HABER: HALİL YÖRÜK


Ödemiş ovasında patates üreticisi bu seferde dondan etkilendi. Yılbaşından sonra havaların aniden soğumasıyla birlikte Küçük Menderes Havzasında onlarca dönüm patates arazisi dondan etkilenmişti. Don vuran mahsulü söken üretici yeni dönem patates ekimi için kolları sıvadı.

Hava şartları nedeniyle patates sökümü yapamayan üreticilerin zararları devam eden söküm işlemleri ile tek tek ortaya çıkmaya başladı. Toprak altında dondan etkilenen arazilerde verim %20'lere kadar düştü. Hal böyle olunca Küçük Menderes Havzasında patates üreticisi yine büyük zarara uğradı.  Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Eski Ak Parti Ödemiş ilçe başkanı ve aynı zamanda patates üreticisi Ali Hadim, " Ödemiş ovasında yılbaşından sonra -10 kadar düşen sıcaklıklardan onlarca dönüm tarım arazisi etkilendi. Bunların içinde en çok zararı olan patates üreticileri oldu. Onlarca çiftçinin ürünü toprak altında don tuttu. Bu tam anlamı ile bir afet daha önce soğuk gördük ama bu kadarı olmamıştı. Araziler buz kesti. Üretici dertli, bir taraftan havzada söküm devam ediyor. Söküm arttıkça zarar ortaya çıkmaya başladı. Dondan etkilenen üreticiler dertli. Bu tip durumlarda mahsulü sigorta yaptırmadıkça yapabilecek çok fazla şey yok. Biz yine de zararımızı yetkili organlara bildirdik. Hepimize büyük geçmiş olsun “dedi.

Yeni Dönem için Ekim Başladı

Üretici bir taraftan dondan etkilenen patatesleri sökmeye çalışırken bir taraftan da söküm yapılan tarlalarda ekime başladı. Yaz patatesi için çiftçi bugünlerde yoğun bir şekilde ova da ekimi sürdürüyor. Birçok bölgede patatesin dondan etkilenmesi ekilmelik patates tohumunun fiyatlarını arttırdı. Yeni dönem patates tohumu 1,5 ile 2 TL arasında değişiyor. 

Editör: Haber Merkezi