HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Törene Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Başsavcı ve vekâleten Cumhuriyet Savcılığına bakan Başsavcı Eyüp Şen, Ödemiş Askerlik Şubesi Başkanı Personel Binbaşı Umur Kılıç, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, Ödemiş ilçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, Ödemiş Milli Eğitim Şube müdürleri, daire müdürleri, Siyasi Parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

Tören Atatürk anıtına, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Ödemiş Muharip Gaziler Derneği Başkanı Selahattin Aktaşoğlu’nun Çelenklerini koymasının ardından Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile devam ederken, günün anlam ve Önemini belirten konuşmayı Ödemiş Muharip Gaziler derneği Başkanı Selahattin Aktaşoğlu yaptı.

Aktaşoğlu, “ 19 Eylül Gaziler Günü Türk Kahramanlığının, cesaret ve fedakarlığının en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Kahraman Türk Ordusu, Sömürgecilerin maşası olarak Anadolu’yu işgale yeltenen Yunan Ordusu’nu Sakarya Meydan Muharebesi’nde tarihin en büyük yenilgisini uğratmış ve onu savaş meydanından kaçmaya mecbur bırakmıştır. Sonuç olarak düşman bir sene sonra topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya meydan muharebesi, Türk Ordusunun 1683 ikinci Viyana kuşatması’ndan beri süren 238 yıllık geri çekilişi ve toprak kaybına da son verilmiştir.

Sakarya Meydan Muharebesi, Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının Ölüm- Kalım mücadelesi olmuştur. Bu mücadele kaybedilmiş olsaydı sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleştirilecek ve Böylece Anadolu’da Türk varlığı sona erecekti. Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Türk Milletini vatansız bırakmadılar. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu’nun en karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek, Bugünün hür ve Bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır. Türk Ordusu imkânsızı başarmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nı yürüten Gazi Meclisi bu emsalsiz zaferin anısına 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk “ Gazilik” unvanı ve “ Mareşallik” rütbesi tecvih edilmiştir. Böylece tüm dünyanın adını saygı ile andığı Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri başarı ve yeteneği milletimizin en yüce kurumu tarafından tescillenmiştir. Eşsiz komutan bu ödülü aldıktan sonra yayınladığı bildiride “Sakarya muharebesinde kazanılan bu başarı, ordumuzun idaresi sayesinde, düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle belirmiştir. Bu sebeple bu ödülün gerçek muhatabı yine ordumuzdur”. Diyerek, Mareşallik rütbesini ve Gazilik unvanını Silah arkadaşlarına mal etmiştir.

Sizler En büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız.

19 Eylül Gaziler günü münasebetiyle, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor. Hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi