Belediye’nin işlettiği Park Kafe bahçesinde yapılan etkinliği çok sayıda Ödemişli sanatsever katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş şube başkanı Gürcay Işık ve Ödemiş Belediye başkanı Mehmet Eriş, geceyi düzenleyenlere teşekkür ederken, benzeri etkinliklerin devam etmesini dilediler.

Gürcay Işık, gecenin Haziran ayında hayatını kaybeden edebiyatçı ve şairler için düzenlendiğini belirterek, “Başta dünya şairimiz Nazım Hikmet olmak üzere, bizi binlerce eser bırakan sanatçılarımızı saygıyla anıyorum” dedi. Işık, Ödemiş’teki sanatsal etkinliklerin geliştirilmesi için de belediye başkanı Mehmet Eriş’ten belediyenin desteklerinin arttırılmasını istedi.

Işık’tan sonra kürsüye gelen başkanı Eriş'te sanatın değerine önem yaparak, beşi yıllık görevi içersinde sanat etkinliklerini desteklemekten geri durmayacaklarını söyledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ödemiş şubelerinin yanı sıra Ödemiş Sanat Etkinlikleri Mecrası (ÖSEM) işbirliği ile gerçekleştirilen geceye çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Nazım Hikmet’ten Cahit Zarifoğlu’na haziran ayında ölen şair ve edebiyatçıları anmak için yapılan gecede; Ahmed Arif, Cahit Irgat, Ahmet Muhip Dranas, Cahit Külebi, Orhan Asena ve Abdurrahim Karakoç gibi sanatçıların şiirleri okundu.  Öğretmenlerin  orkestrada  söylediği  birbirinden güzel türküler geceye ayrı bir renk kattı.

Orhan Asena'nın İzmir’de ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin adına yazdığı ‘Sen Başla Bitiren Olur’ şiirini seslendiren edebiyat öğretmeni Selim Şahan da Haziran ayı ile doğum ve ölüm ilişkisi bulunmayan Orhan Asena’nın şiirini okuma amacının üstünde yaşadıkları toprakları kendilerine vatan olarak bırakan Kuvayı Milliye düşüncesini ve şehitleri anmak olduğunu söyledi.

Şahan, “Eğer 15 Mayıs ve 1 Haziran 1919 tarihlerinde İzmir ve Ödemiş önlerinde bir direniş yaşanmasa idi biz belki de bugün bu topraklarda kendi dilimizle böyle bir gece düzenleyemezdik. Bu yüzden bu şiiri Haziran ayında ölen edebiyatçılarla birlikte anlamlı buluyorum” dedi.

Ödemişli öğretmenlerden oluşan müzik grubunun ezgilerle eşlik ettiği şiir dinletisinin aralarında sevilen türküler de seslendirildi.

Gecenin sunucusu öğretmen Ümran Ateş, Haziran’ın ardından Temmuz ayının geldiğini belirterek, “Yurdumuzda çok acılar çekildi. 1 hafta sonra Madımak otelinin yakıcı sıcaklığını hissedeceğiz. 2 Temmuz Sivas/Madımak Oteli katliamını unutmamız mümkün değil” deyip ‘Yangın’ şiirini anons ettikten sonra gece ‘Güzel günler Göreceğiz Çocuklar’ şarkısı ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi