalefeti nedeniyle bu yıl don vuran patates ’in fiyatı 5 Liraya kadar yükseldi.3yıl önce üreticinin elinde kalan patates kilosu 20 Kuruşta satılıyordu.3 yıl önce yaşanan bu sıkıntı üreticiyi olumsuz etkilemiş üreticiye kredi borcuna mahkûm etmişti. Bu sıkıntıları yaşayanlardan biride uzun süreden beri Ödemiş’te patates üreticiliği yapan İsmail Eker bu yıl patatesten % 70-80 oranında üreticinin zarara uğradığını belirtti.

Patatesin tarlada kilosunu 3Tl’den alıcı bulduğunu belirten İsmail Eker ; “Ödemiş Yeniköy Mahallesinde patates üreticisi olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu yıl uzun yıllar Ödemiş’te yaşanmayan bir don olayı yaşadık. Bunun etkisiyle birlikte % 70 -80 oranında patateste zararımız var. Bu sene hava şartları yağmurlu geçti. Bu nedenle patatesi sökmedik. Şuan tezgâhlarda satılan kış patatesi, depolarda mal kalmadı. Mayıs ayının 15 gibi patates sökümleri başlayacak. Patatesin fiyatı şuan 3 TL’den tarladan çıkıyor. Tezgâha indiğinde patatesin fiyatı 4 ila 5 lira arasında değişiyor.”

Nisan ayı itibariyle tükenen kış patatesine depolarda bile rastlamak mümkün değil. Mayıs ayından itibaren sökümü başlanacak olan patatesin fiyatının tezgâhlarda bu yıl 3 liradan satışa sunulabileceği söyleniyor.

Üreticileri bir başka zora sokan konu ise İran’dan Türkiye’ye giren kaçak patates, kaçak yollarla İran –Van kapısından Türkiye’ye sokulmaya başlanan patatesler insan sağlığı açısından da büyük bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Yetkililer kaçak yurda sokulan patatesin bazı üreticiler tarafından tohum olarak da kullanabileceğini dikkat çekerek, kontrol dışı olan ve hastalık taşıma riski büyük olan bu patates tohum olarak kullanıldığında Türkiye’nin topraklarına hastalık bulaştırabileceğine dikkat çekiyorlar.

Editör: Haber Merkezi