NAZİF HARUPÇU

Geçtiğimiz yıl ektiği patatesten zarar eden Ödemişli patates üreticilerinin, yaz patatesini de az ekti ve ardından iç ve dış piyasadan büyük talepler gelmesi üzerine başta Bozdağ yaylası olmak üzere stoklardaki patatesler yok sattı. Tarladan komisyoncuların 1 ile 1,50 liradan aldığı patates; pazar ve marketlerde kilosu 2 - 2,5 liradan tüketiciye ulaşmakta.

KIŞ PATATESİ PİYASALARI RAHATLATTI

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa yaptığı açıklamada, “Ödemiş ve Küçük menderes havzası ile Niğde, Nevşehir, Afyon, Adapazarı ve Adana’da patates ekim alanlarının daralması nedeniyle Ve bu illerdeki sulama ücretlerinin peşin istenmesi nedeniyle O bölgelerde ilkbaharda üretici patates ekim yapamadı. Küçük menderes havzası olarak yaz ve kış patatesi olmak üzere yılda iki ürün almamız piyasanın dengelerini değiştirdi. Artan fiyatlarda bunun da etkisi var. Bu sene ekim az olunca fiyatlar tavan yaptı. Ödemiş’te ikinci patates hasadı (kış patatesi) piyasaları rahatlattı. Eğer İzmir’de ikinci ürün yetişmeseydi patatesin kilosu fiyatları 5 liraya ulaşırdı. Şimdi pazarlarda patatesin kilosu 1,5 ile 2 liradan satılıyor. Marketlerde fiyat daha da artmakta” dedi.

İHRACATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN OLDU

Kuzey Irak'a yapılan ihracatta patatesin fiyatının yüksek olmasının da büyük etken olduğunu ifade eden Kocaağa, “Ürün az, talep çok olunca fiyatlar arttı. Tarladan üretici 1 liradan patates satıyor. Tarladan yola çıkan patates halde1,30 ile 1,50 liraya yükselmekte. Geçen yıl tarla fiyatı 10 kuruş olan patatesin geçtiğimiz yıl Mayıs ayında fiyatı 85 kuruş idi. Marketlerde ise kilosu 1,50 liraya kadar çıktı. Bu gelişmeyle birlikte patates, 2013 Ocak-Eylül döneminde ihracatı en fazla artan taze sebze oldu. Üretim alanlarındaki daralma ise fiyatını yükseltti. Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de ekim alanı yüzde 80, Niğde'de yüzde 50'ye varan oranlarda azaldı. Ödemiş'te de üretim yüzde 15-20 düştü. En fazla patates ihracatı Irak, Bulgaristan ve Gürcistan'a yapıldı. Bu sene patates üretiminin bol olduğu Ukrayna ve Rusya'ya bile patates satıldı. Patatesteki rekor ihracat artışını, hastalıktan ari hale getirilmesiyle yurtdışında alıcının artması etkili oldu. Ayrıca Irak'ın daha önce Mısır'dan karşıladığı patates ihtiyacı için askeri darbeden sonra Türkiye'ye yönelmesinin de rekor artışta olduğu yapılan ihracat rakamlarından da görülmekte” dedi.

Kocaağa daha sonra şunları söyledi, “Şu anda pazarlarda 2 liranın altında patates yok. Büyükşehirlerde 3 lirayı buldu. Artış aracılardan kaynaklanıyor. Ocak ve şubatta daha da yükselmesini bekliyoruz.”

 

Editör: Haber Merkezi