Geçtiğimiz günlerde Mersin’de bir minibüse bindikten sonra, bindiği minibüsün şoförü tarafından tecavüz edilmek istenen Özgecan Aslan direnince minibüs şoförü tarafından vahşice öldürülüp olay yerine çağırdığı babası ve arkadaşıyla birlikte cesedi bir dere kenarında yakması üzerine tüm Türkiye’de büyük tepki ile karşılandı. Dün Ödemiş Hükümet Konağı önünde toplanan Eğitim Sen Ödemiş temsilcileri bir basın açıklaması yaparak olaya tepki verdi. Ödemiş Eğitim Sen üyelerine KESK başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da destek verdi. Grup adına açıklamayı Ödemiş Eğitim Sen üyesi Nilgül Ergüzel yaptı.
“Kadına örtüsüz kadın perdesiz eve benzer dediler”
Nilgül Ergüzel yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu: Ergüzel “Bu ülkenin kadınları; erkeklerin şiddetine direndiği için öldürülüyor. Boşanmak istediği için öldürülüyor. Giydiği kıyafeti nedeniyle öldürülüyor. Yemeğin tuzunu fazla kaçırdığı için öldürülüyor. Çalışmak istediği için öldürülüyor. Tecavüze uğrayıp öldürülüyor. Gece sokağa çıktığı için öldürülüyor. Bir erkeğin evlilik teklifini reddettiği için öldürülüyor. Özgecan gibi minibüse tek başına bindiği için öldürülüyor. Sonuçta ya dövülüyor ya öldürülüyor. Sonra, “örtüsüz kadın perdesiz eve benzer” dediler… “Annenin diz kapağının üstü tahrik eder” dediler… “6 yaşında evlenilebilir” dediler… Fazla kahkaha attığı için iffetsiz dediler… Kadın erkek eşitliği fıtrata terstir dediler… Böyle olunca Özgecan ne ilktir ne de son olacaktır”
“Kadın Cinayetleri Adalet Bakanlığına göre 133 gazete verilerine göre 241’dir”
Kadın cinayetlerinin Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 133 olduğuna ama bu oranın gazete haberlerinde 241 olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti. Ergüzel “Özgecan, gücün, törenin, eksik ve yanlış hukukun en son kurbanlarındandır. Özgecan, üstünde yaşadığımız toprakların kaderi değil bu ülkedeki hâkim anlayışın bir sonucudur. Özgecan, ‘kadın üç çocuk yapsın evinde otursun’, ‘şöyle giyinsin, böyle davransın’ diyen bir köhnemiş anlayışın katlettiği bir tomurcuktur… Adalet Bakanlığı verilerine göre cinsel saldırı suçundan açılan davaların yarısında sanıklar beraat etmektedir. Geçen sene öldürülen kadın sayısı Emniyet verilerine göre 133 olmasına rağmen gazete haberlerine göre 241`dir.”
 “Kadın cinayetleri sistemli bir şekilde işleniyor”
Türkiye’de kadın cinayetlerinin sistemli bir şekilde işlendiğine dikkat çeken Ergüzel “Türkiye`de kadın cinayetleri sistemli şekilde sürmekte, hükümetin kadın düşmanı politikaları ile tecavüz ve cinayet sarmalında kadınlar katledilmektedir. Açılan davalarda tahrik indirimleri ve iyi hal indirimleri uygulanmaktadır. Katiller ve tecavüzcüler elini kolunu sallayarak rahatça sokaklarda dolaşırken kadınların kıyafetlerinden çocuk sayısına kadar her şeyi tartışılırken kadın katliamları hükümetin gündemi olmamaktadır.”
 “Bu katliamları önlemeyen sistemden hesap sorulmalı”
Bu tür katliamların, önlemeyen sistemden ve değerlerden sorulacak hesabı olması gerektiğini belirten Ergüzel “İnsanlar ve kadınlar olarak 20 yaşında genç bir kadın olan Özgecan`ı vahşice katleden canilerden ve bu katliamları önlemeyen sistemden/değerlerden sorulacak hesabımız olmalı. Çocuklarımızın çığlıklarına kulaklarını tıkayan adalet sistemi ile mücadelemiz devam edecek. Yeni Özgecan’ların katledilmemesi için herkesi mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Ailesine, yakınlarına ve arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz.”
Basın açıklamasının ardından açıklamaya katılan iki bayan tarafından Atatürk heykeli önüne siyah çelenk bırakıldı.
Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesiyle ilgili olarak bir eylemde Tire’de yapıldı. Tire İstasyon mevkiinde toplanan Tireli vatandaşlar Cumhuriyet Meydanı’na kadar ellerinde dövizlerle slogan atarak yürüyüş yaptılar. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan grup burada bir basın açıklaması yaptı. Yapılan yürüyüşe Tire de bulunan sivil toplum kuruluşları katıldı. Eylemde kadınlarda daha fazla erkek olması dikkatlerden kaçmadı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Editör: Haber Merkezi